Gündem Deniz Feneri yolsuzluğu dernek ve vakıfları vurdu

Deniz Feneri yolsuzluğu dernek ve vakıfları vurdu

18.11.2008 - 11:46 | Son Güncellenme:

.

Deniz Feneri yolsuzluğu dernek ve vakıfları vurdu

ANTALYA'daki bazı dernek ve vakıfların başkanları, Deniz Feneri yolsuzluğunun ortaya çıkmasından sonra bütün dernek ve vakıflara güvensizlik duyulduğunu ve bağışların kesildiğini söyledi.
Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) Antalya Şube Başkanı Asiye Cevizdal, vakıf ve derneklere yapılan yardımların amacı dışında kullanılmasının, toplumda güvensizlik yarattığını söyledi. En son gündeme gelen Deniz Feneri yolsuzluğu ile beraber hayırsever desteğinin neredeyse durma noktasına geldiğini belirten Cevizdal, “Daha önce destek aldığımız işadamları bile bize kuşku ile bakar oldu. Özellikle vakıf ve dernek adını kullanarak toplumu istismar edenler, işini hakkıyla yapan kurumların önünü kesiyor” dedi.
Son 5 yıldır hayırsever desteklerinin sürekli azaldığını belirten Cevizdal, son yaşanan yolsuzluk haberleri ile destek oranını en alt düzeye düştüğünü vurguladı. “Vakıf ve dernekler güvensizliğin adresi haline getirildi” diyen Cevizdal, “Birileri çıkıp kötü amaçlar uğruna insanları sömürüyor, diğer tarafta hakkıyla çalışan kurumlara ise ‘Acaba bunlar da mı aynı?’ gözüyle bakılıyor. Toplum iyi ile kötüyü ayıramadığı için biz de zarar görüyoruz” diye konuştu.
Tüm kuşkularını yenip destek vermeye razı olan hayırseverlerin dahi bir süre sonra yaptığı desteğin peşine düştüğünü kaydeden Cevizdal, şöyle konuştu:
“Daha önce vakfımıza çeşitli gereksinimleri karşılamamız için maddi destekte bulunan bir hayırseverimiz, sanırım kamuoyundaki olumsuzluklardan etkilenmiş olacak ki bize gelip parayı nasıl kullandığımızı sordu. Kendisine belgelerle açıklama yaparak, ödenekleri aktardığımız sınıfları gezdirdik. Hayırseverimizin gözündeki sevinç görülmeye değerdi.”
Hayırsever desteklerinin en alt seviyeye inmesi nedeniyle maaş ödeyemez duruma geldiklerini bildiren Cevizdal, “Artık vakfımızda eğitim gören çocukların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bayramları bekler hale geldik. Özel günlerde biraz olsun destek oranı artıyor. Önümüzdeki Kurban Bayramı'nda hayırseverlerin daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Çünkü çocuklarımızın geleceği için çalışıyoruz. Toplum, kurunun yanında yaşı da yakarak bize ceza vermesin” diye konuştu.

Haberin Devamı

KÖTÜ İMAJ DÜZELTİLMELİ

Vakıf ve derneklerin rant kapısı olarak kullanılmasının toplumu olumsuz etkilediğini söyleyen Türk Kızılay Derneği Antalya Şubesi ve Antalya Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Dr. Cengiz Nizam, “Almanya'da yaşanan Deniz Feneri olayının ardından toplum kırılma noktasına geldi. Destek isteyen dernek ve vakıfların tamamına hortumcu gözüyle bakan vatandaş, birden bire tüm desteğini çekti” dedi. Yaşanan tramva nedeniyle vatandaşın ayrım yapamaz hale geldiğini dile getiren Nizam, “Destek talebinde bulunduğumuz vatandaş bize Deniz Feneri'ni örnek gösteriyor. O an ne yapacağımızı bilemiyoruz. İnsanlar son yaşanan olaylar nedeniyle gerçekten çok ciddi şekilde etkilendi. Artık kimse yaptığı yardımların amacına ulaşacağına inanmıyor. En kısa zamanda bu kötü iamjın düzeltilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

DEVLET KORUMALIDIR

Antalya Eğitim Vakfı Başkanı Orhan Tat ise toplumun zafiyetinden yararlanarak rant elde eden kişiler nedeniyle vatandaşın gözündeki dernek ve vakıf anlayışının kökten değiştiğini söyledi. Tat, “İyiyle, kötü ayrımını vatandaştan önce devlet yapmalı. Devlet, denetimini en üst seviyeye çıkararak, hayırseverlerin katkılarını korumalı. Deniz Feneri olayında olduğu gibi sonradan değil, önceden bu konular değerlendirilmeli ve halkın gözündeki dernek ve vakıf imajı korunmalıdır” dedi.