Gündem E-Nabız’la kalp krizi riskini hesaplayın

E-Nabız’la kalp krizi riskini hesaplayın

26.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı’nın geliştirdiği, vatandaşların her türlü sağlık kaydına erişim imkânı tanıyan e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi, kullanıcılara büyük kolaylık sağlıyor.

E-Nabız’la kalp krizi riskini hesaplayın

E-Nabız’la, aile hekiminden memnun olmayan vatandaşlar, sistem üzerinden yaşadıkları bölgeyi işaretleyerek ve aile hekimlerinin yoğunluk durumunu da görerek aile hekimlerini değiştirebiliyor. Ayrıca e-Nabız sorduğu sorulara yanıt veren vatandaşın kalp krizi riskini de hesaplıyor. İşte, altı soruda e-Nabız’ın detayları:

Haberin Devamı

E-NABIZ NEDİR?

Vatandaşların tüm sağlık kayıtlarını her zaman yanlarında taşıyabildikleri, cep telefonlarından, tabletlerinden, bilgisayarlarından kendi sağlık geçmişlerine erişebildikleri ve yetkileri doğrultusunda hekimleriyle paylaşabildikleri bir kişisel sağlık kaydı sistemi.

- E-Nabız’a nasıl giriş yapılıyor?

Sisteme giriş 2 şekilde oluyor. Vatandaşlar www.enabiz.gov.tr adresindeki “e-Devlet ile giriş” butonunu kullanarak e-Devlet şifreleri ile sisteme giriş yapıp kendi e-Nabız şifrelerini oluşturabiliyor. Bu şifreyle mobil uygulama da kullanılabiliyor. İnternet sitesi üzerinden giriş yapmadan mobil uygulamayı indirenler için de aynı yöntem geçerli. e-Devlet şifresi olmayan vatandaşlar, bağlı bulundukları aile hekimine gidip bir onay formu doldurarak geçici e-Nabız şifrelerinin cep telefonlarına kısa mesaj olarak gönderilmesini sağladıktan sonra sisteme girerek kendi şifrelerini belirleyebiliyor.

Haberin Devamı

SONUÇLARI BİR TIK ÖTEDE

- E-Nabız hayatımızı nasıl kolaylaştırıyor?

Tüm vatandaşlar; laboratuvar tahlilleri, radyoloji görüntüleri, kullandığı reçete ve ilaç bilgileri, acil durum bilgileri, konulmuş teşhis, verilmiş rapor gibi muayene ve tedavilerine ait her tür bilgiyi içeren sağlık geçmişlerine 7 gün 24 saat erişebiliyor. Örneğin bir vatandaşın, kan tahlili sonuçlarını almak için hastanede beklemesine gerek kalmıyor. Vatandaş, doktoruna erişim izni vermesi halinde tahlil sonuçları e-Nabız üzerinden doktorun sistemine düşüyor. Hastaya sadece sonuçların çıkmasının ardından doktorun yanına gitmek kalıyor. Kolunda kırık şüphesiyle hastaneye giden bir vatandaş, muayene olduğu doktorun haricinde başka bir doktora gitmek isterse yeniden röntgen filmi çektirmesine, o filmi yanında taşımasına gerek kalmıyor. Erişim izni verdiği yeni doktora sonuçlarının e-Nabız’da olduğunu söylemesi yeterli. E-Nabız üzerinden ayrıca randevu alınabiliyor, kan bağışı bildiriminde bulunabiliyor ve organ bağışı yapılabiliyor. e-Nabız sistemine vatandaşlar, akıllı bileklikleri ya da kablosuz özellikli şeker, tansiyon gibi cihazlardan elde ettikleri sağlık bilgilerini kaydedebiliyor.

Haberin Devamı

10 YIL İÇİNDE RİSK

- Kalp krizi riskinizi nasıl öğrenebilirsiniz?

Vatandaş 10 yıl içerisindeki kalp krizi riskini hesaplayabiliyor. Dünya sağlık literatüründe kalp krizini tetikleyen faktörler biliniyor. Bu faktörler için puanlama sistemi mevcut. e-Nabız’da kalp krizine karşı farkındalık yaratmak için, “Kalp Krizi Riski Hesapla” butonu var. Tıkladığınızda size, “Sigara kullanıyor musunuz?” sorusu yöneltiliyor. Kullanıyorsanız ne sıklıkla sigara kullandığınızı yazmanız gerekiyor. Ardından total kolestrol, HDL ve kan basıncı değerleri girildiğinde sistem 10 yıl içindeki kalp krizi riskini veriyor.