Gündem Felaketten geriye koca boşluk kaldı

Felaketten geriye koca boşluk kaldı

09.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Depremin üzerinden geçen 11 ayda Hatay’ın merkez Antakya ve Defne ilçelerinde kültür varlıkları ile mahkeme kararıyla bekletilen binalar dışındaki tüm yapıların enkazı temizlendi, geriye koca bir boşluk kaldı...

Felaketten geriye koca boşluk kaldı

Uğur Yıldırım - Kahramanmaraş’ta geçen yıl 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden en çok etkilenen kentlerin başında Hatay yer aldı. Şehirdeki tarihi yapılar, kamu binaları ve konutlar yıkıldı. Kentte depremler nedeniyle yıkılan veya ağır hasar oluşan yaklaşık 83 bin yapıdan yüzde 95’inin enkazı kaldırıldı.

Haberin Devamı

Depremin üzerinden geçen 11 ayda Hatay’ın merkez Antakya ve Defne ilçelerinde kültür varlıkları ile mahkeme kararı beklenen binalar haricindeki tüm yapıların enkazı temizlendi. Binlerce yıllık tarihi ile medeniyetlerin buluşma noktası olan Hatay’dan geriye koca bir boşluk kaldı.

Enkazların kaldırılmasıyla Antakya ilçe merkezinin işlek caddeleri araziye döndü, bölge halkı yıllarca yaşadıkları sokakları tanıyamaz hale geldi. Adeta bir hayalet şehre dönen Hatay’da, Milliyet’e konuşan yetkililer, depremlerde kentteki 80 bin 323 evin ya yıkıldığını ya da ağır hasar gördüğünü söylediler.

Yetkililerin aktardığına göre bu süreçte tespiti yapılan 2 bin 500 kaçak bina da yıkıldı. Enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandıktan sonra imar faaliyetlerine başlanacak. Şehirde 105 tarihi yapıdan 71’inde yıkım ve ağır hasar meydana geldi. Yetkililer tarihi yapılarla ilgili çalışmaların da devam ettiğini bildirdiler.