03.05.2015 - 11:12 | Son Güncellenme:
Sabıka kaydı belgesi vatandaşların geçmişten günümüze kadar işlediğimiz adli suçların bulunduğu bir belgedir. Bu belge günümüzde neredeyse bütün başvuru işlemlerinde istenmektedir. Genellikle iş başvurularında istenen sabıka kaydı belgesi üniversite kayıt zamanında, burs başvurusunda ve yurt başvurularında da istenmektedir. Yani sabıka kaydı belgesinin hayatımızda önemli bir yeri bulunmaktadır. Vatandaşlar bu belgeye bulundukları il veya ilçenin adliye kurumuna giderek alabilirler. Ama sabıka kaydına olan yoğunluktan dolayı adliye kurumlarında sıra ve kuyruk beklemek durumunda kalabilirsiniz. Adalet Bakanlığı bu durumu engellemek amacı ile internet uygulamasını geliştirmiştir. İnternet uygulamasına giriş yaparak sabıka kaydı sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
GBT – SABIKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!
YARGITAY DOSYA SORGULAMAİÇİN TIKLAYINIZ!
Adalet Bakanlığı ve birçok bakanlık E-Devlet sisteminde yer aldığı için E-Devlet sisteminden Adalet Bakanlığına ulaşabilirsiniz ve işlemlerini E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sistemi üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilmek için öncelikle E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. E-Devlet ana sayfasında bulunan sisteme giriş linkini tıkladıktan sonra karşınıza vatanda kimlik doğrulama sistemi açılacaktır. Bu sayfada 4 farklı giriş yolu bulunmaktadır. Bu giriş yollarından herhangi bir tanesini seçerek E-Devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Vatandaşlar genellikle daha rahat olduğu için E-Devlet şifresi ile giriş seçeneğini seçmektedir. Bu seçeneği seçtikten sonra sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Eğer E-Devlet şifrenize sahip değilseniz üzerinde T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus kağıdınız ile istediğiniz PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi alabilirsiniz. E-Devlet şifrenizi aldıktan sonra ve sisteme giriş yaptıktan sonra E-Devlet sisteminde bulunan bütün hizmetler E-Hizmetler bölümünde bulunmaktadır. E-Hizmetler bölümüne giriş yaptıktan sonra buradaki hizmetlerden Adalet Bakanlığını bulmalısınız. Adalet Bakanlığı bölümünün seçeneklerinden birisi olan Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü Hizmetleri bölümü altında adli sicil kaydı sorgulama seçeneğini seçerek sabıka kaydı ve GBT sorgulama işlemine başlayabilirsiniz.
Eğer mahkeme de devam eden bir dosyanız bulunuyor ise ve bu dosyayı takip etmek istiyorsanız Yargıtay dosya sorgulama işlemini yapmanız gerekiyor. Yargıtay dosya sorgulama işlemi ile devam eden bir davanız dosyasını takip edebilirsiniz. Yargıtay dosya sorgulama işlemini de internet üzerinden 2 farklı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yargıtay kurumunun internet sitesinden sorgulama işlemini gerçekleştirebileceğiniz gibi Yargıtay Kurumu E-Devlet hizmetleri altında yer aldığı için E-Devlet sisteminden de sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yargıtay kurumunun internet sitesinden gerçekleştirebilmek için ilk olarak siteye giriş yapmalısınız. Dosya sorgu seçeneğini seçtikten sonra ilk olarak Yargıtay dairesini seçmeniz gerekmektedir. Daha sonra mahkeme esas numarası, mahkeme karar numarası, T.C. kimlik numaranızı ve cüzdan seri numaranızı sisteme girmeniz gerekmektedir. Bu işlemlerin ardından sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Yargıtay dosya sorgulama işlemini E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirmek için ilk olarak E-Devlet sistemine giriş yapılır. E-Hizmetler bölümünde bulunan Yargıtay kurumunu seçtikten sonra alt seçeneklerinden dava dosya sorgulama seçeneğini seçerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.