Gündem Son bir haftadır yaşanıyor! Denizdeki çekilme deprem belirtisi mi?

Son bir haftadır yaşanıyor! Denizdeki çekilme deprem belirtisi mi?

21.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son bir haftadır Marmara, Ege ve Akdeniz’in bazı kıyılarında yaşanan deniz çekilmesinin depremle bağdaştırılması endişelere neden oldu.

Son bir haftadır yaşanıyor Denizdeki çekilme deprem belirtisi mi

MERT İNAN / İSTANBUL - Bazı sosyal medya hesaplarından kıyılarda gözlemlenen deniz suyu çekilmelerinin ‘büyük deprem habercisi’ olduğu şeklinde yorumlar yapılırken, Türk Coğrafya Kurumu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ertek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

'SÖZ KONUSU DEĞİL'

“Sosyal medya başta olmak üzere, bazı yazılı ve görsel medya organlarında bile Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarındaki yatay deniz çekilmelerini deprem habercisi şeklinde lanse edenler var. Marmara Denizi, Ege ve Akdeniz’de bu tür çekilmeler özellikle mevsim dönümlerinde basınç farklarından kaynaklı her zaman ortaya çıkıyor. Çekilme yatay düzelmede ilerliyor. Örneğin körfez veya kıyıların bir tarafında çekilme olurken karşıdaki kıyı hattında su seviyesi yükseliyor. Deniz suyu çekilmesinin depremle ilgili olsa kısa sürede tsunami olur. Böyle bir durum söz konusu değil.”

Yaşanan hadisenin literatürde ‘Duran Dalga’ olarak tanımlandığını dile getiren Prof. Dr. Ertek, “İç deniz, körfez veya boğaz gibi yerlerde oluşan çekilmenin süresi 30 dakikayı geçmez. Basınç etkenli salınım dikey değil yatay çekilmeye neden olur. Her yıl belli dönemlerde görülen bu hadiseyi depremle ilişkilendirenler doğruyu söylemedikleri gibi, halkı paniğe sevk ediyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Son bir haftadır yaşanıyor Denizdeki çekilme deprem belirtisi mi

ANAMUR VE BOZYAZI'DA DENİZ ÇEKİLDİ

Mersin'in Akdeniz kıyısındaki Anamur ve Bozyazı ilçesi sahillerinde deniz suyu çekildi. Çekilmeyle birlikte vatandaşlar daha önce yüzdükleri alanda yürümeye başladı. Anamur'un Mamure Kalesi çevresinde ise deniz suyunun metrelerce çekildiği gözlendi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin bir etkisinin olup olmadığı henüz bilinmezken, deniz çekilmesi yöre halkını tedirgin etti.

Denizde ilk kez böyle bir tabloyla karşılaştığını belirten Mehmet Ali Bayır (46), "4-5 gündür gelgitler yaşanıyor. Eskiden de olurdu ama bu kadar olmazdı. Taşların üstü bir açılır sonra kapanırdı. Ama bu defa çekilen su geri gelmedi" dedi.

Ayşe Oğan (60) ise suların ilk defa bu kadar geri çekildiğini gördüklerini söyledi. (Mithat ÜNAL/DHA)