Gündem ‘En önemli görevimiz milletin egemenliği’

‘En önemli görevimiz milletin egemenliği’

03.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

DSP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, son günlerde “millet” terimi üzerinden gerçekleşen tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu Türk, özetle şunları kaydetti:

‘En önemli görevimiz milletin egemenliği’

İlk belge 1919’a ait

Haberin Devamı

“Millet” teriminin kullanıldığı ilk anayasal belge, Mustafa Kemal’in Erzurum ve Sivas Kongreleri öncesinde dikte ve ilgililere tebliğ ettiği 22 Haziran 1919 tarihli Amasya Genelgesi’dir. Bu belge günümüz Türkçe’siyle ‘Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlikededir. Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ cümleleriyle başlar. ‘Millet’ terimi, 23 Nisan 1920 günü, Ankara’da toplanan TBMM ile kurumsallaşmıştır. Meclis’in, Kurtuluş Savaşı devam ederken yaptığı anayasa olan 20.1.1921 tarih ve 85 sayılı Teşkilâtı Esasiye Kanunu’nun 1. maddesinde günümüz Türkçe’siyle şu hüküm yer almaktadır: ‘Egemenlik, kayıtsız ve şartsız milletindir. Yönetim usulü, halkın kaderini bizzat ve fiilen yönetmesi ilkesine dayanır.’
Ondan sonraki anayasalarımızda da ilk cümlesi tekrarlanan bu hüküm, halk yönetimi demek olan Cumhuriyetin 29 Ekim 1923’te ilânı ile anayasal zirveye ulaşmıştır. Bu gelişmelerin bize gösterdiği yön ise, Anayasamızın 6. maddesinde belirtildiği gibi egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu demokratik rejimi bütün gerekleriyle eksiksiz gerçekleştirmektir. En önemli görevimiz budur.”