Gündem Enkazı kaldırırken ikinci depreme yakalandılar

Enkazı kaldırırken ikinci depreme yakalandılar

07.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Adana’nın Çukurova ilçesinde, depremde yıkılan 12 katlı binanın enkazında kurtarma çalışmaları sürerken kurtarma ekipleri ve vatandaşların ikinci bir depreme yakalanmaları korkulu anlar yaşanmasına neden oldu.

Enkazı kaldırırken ikinci depreme yakalandılar

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde depremde yıkıma uğrayan illerden biri de Adana oldu. 17 ve 14 katlı apartmanların da aralarında yer aldığı 300’e yakın binanın yıkıldığı kentte, dün saat 15.30 itibarıyla 43 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 500 kişinin de yaralandığı açıklandı. Yıkılan binaların enkazında kurtarma çalışmaları süren Adana’da, evladı enkaz altında olan bir annenin ağıtları çevredekileri gözyaşlarına boğdu. Çukurova ilçesinde 12 katlı apartmanın enkazı kaldırılırken, kurtarma ekipleri ve vatandaşların ikinci bir depreme yakalanmaları korkulu anlar yaşanmasına neden oldu. Enkaz altından canlı olarak çıkarılan yaralılar çevredekilerin alkış ve sevinç çığlıklarıyla karşılandı.

Haberin Devamı

14 katlı bina çöktü

Adana, sabaha karşı yaşanan depremin yıkıcı etkisiyle sarsılan illerden oldu. Depremin yaşandığı andan itibaren AFAD başta olmak üzere ildeki tüm ilgili birimler alarma geçerken, Adana Valiliği bünyesinde kriz merkezi oluşturuldu. Dün saat 15.30 itibarıyla açıklanan verilere göre Adana’da 43 kişi yaşamını yitirirken, 500’e yakın vatandaş yaralandı. 300’e yakın binanın yerle bir olduğu kentte, arama kurtarma çalışmalarının yürütülmesi amacıyla bölgeye AFAD, UMKE, 112 Acil Sağlık, polis, jandarma ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Deprem özellikle Çukurova ve Tufanbeyli ilçelerinde yoğun olarak hissedildi.

Çukurova’da Süleyman Demirel Bulvarı’ndaki 14 katlı bir bina ile Turgut Özal Bulvarı’ndaki 12 katlı Zeray Apartmanı yıkılırken, binaların enkazında arama kurtarma çalışması yürütüldü. Tufanbeyli ilçesinde de yıkılan bir binadan sekiz kişi sağ olarak kurtarıldı. Enkaz altında kalanların kurtarılması için yoğun mücadele verildi.

Haberin Devamı

Çukurova ilçesinde Güzelyalı Mahallesi Barış Manço Bulvarı’ndaki 14 katlı Tutar Yapı Sitesi’nde de enkaz altında kalanları arama-kurtarma çalışmaları gerçekleştirildi. Altı kişinin kurtarıldığı binanın enkazından üç kişinin de cenazesi çıkarıldı. Yoğun yağmur ve olumsuz hava koşulları altında sürdürülen arama kurtarma çalışmaları sürerken, yıkılan binada yakınları olan vatandaşlar alana gelerek gözyaşlarına boğuldu.

Kapıcı o anları anlattı

Ekipler, Güzelyalı Mahallesi 81215. Sokak’ta yıkılan 16 katlı binada arama kurtarma çalışmasını sürdürürken, apartmanı üç çocuğuyla terk eden bina görevlisi İsmail Tekin, deprem anını anlattı. Çocuklarıyla hemen dışarı çıktıklarını belirten Tekin, apartmandan bir kişinin de yaralı çıktığını ifade etti. Tekin, “Apartmanda 16 daire vardı. Biz sarsıntıyla dışarı çıktık hemen. Bir kişi daha yaralı çıktı. Diğerleri hep apartmanın içinde kaldı” dedi.

Adana’da aynı bölgede yıkılan yerler arasında 17 katlı ve 13 katlı binalarda da arama kurtarma çalışmaları yürütüldü. 17 katlı apartmanda ilk etapta iki kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Çukurova ilçesindeki tamamen çöken 14 katlı Alpargun Apartmanı’nın enkazında bulunan iki çocuğa ait fotoğraf karesi görenleri duygulandırdı. Yıkılan bir binada çalışma yapan ekipler, enkaz altından bir kişiyi yaralı olarak kurtardı. Atifet Fatma Tuncel isimli yaralı kadın daha sonra ambulansla hastaneye kaldırıldı. Enkaz altından canlı olarak çıkarılan yaralılar çevredeki vatandaşların alkış ve sevinç çığlıklarıyla karşılandı.

Haberin Devamı

Misafirliğe gelmişti

Adana’da yıkılan binaların enkazında kurtarma çalışmaları sürerken, ailelerin feryatları yürekleri dağladı. Aileler göçük altından gelecek güzel bir haberi gözyaşları içinde bekledi. Dört çocuğunun enkaz altında olduğunu söyleyen bir baba ise gözyaşları içinde evlatlarının çıkarılmasını bekledi. Aileler yakınlarının sağ salim çıkarılması için gözyaşı döktü. Binada arama kurtarma çalışmaları sürerken semt pazarında ailelerin çaresiz bekleyişi devam etti.

Tufanbeyli’de de Hacı Rıfat Ertuğrul’a ait üç katlı bina depremde yıkıldı. Binadan yedi kişi sağ çıkartılıp hastanelere kaldırılırken, ablasına misafir olarak önceki akşam gelen Gülesser Çiper’in cansız bedenine ulaşıldı.

Haberin Devamı

Duvarın altında kaldı

Ceyhan ilçesinde de deprem nedeniyle yıkılan cami duvarının altında kalan bir kadın hayatını kaybetti. Ceyhan’da, öğle saatlerinde yaşanan depremde Hürriyet Mahallesi 240 Sokak’taki evde yaşayan Ayşe Çiftçier ve kızı Sevinç Çiftçier korkup evden çıktı. Bu sırada caminin duvarı yıkıldı. Anne-kız cami duvarının altında kaldı. Ayşe Çiftçier’in yeğeni Ramazan Yıldırım yardıma koştu. Yıldırım’ın molozların altından çıkardığı Çiftçier’in öldüğü belirlendi.

13.24’te meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremde Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Yunusoğlu köyünde, caminin minaresi yıkıldı. Minarenin yıkıldığı anlar, cep telefonu kamerasına yansıdı.

Adana’nın Çukurova ilçesinde 12 katlı apartmanın enkazı kaldırılırken, kurtarma ekipleri ve vatandaşlar ikinci bir depreme yakalandı. İkinci deprem, 7.7 şiddetindeki depremde yıkılan Çukurova ilçesindeki Alpargun Apartmanı’nda ekipler dinleme çalışması yaparken meydana geldi. Bu yeni deprem 12 katlı Kubilay Apartmanı’nın yıkılmasına yol açtı. Bu yıkım sonrasında yan taraftaki Mete Apartmanı’nda mahsur kalanlar oldu. İtfaiye ekipleri, sepetli merdivenle hasar gören yandaki binanın üst katlarına ulaşarak mahsur kalanları kurtarmaya çalıştı.

Haberin Devamı

Adana Havalimanı depremin ardından geçici olarak uçuşlara kapatıldı. Gün boyu yapılan değerlendirmelerin ardından Adana Havalimanı sivil uçuşlara açıldı. Havayolu şirketleri, yardım ekipleri ve bölgeye gitmek isteyenler ile Adana’dan ayrılacaklar için ek seferler planladı. Ayni yardımların toplanması ve ihtiyaç sahiplerine dağıtımının yapılması için Adana’da büyük bir depo kuruldu. Bölgelere çadır içi soba, uyku tulumu, uzay battaniye, cep ısıtıcı, sentetik içlik, eldiven, polar battaniye, polar ara katman, kışlık bot gibi yardım malzemeleri bu depodan gönderiliyor. Ayrıca Adana cemevlerinden de barınma ve gıda konularında depremzedelere 7/24 yardımda bulunulacağı açıklaması yapıldı.

Deprem dayanışması

Kentte vatandaşlar birbirlerine destek olmak için harekete geçti. Halka açık yerler, ihtiyaç halindeki vatandaşların yardımına hazır hale getirildi. Kıyafetlerini dahi giymeden dışarı çıkan vatandaşlara evler ve işyerlerinin kapıları açılırken, yiyecek, içecek ve battaniye gibi yardım malzemeleri verilerek ihtiyaçları karşılandı.

Üç bina ikinci depremde yıkıldı

Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde meydana gelen 7.6’lık deprem nedeniyle Adana’nın merkez Çukurova ilçesinde üç bina daha yıkıldı. Yerle bir olan Sinem Apartmanı’nda arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Bu binalarda birlikte her iki depremde Adana’da yıkılan bina sayısı 10’a yükseldi.

Depremde Malatya-Adıyaman D850 kara yolu da hasar gördü. Yolun Polatdere mevkiinde asfalt kalktı, bazı noktalarda ise yol yarıldı. Araçların tehlike oluşturan yoldan güçlükle geçtiği görüldü.

Mete Apartmanı’nın da dün öğlende yaşanan depremden sonra yarısı çöktü. Bu sırada apartmanda eşyalarını almaya gelen biri zihinsel engelli dört kişi mahsur kaldı. İtfaiye ekipleri mahsur kalanları kurtarmak için seferber oldu. Molozlar yol tarafına döküldüğü için itfaiye merdiven ile ulaşamadı. Uzun süre mahsur kalanlar balkon kapısından kurtarılmayı bekledi. İtfaiye ekipleri önce bir kadını kurtardı. Kadın aşağı inince fenalık geçirdi. Daha sonra ise zihinsel engelli çocuk ve ailesi kurtarılmak istendi. Zihinsel engelli çocuk gelmek istemeyince ekipler risk alıp içeri girdi ancak kapı şiştiği için açılamadı. Bunun üzerine ekipler zihinsel engelli çocuğu ikna edip üç kişilik aileyi de kurtardı. Kurtulan bir kişi herkese teşekkür edip dua etti.

Yanık ve Dönmez bölgeye geldi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Adana Valisi Süleyman Elban, İl Koordinasyon Merkezi’nde depremle ilgili değerlendirme yaptı. Adana’nın depremden olumsuz etkilenen illerin başında geldiğini belirten Yanık, öncelikli olarak enkaz altında kalan vatandaşların sağ olarak kurtarılması için çalışmanın titizlikle yürütüldüğünü belirtti. Yanık, “Tam bir dayanışma görüntüsüyle bu süreci atlatacağız. Kış şartlarından dolayı maalesef depremin etkileri biraz daha yoğun hissediliyor. Kurum ve kuruluşlarımız görevini eksiksiz olarak yerine getirmektedir” dedi.