Gündem Eyvah! Kalbimiz tekliyor

Eyvah! Kalbimiz tekliyor

30.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de yılda ortalama 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor, 100 bini hayatını kaybediyor. Türk Kardiyoloji Derneği soruna dikkati çekmek için ‘Dünya Kalp Günü’nde ‘Hayatı seviyorum, kalbimi dinliyorum’ projesini başlattı

Eyvah Kalbimiz tekliyor

Türkiye’de her yıl ortalama 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalp krizi geçirenlerin üçte biri yani yaklaşık 100 bin kişi ise hayatını kaybediyor. Türk Kardiyoloji Derneği ise bu vahim tablonun kader olmadığını anlatmak için 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde özel bir projeyi hayata geçirdiğini duyurdu. Kalp yetmezliğinin nedenlerine dikkat çekmek amacıyla ülke genelindeki sinemalarda, sokak panolarında, internet ve TV kanallarında kamu spotları yayımlanacak.

Haberin Devamı

2023 için alarm!

‘Hayatı seviyorum kalbimi dinliyorum’ başlıklı kampanyanın tanıtımı dün Swissotel’de gerçekleştirildi. Novartis’in de katkıda bulunduğu projenin, kalp sağlığı ile ilgili Türkiye’nin en büyük farkındalık etkinliği olduğu belirtildi. Kampanyanın tanıtım toplantısı öncesi Milliyet’e konuşan Türk Kardiyoloji Derneği Dönem Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin, nüfusun yüzde üçünün kalp yetmezliğinden muzdarip olduğunu belirterek şunları söyledi: “65 yaş üstü her 10 kişiden en az biri kalp yetmezliği yaşıyor. Eğer önlem alınmazsa 2023’te sadece 60 yaş üstü hasta sayısı 1.5 milyona ulaşacak. Sigara tüketimi, beslenme biçimi, hareketsizlik Türkiye’nin en büyük sorunu. Türk insanının kalbi, alışkanlıklarını değiştirmediği takdirde 2023’ten sonra teklemeye başlayacak. Yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. 100 bini hayatını kaybediyor. Kalp hastalıklarının erkeklerde görülme oranı yüzde 3.8 iken, kadınlarda bu oran 2.3 civarında. Koroner kalp rahatsızlığı yüzde 7.5 oranıyla en çok Batı Anadolu’da görülüyor. Türkiye’de nüfus başına düşen baypas sayısı ise 857. Örneğin Almanya’da bu oran 488. Diyabet sıklığında ise Türkiye maalesef Avrupa birincisi.”

Haberin Devamı

‘Kolesterol safsatası’

Bin 517 hastanenin 265’inde kardiyolojik girişimler ve açık kalp cerrahisi yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Şahin şu bilgileri verdi: “Son dönemde 65 bin baypas operasyonu yapılırken, milyon nüfus başına düşen baypas sayısı 857 oldu. Türkiye’deki ortalama erkek ömrü 72 yaş, kadınlarda ise 79 yaş sınırında. Bu yaş ortalaması OECD ortalamasından 5.5 yıl düşük. Ölüme yol açan en yaygın durum kalp ve damar hastalıkları. Toplam ölümler içinde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranı yüzde 47. Sigara tüketimi en önemli sorunlardan. Türkiye nüfusunun yüzde 66’sı kilolu. Toplumun yüzde 38.3’ünün kolesterolü yüksek. Bu tablo 2023’ten sonra büyük sıkıntılar yaratır. Türkiye’de erkeklerin üçte biri, kadınların ise beşte biri sigara içiyor. 24-45 yaş arası tiryakilik tavan yapıyor. Yüksek tansiyon, kolestrol ve sigaraya karşı toplumun acilen bilinçlendirilmesi gerekiyor. ‘Kolesterol zararlı değildir’ safsatalarına inanmayın. Avrupa’da ortalama 60-65 arası olarak kaydedilen kalp krizi yaşı, Türkiye’de tam on yaş daha erken bir ortalamada seyrediyor. Kalp krizi ile hastaneye yatışlar, erkeklerde 45-55, kadınlarda 55-65 yaşlarda zirve yapmış durumda.”

Haberin Devamı

‘Akdeniz tipi diyet ve hareket şart’

Prof. Dr. Necla Özer, Türkiye’deki hareketsizlik ve fazla kilo sorununa dikkat çekerek, “Erkeklerin yüzde 55’i, kadınların yüzde 69’u hareketsiz yaşıyor. Türk insanı günde dört saatini TV karşısında oturarak veya yatarak geçiriyor. Ayrıca genç kadınlarda sigara tüketiminde artış söz konusu. Bu tablonun değişmesi için ‘Hayatı seviyorum, kalbimi dinliyorum’ kampanyasını başlattık. Hareket ve Akdeniz tipi diyet dediğimiz zeytinyağı, sebze, meyve, balık ve kuruyemişten oluşan zengin besinlerin tüketilmesi gerekiyor” dedi.

‘Günde bir sigara bile zararlı’

‘Hayatı seviyorum, kalbimi dinliyorum’ başlıklı kampanyanın tanıtım toplantısına aralarında Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, Prof. Dr. Sinan Aydoğdu, Prof. Dr. Necla Özer’in bulunduğu uzmanlar da katılırken, Prof. Dr. Sinan Aydoğdu sigaranın kalbe zararları hakkında şunları söyledi: “Her on ölümün birinden sigara sorumlu. Günde içilen bir sigara bile kalp sorunlarına yol açıyor. Günde 1-5 adet sigara içen kişide kalp hastalığı riski üç kat fazla. İlginç olan bir paket içen kişilerde de durum değişmiyor. Yani günde üç sigara içmekle, bir paket sigara içmek kalp hastalığında aynı etkiye sahip. Ancak bu yorumdan daha fazla sigara içilmesi anlamı çıkmamalı. Sigaranın azaltılması değil, tamamen bırakılması gerekiyor.”

Haberin Devamı

Kalp ve damardan ölüm oranı yüzde 47

Türkiye’de yılda 420 bin koroner olay meydana geldi. Bunların 180 bini yeni kalp krizi, 120 bini tekrarlayan kalp krizi, 120 bini diğer koroner kalp hastalığından oluştu.

Türkiye kronik hastalıklar ve risk faktörleri çalışmasına göre, erkeklerin yüzde 2.3’ünde, kadınların ise yüzde 1.1’inde
kalp krizi öyküsü bulunuyor.

Haberin Devamı

Toplam ölümler içinde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranı yüzde 47.

Türkiye’de sigara içme oranı erkeklerde yüzde 37, Türk kadınında yüzde 11 seviyesinde. OECD ortalaması ise yüzde 21 seviyesinde.

Erkeklerin yüzde 29’u, kadınların yüzde 35.9’u obez. Hipertansiyon sıklığı erişkin nüfusta yüzde 22.4. Erkeklerdeki oran yüzde 21.8, kadınlarda ise yüzde 23.