Gündem DUS ve STS diş hekimliği sınavının saatinde değişiklik oldu

DUS ve STS diş hekimliği sınavının saatinde değişiklik oldu

02.08.2017 - 13:51 | Son Güncellenme:

ÖSYM tarafından yapılan diş hekimliği sınavları olarak belirlenen ve 10 Eylül'de düzenlenecek 2017-DUS ve ile 2017-STS Diş Hekimliği sınavları saat 14.30'da başlayacak. Sadece zaman diliminde bir güncelleme olduğunu gördüğümüz bilgi dışında ÖSYM'nin başka bir güncelleme kaydetmediği görüldü.

DUS ve STS diş hekimliği sınavının saatinde değişiklik oldu

ÖSYM tarafından 10 Eylül'de düzenlenecek Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2017-DUS) ile Diş Hekimliği Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavının (2017-STS Diş Hekimliği) saat 14.30'da başlayacağı bildirildi. Peki DUS nedir?

Haberin Devamı

DUS Nedir?

Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı olan DUS aynen Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) olduğu gibi Diş Hekimliği Fakültelerinde uzmanlık eğitimi yapacak öğrencileri objektif kriterlere göre seçmek için yapılacak olan bir sınavdır. Önceki durumda diş hekimliğinde bulunan uzmanlık alanlarına (Ağız, Yüz ve Çene Cerrahisi; Ağız, Yüz ve Çene Radyolojisi; Ortodonti; Endodonti; Pedodonti; Periodontoloji ve Protetik Diş Tedavisi, Restoratif Siş Tedavisi) ALES ve KPDS sınavı ve mülakat ile seçilen adaylar artık merkezi olarak yapılacak olan bu sıralama sınavında belirli bir kontenjana girmek zorunda olacaklar. Bu şekilde doktoraya alımlarda uzun zamandır ifade edilen haksızlıkların da son bulması bekleniyor. Diş hekimliği uzmanlık sınavı yani diş hekimi olmak için artık DUS'a girmek gerekecek.

Haberin Devamı

DUS Yılda Kaç Kez ve Nerede Yapılacak?

DUS sınavının aynen TUS sınavında olduğu gibi yılda iki defa yapılması öngörülüyor.

Güncelleme:

Sınav Ankara, İstanbul ve İzmir’de aynı anda yapılacak.

DUS Kim Tarafından Hazırlanacak?

DUS’u Sağlık Bakanlığı adına ÖSYM’nin belirlediği bir akademik kurul hazırlayacak. Sınavın yürütülmesini, okunmasını ve açıklanmasını ÖSYM yapacak.

DUS Kontenjanları Ne Kadar?

Kontenjanlar her yıl Sağlık Bakanlığının üniversiteler ile beraber belirleyeceği sayıya göre saptanacak. Yapılan tahminler bu sayının özellikle belli branşlar için fazla olmayacağı yönünde.

DUS Sınav Konuları Nelerdir ve Kaç Soru Sorulacak?

Bu konuda halihazırda net bir açıklama yok. ÖSYM tarafından ilk defa icr edilen sınavlarda yapıldığı örnek bir soru setinin kamuoyuna duyurulması bekleniyor ama bu gerçekleşmeyebilir. Sınavda 100 Temel Bilimler 100 de Klinik Bilimler olma üzere toplam 200 soru sorulacak. Klinik bölümler konularının aynı zamanda diş hekimliğinde uzmanlık alanları olan 8 konudan çıkması beklenirken; Temel Bilimler sorularının anatomi, patoloji, farmakoloji, histoloji, mikrobiyoloji gibi temel tıp bilimlerinden çıkması muhtemel gözüküyor.

Güncelleme:

Sınavda ”Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi” ve ”Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testi” olmak üzere iki test bulunacak. Diş Hekimliği Temel Bilimler Testi 40, Diş Hekimliği Klinik Bilimler Testi ise 80 sorudan oluşacak. Yani adaylara tek oturumda toplam 120 soru sorulacak.

Haberin Devamı

DUS için İngilizce (KPDS, ÜDS) Şartı Var Mıdır?

KPDS veya ÜDS şartı 50 olarak belirlenmiş durumda.DUS'ta Puan Kesintisi Olacak Mı Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde, bir uzmanlık alanına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda, uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda adayların puanları %2 oranında düşürülecektir.

DUS ve Askerlik

Erkek diş doktorları için en çok merak edilen konuların başında hiç şüphesiz askerlik geliyor. DUS yönetmeliğine göre DUS’a başvuracak adayların askerlikle bir ilişkisinin bulunmaması (tecil, muaf veya icra etmiş olmak) gerekiyor.

Diş Hekimliği Doktorası Yapmış Olanlar Uzman Olacak Mı?

Yasanın getirdiği en önemli gelişmelerden biri yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce doktoraya başlamış veya bitirmiş olanlara uzmanlık hakkı ve belgesinin verilmesidir.

Haberin Devamı

Duyuruda, ilgili kılavuzlar ve ÖSYM Sınav Takvimi'nin de bu doğrultuda güncellendiği kaydedildi.