Gündem E Devlet Şifre Alma ve eDevlet Hizmetlerine Giriş İşlemleri

E Devlet Şifre Alma ve eDevlet Hizmetlerine Giriş İşlemleri

08.07.2015 - 10:39 | Son Güncellenme:

E-Devlet hizmetleriile pek çok kamu işlemini kolayca yapabilmekteyiz. Sadece tek bir E-Devlet şifresi alarak E-Devlet portalına erişmek mümkün. Peki E-Devlet sistemine nasıl girilir ve E-Devlet şifresi nasıl alınır? E-Devlet hakkında tüm merak ettikleriniz bu haberde!

E Devlet Şifre Alma ve eDevlet Hizmetlerine Giriş İşlemleri

E-Devlet sistemi ile birlikte bütün devlet kurumlarına ve kuruluşlara internet üzerinden ulaşılabilmektedir. Gelişen teknoloji ve internet ile birlikte kurumlar, kuruluşlar ve müdürlükler internet sitelerini kullanıma açmıştır. İnternet üzerinden kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi alınabilir ve işlemler yapılabilmektedir. E-Devlet uygulaması açılmadan önce devlet kurumlarıyla ilgili bütün işlemler devlet kurumlarına giderek yapılmaktaydı. İşlemleri yapabilmek için devlet kurumlarına gittikten sonra sıra alarak kuyruk beklemekteydik, E-Devlet uygulaması açıldıktan sonra internet üzerinden online olarak E-Devlet sitesinden kurumlar hakkında bilgi alabiliriz ve işlemlerimizi gerçekleştirebiliriz. E-Devlet uygulamasında bulunan E-Hizmetler kısmında bakanlıkların, kurumların ve müdürlüklerin internet uygulamaları bulunmaktadır. Bu internet uygulamaları sayesinde E-Devlet sistemi üstünden işlemler yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

E-DEVLET İÇİN TIKLAYINIZ!

E-Devlet uygulaması E-hizmetler kısmında bütün bakanlıklar bulunduğu gibi devlete bağlı bütün kurumlar da bulunmaktadır. Adalet bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı, PTT gibi kurumlara E-hizmetler sekmesi altından ulaşabiliriz. Cumhurbaşkanlığı ve bütün bakanlıklar ise kamu kurumları sekmesi altından ulaşılabilmektedir. Belediyeler kısmında ise Türkiye de bulunan çoğu belediyelik bulunmaktadır. E-Devlet uygulaması geldikten sonra vatandaşlarımız devlet kurumlarındaki işlemlerini internet üzerinden online olarak yapabilmektedir. Önemli işlemlerden SGK hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumu borç sorgulama işlemi, trafik cezası sorgulama işlemi, plaka ve hasar kaydı sorgulama gibi tüm işlemler yapılabilmektedir.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemine Türkiye’de 21 milyon kayıtlı kullanıcı bulunmaktadır. 1126 hizmet ve 168 kurum E-Devlet uygulamasında bulunmaktadır. Kullanıcılar bu kurum ve hizmetlere internet üzerinden online olarak ulaşabilmektedir. E-Devlet sayfasında bulunan Meteoroloji Genel Müdürlüğü bölümünden 3 günlük hava tahmini de yapılabilmektedir. E-Devlet sayfasında bulunan T.C. Merkez Bankası bölümünde ise günlük döviz kurları bilgilerine ulaşabilir. Gelir İdaresi Başkanlığında ise vergi borcu sorgulama işlemi yapılabilmektedir. Ayrıca E-Devlet uygulamasında mobil hat sorgulama ve tapu bilgileri sorgulama işlemlerini de yapılabilmektedir. Devletin E-Devleti kurarken ilk amacı devlet ve vatandaş arasındaki ilişkiyi arttırmak ve vatandaşların işlemlerini kolay bir yoldan yapabilmelerini sağlamaktır ve şu ana kadar da devlet bunu E-Devlet uygulaması sayesinde çok iyi sağlamaktadır. Üniversite de okuyan öğrenciler öğrenci belgelerine internet üzerinden E-Devlet sayesinde artık ulaşabilmektedir. Tüm bu işlemleri yapabilmek için E-Devlet internet uygulamasına giriş yapmalısınız. E-Devlet uygulamasına giriş yapabilmenin 4 farklı yolu vardır. 4 farklı şekilde E-Devlet sistemine giriş yapabilmektesiniz. Genellikle vatandaşlar E-Devlet sistemini en kolay yol alan T.C. kimlik numarası ile giriş sistemini kullanmaktadır. Bu sistemi kullanabilmek için sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir.

Haberin Devamı

E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için ana E-Devletin ana sayfasında bulunan sağ üst taraftaki sisteme giriş linkini tıklamalısınız. Sisteme giriş linki tıklandıktan sonra T.C. vatandaş giriş ekranına yönlendireceksiniz. T.C. vatandaş giriş ekranında 4 farklı giriş sistemi vardır. Bu giriş sistemlerinden herhangi birisini seçerek sisteme girişinizi yapabilirsiniz. Vatandaş giriş ekranında giriş ekranından E-Devlet kapısına giriş yapabilirsiniz. Sistemde ilk olarak E-Devlet şifresi ile olan kısım bulunmaktadır. Bu kısma T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girerek sisteme giriş yapabilirsiniz. E-Devlet şifreniz yok ise alma işlemi basittir. Kolay bir şekilde E-Devlet şifrenizi PTT şubelerinden alabilirsiniz. PTT şubelerinden E-Devlet şifresi alabilmek için T.C. kimlik numaranızın bulunduğu bir nüfus kağıdınız ile PTT şubesine gitmelisiniz. E-Devlet şifresini PTT şubesinden alacağınız zaman 2 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekmektedir. PTT şubelerinden E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra sisteme E-Devlet şifresi ile giriş yapabilirsiniz. Vatandaş giriş ekranında mobil imza ile giriş yapabilmek için üzerinize tanımlı hattınızın mobil imzaya uyarlı olması gerekmektedir. Eğer hattınız mobil imzayı destekliyorsa T.C. kimlik numaranızı ve cep telefonu numaranızı sisteme girdikten sonra hattınızın türünü seçerek işleminize devam edebilirsiniz. Elektronik imza seçeneği ile giriş yapabilmek için üstünüze tanımla elektronik imzanın bulunmalıdır ve elektronik imza kartınız bulunmalıdır. Üstünüze tanımlı elektronik imza var ise kart tipini seçtikten sonra giriş seçeneğini de seçtikten sonra sisteme girişinizi devam edebilirsiniz. T.C. kimlik kartı ile giriş seçeneği daha yeni kullanıma açılan bir sistemdir. Bu sisteme standart kart okuyucu giriş ve kart erişim cihazı ile giriş seçeneği ile giriş yapabilirsiniz.