Gündem Gençler ‘30Altı İklim Zirvesi’nde buluştu

Gençler ‘30Altı İklim Zirvesi’nde buluştu

11.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın İstanbul’da düzenlediği ‘30Altı İklim Zirvesi’nde çeşitli kentlerden 520 genç bir araya geldi. Zirvede akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, gençlerle birlikte iklim değişikliğine çözümü tartıştı.

Gençler ‘30Altı İklim Zirvesi’nde buluştu

Gökhan Karakaş - Gençlik ve Spor Bakanlığı, iklim değişikliğini tüm yönlerinin ele alındığı “30Altı İklim Zirvesi”ni dün İstanbul’da gerçekleştirdi. Zirvede akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri gençlerle bir araya gelerek iklim değişikliğine çözümü tartıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, “Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan iklim değişikliğinin tüm yönleriyle ele alınması gerekli. Çevre bize geçmişten miras bırakıldı. İnsanların toprağa karşı sorumluluğu vardır ve bu dengeyi bozmamalıyız. Çevrenin korunması için gençlerin fikir ve projelerine çok ihtiyacımız var” dedi.

Haberin Devamı

‘TÜM İNSANLIĞA MİRAS’

Gençlerin iklim krizi ile mücadelede üstlendiği öncü rolü desteklemek ve iklim farkındalığına dair somut adımlar atmak için Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın İstanbul’da düzenlediği zirveye pek çok şehirden 520 genç katıldı. Akademisyenler ve girişimciler, iklim krizinin sebepleri ve sonuçları, su savaşları, sürdürülebilir üretim ve tüketim, gıda güvenliği gibi pek çok başlığı masaya yatırırken gençlerin görüşlerini aldı.

“İklim Krizi, Göç ve Sığınmacı İlişkisi”, “Sürdürülebilir Üretim, Sürdürülebilir Tüketim” ve “İklim Krizi, Gıda Güvenliği ve Gıdaya Erişim”, “Konuşmamız Lazım: İklim Savunuculuğu, Gençlik ve Medya” ve “İklim Elçileri: İklim Krizi ile Mücadelede Gençlerin Rolü”, “Sürdürülebilir Modaya Dair” gibi konu başlıklarının ele alındığı zirvede Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu da bir konuşma yaptı.

Haberin Devamı

Dr. Mehmet Kasapoğlu, iklim değişikliğinin etkilerinin hissedildiği günlerde çevrenin tüm insanlığa bir miras olduğunu vurgulayarak, “Çevre bilinci kurumsal yaklaşımı gerektiriyor. Çevre yeni nesillere aktarmamız gereken bir mirastır. İnsanların toprağa karşı sorumluluğu vardır. Bu dengeyi korumak gerekir. Çevre bilinci ve hassasiyeti hep gündemimizde tutuyoruz. Bakanlık olarak herkeste çevre bilincinin var olmasını istiyoruz” dedi. Bakanlığın kamplarında dinamizmi esas aldıklarını belirten Bakan Kasapoğlu, “Gençlik ve spor bizlere dinamizmi ifade ediyor. Deniz ve doğa kampları yapıyoruz. 43 kampımız var. Tüm süreçlerde gençlerin katılımı çok önemli. Karar vermek, uygulama ve denetimlere kadar gençlere ihtiyacımız var. Gençleri çevreyle ilgili projelerde destekliyoruz. Bakanlığın kapıları çevreyle ilgili gençlere açık. Tüm süreçlere gençlerle karar vermek istiyoruz. Gençlerin çevreyle ilgili fikirlerine değer veriyoruz. GPDP (Gençlik Projeleri Destek Programı) ile gençlerin fikirlerine destek oluyoruz” diye konuştu.

Gençler ‘30Altı İklim Zirvesi’nde buluştu

Zirvede konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, “Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan iklim değişikliğinin tüm yönleriyle ele alınması gerekli” dedi.

Haberin Devamı

‘SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM’

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz ise, “Dünyada 2 milyar insan yeterli gıdaya kavuşamıyor ama yerkürede üretilen yiyeceklerin yarısı çöpe gidiyor. Cumhuriyet’in kurulduğu 1923 yılında kişi başına 8 bin metreküp su düşüyordu. Şimdilerde bu rakam bin 346 metreküpe kadar düştü. 2050 yılında nüfusumuzun 100 milyon olacağını düşünürsek, bin metreküpe kadar düşecek. İklim değişikliğinin etkisiyle 800 metreküpe kadar düşecek. 8 binden 800 metreküpe düşüş. Tüketim alışkanlıklarımıza bakmalıyız.

Sürdürülebilir yaşam asıl amaç olmalıdır. Bir yıl içinde dünya 365 günlük ihtiyacını kısa sürede tüketiyor. Yani dünya stoklarını 28 Temmuz’da tüketiyor, sonraki yıldan alıyor. Türkiye ise daha önce yani 22 Haziran’da yıllık kaynaklarını tüketiyor. Yani dünya ortalamasının üzerindeyiz. Çok ciddi değişimlere ihtiyacımız var. Dedelerimiz ne kadar yiyorsa o kadar yemeli, dedelerimiz ne kadar araç kullanıyorsa biz de o kadar kullanmalıyız” ifadelerini kullandı.