Gündem Gebeliğin 18. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

Gebeliğin 18. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

26.04.2018 - 12:08 | Son Güncellenme:

Hamileliğin 18. haftasında fetus artık bir enginar kadar büyüktür ve büyüme hızı artarak devam edecektir. Büyüyen fetusu doyurabilmek adına anne sürekli acıkma hissi yaşayabilir. Bu son derece normal bir durumdur. Bu haftada fetusun hareket kabiliyeti iyiden iyiye gelişmiştir. Artık kollarını ve bacakları esnetebilir hale gelmiştir. Üstelik anne içerideki hareketliliğin artık farkında olabilir.

Gebeliğin 18. haftasında bebek gelişimi ve anne sağlığı

Hamileliğin 18. haftasında fetus

Haberin Devamı

Gebeliğin 18. haftasında fetusun büyüklüğü anne tarafından hissedilir boyutlara ulaşır. Öyle ki, fetusun ani hareketleri anneyi ürkütebilir. Bu haftada fetusun kollarının ve bacaklarının hareket kabiliyeti ciddi anlamda gelişmiştir ve fetus refleks olarak esnetme, kapatma, parmak emme gibi motor eylemlerini gerçekleştirebilir. Duyu organları başın yan kısmına gelmeye başlamıştır. Hatta ellerinde tırnakları bile oluşmuş olabilir. Bununla beraber, kemik iliklerinde kan üretimi de başlamış olabilir. Fetusun bu haftada kan damarları gelişmeye ve vücudunun her köşesini sarmaya devam etmektedir. Hatta, ince cildi sayesinde 3 boyutlu ultrason cihazlarında kan damarları görülebilir.

18.haftada anne sağlığı

Haberin Devamı

Gebeliğin 18. haftasında fetusun artık belirli bir ağırlığa ulaşmış olması nedeniyle annenin sırt üstü yatması, kalpten vücuda yayılan büyük damarlarında baskı yaratabilir. Bu durum da bazı rahatsızlıklara neden olabilir. Bu yüzden annenin bu haftadan sonra yan pozisyonda bacak arasına bir yastık alarak yatması önerilebilir. Bunun dışında annede belirli veya belirsiz bir nedene bağlı olmadan stres görülebilir. Ellerde ve ayaklarda belirgin şişmeler gözlemlenebilir. Gebeliğin 18. haftasında annenin; sırt ağrıları, bacak krampları, varisler, uykuların kaçması, burun kanamaları gibi rahatsız edici durumları da yaşaması mümkündür.

Ellerde ve ayaklarda şişme

Ani olarak oluşmadıkça beklenen bir durumdur. Annenin vücudunda rahatsız edici boyutlarda şişmeler mevcutsa derhal bir doktora görünmesi tavsiye edilir.

Sırt ağrıları

Bebeğin ağırlığının gün geçtikçe artmasından dolayı anne, uzun süre ayakta durusa sırt kısmında can yakıcı ağrılara maruz kalabilir.

Bacak krampları

Eğer anne az miktarda su tüketiyorsa bir süredir süregelen bacak krampları anneyi geceleri uykusundan uyandırmaya devam eder.

Varisler

Özellikle annenin ayakta uzun süre durmasından dolayı bacak toplar damarlarında yeterli miktarda kan toplanamaz bu durum da bacaklarda varislere neden olur. Bacaklarında varis istemeyen annelerin dar kıyafetleri giymekten vazgeçmeleri ve bol bol egzersiz yapmaları gerekmektedir.

Haberin Devamı

Uyku kaçmaları

Hormonal aktiviteye bağlı olarak zihnin sürekli meşgul olması nedeniyle annenin uyku problemi yaşaması normaldir. Bu sorunu gidermek adına uyunulan odanın düzenlenmesi ve temiz tutulması önemlidir.

Burun kanamaları

Annenin kan damarlarında artan basınca bağlı olarak burun kanamaları olabilir. Kanama durmaz ise enseye bir buz torbası ve burna 5-10 dakikalık bir baskı, kanamanın durması için evde uygulanabilecek basit bir tedavi yöntemidir.

Yazarlar