Gündem ‘Enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz’

‘Enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz’

21.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Genel Kurulu’nda Bakanlığının bütçesine ilişkin sunum yaptı. Orta Vadeli Program’da bu sene için bütçe açığının yüzde 6,4 olarak öngörüldüğünü hatırlatan Şimşek, “Öyle görünüyor ki bütçe açığı bunun oldukça altında olacak ve muhtemelen de deprem hariç bütçe açığı yüzde 3’ün altına inecek” dedi.

‘Enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz’

Şimşek, şöyle devam etti: “Evet, kararlıyız; enflasyonu kalıcı olarak düşüreceğiz; bu, programımızın en öncelikli hedefidir. Bu amaçla başlatılan parasal sıkılaştırma süreci devam ediyor. Para, maliye ve gelirler politikaları arasındaki eş güdüm güçlendirilirken önümüzdeki dönemde verimlilik artışı odaklı yapısal dönüşümü önceliklendireceğiz. Ekonomideki dengelenme Türk lirasına, Türk lirası varlıklarına artan ilgi, rezervlerdeki artış ve kurun istikrarlı seyri enflasyonla mücadeleyi desteklemektedir. Ağustos ayından itibaren aylık enflasyon bir düşüş trendine girmiştir. Çekirdek enflasyondaki düşüş çok daha belirgindir. Eylül ayında çekirdek enflasyon yüzde 5,3’tü, ekimde yüzde 3,7, kasımda yüzde 2 civarına gerilemiştir. Yani enflasyondaki ivme kaybı çok net bir şekilde ortadadır ve 2024 yılı hedeflerimizle uyumlu bir patikaya doğru evrilmiştir. 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerine bakarsanız son iki ayda 5 puan gerilemiş ve hedeflerimize yakınsamıştır. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi yıllık enflasyon düşüşü 2024’ün ikinci yarısında kendisini gösterecektir. Enflasyonu önümüzdeki yıl sonunda yüzde 36’ya, 2026 yılında ise tek haneli seviyelere düşürmeyi hedefliyoruz.” 

Haberin Devamı

Vergi yanıtı 

Vergi yükünün yüksek olduğu eleştirilerine yanıt veren Şimşek, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye toplam vergilerde genel vergi yükü sıralamasında yüzde 20.8’le 38 OECD üyesi ülke arasında en düşük vergi yüküne sahip 3’üncü ülkedir. Dolaylı vergilerin yüksek olduğu eleştirileri evet, oranlarsanız yüksek görünüyor, kabul ediyorum ama vergide temel sorunumuz dolaylı vergi yükünün yüksekliği değil dolaysız vergi gelirlerinin yeterli düzeyde olmamasıdır. Ülkemizde gelir ve kazançlar üzerinden alınan vergilerin milli gelir içerisindeki payı yüzde 5.8; OECD ortalaması yüzde 12.3.” 

“Suriyeliler vergi vermiyor” eleştirileri için de Şimşek, “Ülkemizde bulunan yabancılar şirket kurarlarsa kurumlar vergisine, işletme açarak şahsi faaliyette bulunuyorlarsa da gelir vergisine tabidir. Ülkemizde bulunan Suriyelilere veya başka bir ülkenin uyruklarına yönelik özel vergi istisnası yoktur. Suriyeliler vergi vermek zorunda ve veriyorlar” dedi. 

Haberin Devamı

‘Rezervler arttı’ 

8 Aralık itibarıyla brüt rezervlerin mayıs sonuna göre 43 milyar dolar artarak tarihin en yüksek seviyesi olan 141.4 milyar dolara ulaştığını anlatan Şimşek, “Net rezervler de 43.9 milyar dolar artarak 38.2 milyar dolara yükselmiştir. Yabancı ülkelerle yapılan SWAP’ları dahi çıkarsanız rezervlerimiz artıdır” dedi. ● ANKARA Milliyet