21.08.2008 - 10:35 | Son Güncellenme:
İZMİR (DHA)
İSPANYA'nın Başkenti Madrid'deki Barajas Havalanı'nda meyadana gelen uçak kazadaki yolculardan birinin İzmirli işadamı, evli 3 çocuk babası 56 yaşındaki Mustafa Erdil olduğu ileri sürüldü.
Madrid'deki Barajas Havaalanı'nda bugün 140'tan fazla kişinin ölümü, 28 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan uçak kazasında, yolculardan olduğu tahmin edilen Mustafa Erdil'in Bergama'daki evinde umutlu bekleyiş sürüyor. Aliağa İlçesi'ndeki Dört El Gemi Söküm Sanayi'nin sahibi ve aynı zamanda Gemi Söküm Sanayicileri Derneği 2'nci Başkanı Mustafa Erdil'in iş görüşmesi için bugün Madrid'e gittiği ifade edildi. Mustafa Erdil'in yakınları, kendisine cep telefonuyla ulaşamadıklarını, ancak düşen uçakta olabileceğini, yetkililerden ise herhangi bir bilgi alamadıklarını söylediler.
İspanya’da Madrid-Kanarya Adaları seferi yapan MD-82 tipi uçak pistten 200 metre havalandıktan sonra düştü. Kazada 153 kişi yaşamını yitirdi, 19 kişi de yaralandı
İspanya’da dün meydana gelen uçak kazasında ilk belirlemelere göre 153 kişi yaşamını yitirdi. Başkent Madrid’deki Barajas Havaalanı’nda Spanair’e ait McDonnell Douglas (MD)-82 tipi yolcu uçağı, içindeki 172 kişiyle birlikte Las Palmas’a (Kanarya Adaları) gitmek üzere havalandıktan hemen sonra henüz belirlenemeyen bir nedenle düştü. Yaralı 19 kişinin kurtulduğu kazada ölenler arasında İspanyol, Hollanda, Danimarka ve İsviçre vatandaşları bulunuyor.
Cehennem gibi
Görgü tanıkları, kazayı “tam bir cehennem” olarak anlatırken, uçağın düştüğü yerde uçaktan hiçbir izin kalmadığını bildirdiler. Bir görgü tanığı da uçağın pistten havalandıktan hemen sonra düştüğünü ve alev alarak yandığını söyledi. Bir İspanyol televizyonu da uçağın sol motorunun durması sonucu düştüğünü iddia etti. Yerel havacılık yetkilileri, uçağın ya kalkış sırasında pistten çıktığını ya da kalkıştan hemen sonra yeniden inişe geçmeye çalışırken pist dışına savrulduğunu söylediler.
BBC’nin Madrid muhabiri de uçağın 4. Terminal’e ait pistten savrulduğunu ve geç saatlere kadar dumanların yükseldiğini bildirdi. Spanair’e ait MD-82 tipi uçağın bir saat rötarlı kalktığı öğrenildi.
Ülkede son 25 yılın en büyük kazası
Madrid’deki dünkü uçak kazasının, İspanya’da son 25 yılın en büyük uçak kazası olduğuna dikkat çekiliyor. 27 Kasım 1983’te, Barajas Havaalanı’ndan kalkan Kolombiya havayolu şirketi Avianca’ya ait Boeing-747 tipi bir uçak, Madrid yakınlarında düşmüş ve 181 kişi ölmüştü. Düşen MD-82 tipi yolcu uçağı Avrupa çapında kısa mesafe yolculuklar için sık sık kullanılan bir model olarak biliniyor. Havacılık uzmanı Chris Yates, BBC’ye yaptığı açıklamada, SAS’ın alt kuruluşu olan Spanair’in çok temiz bir güvenlik geçmişi olduğunu söyledi.
Uçağın kara kutusu bulundu
Kazada ölenlerin Madrid’deki fuar alanının bir hangarına götürüldüğü ve yolcu yakınları için psikologların görev yaptığı, yolcuların aileleri için acil telefon hattı kurulduğu kaydedildi. Olayla ilgili hemen soruşturma başlatılırken, İspanyol resmi haber ajansı EFE’nin haberinde uçağın kara kutusunun bulunduğu belirtildi.
Bu arada kaza THY’nın Madrid-İstanbul seferini de etkiledi. Alınan bilgiye göre, kaza meydana geldiği sırada Madrid-İstanbul seferi olan THY uçağının yaklaşık üç saat rötarlı hareket ettiği kaydedildi.
Gül’den Kral’a taziye mesajı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kaza nedeniyle İspanya Kralı I. Juan Carlos’a mesaj göndererek taziyelerini iletti. Gül, mesajında şunları kaydetti: “Bugün Madrid’de meydana gelen uçak kazasında çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesin-den derin üzüntü duydum. Majestelerine ve şahsınızda İspanya halkı ile kazada yaşamlarını yitirenlerin ailelerine içten taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum.”
Kaza sonrası Barajas Havaalanı’nda uçuşlar bir süre durdurulurken, Madrid Özerk Yönetimi 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.