Gündem Dink cinayetinde kamu görevlilerine yargı yolu

Dink cinayetinde kamu görevlilerine yargı yolu

23.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanlığı, İstanbul Başsavcılığı’nın Hrant Dink cinayetinde, İstanbul Vali Yardımcısı Ergün Güngör ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlilerinin soruşturulması gerektiğine karar veren mahkeme kararına karşı yapılan “kanun yararına bozma” talebini reddetti.

Dink cinayetinde kamu  görevlilerine yargı yolu


Nisan 2013’te, “AİHM’nin etkin soruşturma yapılmayan olaylarda verdiği ihlal kararlarının ardından talep olması halinde soruşturmanın yeniden açılacağını” düzenleyen 4. Yargı Paketi yürürlüğe girmesiyle Dink ailesinin Avukatlar 1 Temmuz 2013’te İstanbul valilik, Emniyet Müdürlüğü, Trabzon İl Emniyet ve Jandarma Komutanlığı görevlileri hakkında yine İstanbul Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Trabzon’daki görevlilerin dosyasını bu ile, dönemin valisi Muammer Güler hakkındaki dosyayı ise Yargıtay Başsavcılığı’na gönderen başsavcılık, dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ile polisler Bülent Köksal, İbrahim Pala, İbrahim Şevki Eldivan, Volkan Altunbulak, Bahadır Tekin, Özcan Özkan ile dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör hakkında ise, “soruşturma izni” talebiyle İstanbul Valiliği’ne başvurdu. Valilik izin vermedi.

Valilik izin vermedi
İstanbul Başsavcılığı da bunun üzerine 8 polis ve Güngör hakkında, “evrakın işlemden kaldırılmasına” karar verdi. Dink ailesinin avukatlarının bu karara yaptıkları itirazı Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi kabul etti ve başsavcılığın kararının kaldırılmasına oybirliği ile karar verdi. Bu defa İstanbul Başsavcılığı 4 Haziran 2014’de Adalet Bakanlığı’na başvurarak, Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi kararına karşı, “kanun yararına bozma” yoluna başvurulmasını talep etti. Adalet Bakanlığı ise bu talebi yerinde görmedi ve kanun yararına bozma yoluna gitmeyerek dosyayı İstanbul Başsavcılığı’na geri gönderdi.