Gündem Gazze’deki acıya göz yummayacağız

Gazze’deki acıya göz yummayacağız

22.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in 2 milyon insanı, açık hava hapishanesinde tuttuğunu belirten Fidan, “Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz. Eğer bu devam edecek olursa tüm küresel istikrarı ve barışı tehdit edecektir” ifadesini kullandı.

Gazze’deki acıya göz yummayacağız

KAHİRE DHA, İHA - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz. Ne Filistinliler için ne de hiç kimse için bu tarz suçlara göz yummayacağız. Eğer bu devam edecek olursa coğrafi bir tırmanışla tüm küresel istikrarı ve barışı tehdit edecektir” ifadesini kullandı

Haberin Devamı

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisinin ev sahipliğinde yapılan Kahire Barış Zirvesi’ne Ürdün Kralı Abdullah, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al-Nahyan, Avrupa Birliği Konsey Başkanı Charles Michel, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve diğer bazı devletlerin liderleri ile bakanları katıldı.

Bakan Fidan, İsrail’in 2 milyon Filistinliyi insan yaşamına uygun olmayan bir bölgede adeta açık hava hapishanesinde tuttuğunu ve bunu ‘terörizme karşı savunma’ olarak adlandırdığını belirterek, “Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz. Ne Filistinliler için ne de hiç kimse için bu tarz suçlara göz yummayacağız. Eğer bu devam edecek olursa coğrafi bir tırmanışla tüm küresel istikrarı ve barışı tehdit edecektir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Garanti mekanizması’

Adil ve sürdürülebilir bir barış içinde önemli bir yol ayrımında bulunulduğunu aktaran Fidan, İsrail-Filistin çatışmalarının durması için yeni bir garanti mekanizmasının tasarlanıp hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Fidan, Türkiye’nin bu konsept için adım atmaya, adil ve güvenli bir gelecek için üstüne düşeni yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

“Filistin’deki durum hep trajediydi ama katliama dönüştü” diyen Fidan şöyle devam etti: “İsrail’in insan hayatına karşı gerçekleştirdiği saldırıların bir bahanesi olamaz. Tereddütsüz olarak sivillerin öldürülmesini kınıyoruz. Uluslararası toplum verdiği mesajların ve hareketlerinin ne kadar kritik olduğunun farkında olmalıdır. İsrail’e geçici sözde bir galibiyetin tarih sürecinde uzun vadeli bir barışa yol açmadığını geçmişte olduğu gibi şimdi de gerçekleşmeyeceğini anlamalıdır. Kendisine gerçekleştirilen saldırıları, Filistinlilere yönelik korkunç bir öfke ortaya koymak için açık çek olarak görmemelidir. Hastanelere, sivillere yönelik saldırılar derhal durdurulmalıdır.”

Barışın şartı

Fidan konuşmasının sonunda şu ifadeleri kullandı: “İki devletli bir çözümle sonuçlanacak müzakerelerin ve sürecin derhal yeniden canlandırılmasını istiyoruz. 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan egemen bağımsız ve coğrafya bütünlüğü olan bir Filistin sadece barış için haiz değildir. Bu hem bölgesel hem de uluslararası istikrar için şarttır. Tabii ki bunlar yeterli değil. Anlaşmanın ötesine geçmemiz ve bu vizyon için somut adımlar atmamız gerekiyor.”