Gündem E-Devlet Portalı Hizmetleri ve eDevlet Şifresi

E-Devlet Portalı Hizmetleri ve eDevlet Şifresi

24.05.2015 - 13:47 | Son Güncellenme:

E-Devlet şifresi ile pek çok kamu işlemlerimizi kolayca yapabilmekteyiz. Bu haberimizde E-Devlet şifresininnasıl alındığını ve E-Devlet sisteminin nasıl kullanıldığını öğrenebilirsiniz.

E-Devlet Portalı Hizmetleri ve eDevlet Şifresi

Vatandaşın hizmetine sunulan pek çok online kamu hizmetinden vatandaşın haberinin olmaması veya nereden bu hizmetlere erişim sağlayabileceğini bilmemesi, modern çağda internette bulunan kamu hizmetlerinden tam manasıyla verim alınamamasına yol açıyordu. Bu durumun ortaya çıkardığı karmaşıklığı önleyebilmek ve vatandaşların tüm kamu kurumlarının online hizmetlerine pratik bir şekilde erişim sağlayabilmesi amacı ile 2008 yılında Başbakanlık tarafından e-Devlet sistemi kuruldu. Türkiye’de 18 yaşını geçen reşit vatandaşların kullanıcı olarak yer alabildiği ve işlem gerçekleştirebildiği e-Devlet sistemi üzerinde şu anda yaklaşık olarak 22 milyon vatandaş yer alıyor. Bu yüksek orandaki sayı Türkiye nüfusunun 18 yaşını geçen kişi sayısının yarısına denk geliyor. Bu şekilde son derece aktif bir şekilde kullanılan bu sanal devlet sistemi ile kamu kurumlarının online hizmetlerinden en güvenli biçimde yararlanabilme imkanına sahip olunabiliyor. Bu yüzden günümüzde vatandaşlar tarafından son derece yoğun bir şekilde kullanılıyor.

Haberin Devamı

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

Dijital platform üzerinde bulunan tüm kamu kurum ve online hizmetlerini tek portal üzerinde bir araya getiren bu sanal devlet kapısı, Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yönetiliyor. Vatandaşın modern teknolojinin sunduğu avantajlardan yararlanabilmesine yardımcı oluyor.

İçerisinde tüm kamu kurumu ve online hizmetlerinin yer aldığı güvenli ve geniş kapsamlı bir sanal devlet sistemi olarak hizmet veren e-Devlet sistemi üzerinden vatandaşlar 7 gün 24 saat güvenli işlem gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor. E-Devlet sistemi üzerinde işlem yapabilmek için 4 farklı giriş yönteminden herhangi birisini kullanarak sisteme giriş yapma zorunluluğu bulunduruyor. Bu kapsamda sisteme giriş yöntemleri olan ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak sisteme giriş yapabilir ve işlemlerinizi kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemi giriş yöntemleri arasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisi olarak e-Devlet şifresi ile giriş ön plana çıkıyor. Özellikle de vatandaşların her PTT şubesinden 3 TL gibi cüzi bir ücret karşılığında alabildikleri kendilerine özel e-Devlet şifresi ile sisteme ilk giriş esnasında isteğe bağlı olarak farklı bir şifre belirlenerek, sonraki girişlerde bu belirlenen özel şifre kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

Ancak e-Devlet şifresi ile giriş yapılması durumunda sistem içerisinde bazı devlet kurumları veya bazı online hizmetler için daha yüksek güvenlik gerektiğinden işlem yapılamıyor. Bu durum genel olarak adres değişikliği gibi işlemlerde ortaya çıkabiliyor. Bu gibi durumlarda E-Devlet sistemi giriş yöntemleri arasında bulunan mobil imza veya elektronik imza ile giriş yöntemleri kullanılabiliyor. Mobil imza ile giriş için GSM operatörlerine yapılan bireysel başvuru ile mobil imza yerine geçen kayıtlı özel bir şifreyle sisteme giriş yapılabiliyor. Elektronik imza ile giriş için elektronik imza tamamen modern teknolojiyi temel olarak alan bir sistemdir. Türkiye’de elektronik imza ıslak imzanın yasal geçerliliği olacak şekilde dijital platforma aktarılabilmesine olanak sağlıyor. E-Devlet sistemine giriş yapan vatandaşlar sistem içerisinde yer alan 175 devlet kurumunun her geçen gün artan 1.162 adet online hizmetinden faydalanabilme imkanına sahip olabiliyor. Bu neden ile de günümüz modern çağının gelişen Türkiye’sinde internetin yaygın kullanımının da önemli etkileri ile sanal devlet kapsı sistemi oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılmaya devam ediliyor.

Haberin Devamı

Sanal devlet portalı üzerinden son derece pratik bir şekilde online işlemleri yapabilme imkanına sahip olunabiliyor. Özellikle de dijital teknolojinin yaşamın her alanında kendisine yer bulduğu bugünlerde insanlar artık kamu kurumu işlemlerini yapabilmek için sadece kurum binasına gitmek zorunda kalmıyor. Bu sayede de çok daha pratik ve çok daha kaliteli bir modern teknoloji standartlarından yararlanarak kamu işlemlerini yapabilme fırsatına sahip olunabiliyor. Bu durumda günümüz modern çağında sıklıkla kullanılmakta olan sanal bir devlet portalı olarak vatandaşa kaliteli ve çağdaş kamu hizmetlerini dijital dünyada da sunmaya devam ediyor. Sanal devlet portalı dünya genelinde tüm kamu kurumlarının yaptığı gibi dijital dünyanın sağladığı avantajların, vatandaşlar tarafından kamu hizmetlerinde de kullanılabilmesine yardımcı oluyor. Bu sebep ile de günümüz modern çağında sıklıkla kullanılmakta olan bir sanal devlet portalı olarak öne çıkıyor.