Gündem En yaygın görülen göğüs hastalıkları

En yaygın görülen göğüs hastalıkları

30.04.2018 - 19:52 | Son Güncellenme:

Göğüs hastalıkları denildiğinde bölümün tedavi alanında başta akciğer kanseri; sonrasında astım, alerji, bronşit gibi hastalık tanısı ve tedavileri dahil olur. Bu hastalıkların gerek tanısında gerekse tedavisinde radyolojik görüntüleme teknikleri kullanılır.

En yaygın görülen göğüs hastalıkları

Akciğer hastalıklarında gelişmiş bir teknolojik hizmet sunulması demek, hastalıkta erken teşhisin yardımıyla da kısa sürede olumlu geri dönüşler alabilmek demektir. Göğüs hastalıkları kapsamında hastalık ilerlemişse uzun süreli öksürükler, tıkanmalar ve nefes darlıkları yaşanır. Bazı durumlarda sinsi ilerleyişler hakimdir ki bu da hastalığın ileri seviyelerine kadar bir belirti göstermeyip tedavinin bile cevap veremeyeceği noktalara ulaşması anlamına gelebilir.

Haberin Devamı

Kronik akciğer hastalığı KOAH

KOAH özellikle çok sigara içen kişilerde ve tozlu ortamlarda bulunarak bunu solumak zorunda olan kişilerde sıkça görülen bir hastalıktır ve ölümle sonuçlanabilir. Akciğerlerde iltihaplanma ile birlikte yayılan bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanmada hava kirliliği bile etkendir. Bu hastalarda öksürük hat safhadadır. Balgam çıkarma, kan tükürme, nefes darlığı, tıkanmalar, hırıltı sesi çıkararak soluk almaya çalışmak başlıca belirtileridir. Tedavi aşamasına hızlıca geçilmelidir.

En yaygın göğüs hastalığı astım

Astım nefes darlığıdır ve çok sık görülür. Solunum yollarında mikrop yoktur ama yine iltihabi bir hastalıktır. Bu sebeple dış etkenlerden hayli rahatsız olunan bir dönem içinde kalınır. Bunların başında alerjik durumlar ve sigara dumanı gelir. Düzenli takip ve tedavisi gerekli olan bir hastalıktır. Kontrol altında olunduğu takdirde hayatın akışında olumsuz bir yönü yoktur.

Haberin Devamı

Göğüs hastalıkları belirtileri

Belirtilerin başında öksürük, balgam gelmekle beraber geniz akıntısı, boğazda ve bademcikte olan hastalıklar bile kapsama dahil olduğundan akciğerlerde herhangi bir tıkanma ve sonrasında su toplamaya kadar giden durumlar görülür. Genelde hırıltı ve nefes darlığı başlıca problemlerdir.


1- Göğüs hastalıkları kendini hırıltı ve öksürükle belirtir.


2- Göğüs hastalıkları en küçük belirtisiyle tanısının konulması gereken bir gruptur.


3- Göğüs hastalıkları sebepleri içinde birinci sırayı sigara kullanımı alır.


4- Erken tanı her zaman için önemlidir.

Göğüs hastalıkları kapsamında en tehlikeli nokta sigara kullanımıdır. Bütün göğüs hastalıklarında ve akciğer kanserinde birincil neden olarak gösterilir. Pek çok hastalıkla da ilişkili olduğu saptandığından hekimlerce her zaman önerilen sigaradan uzak durulmasıdır. Sigarayı çok geç olmadan bırakma adına yardımcı olan bir sürü hastaneler ve beraberinde uzman hekimler vardır. Amaç insanların sağlıklarını korumak ve bilinçlendirmektir. Uzman doktorlar eşliğinde göğüs hastalıkları ile mücadelede gerek risk altında olunması gerek önlemler alınması adına birlikte yürümek önemli bir detaydır.