Gündem Genital bölge temizliği nasıl yapılmalıdır?

Genital bölge temizliği nasıl yapılmalıdır?

19.04.2018 - 13:18 | Son Güncellenme:

Ergenlik döneminden itibaren, kadınların hayatı boyunca özen göstermesi gereken genital bölge temizliğini ne kadar doğru yapıyoruz? Kötü kokular, normal dışı akıntılar, ağrılar, sancılar ve kistler temiz tutulmayan bir vajinanın kaçınılmaz sonlarındandır. Doğru ürünler, doğru çamaşır seçimleri ve doğru yapılan temizlik sizi vajinal rahatsızlıklardan korur. Genital bölge temizliği hakkındaki önemli noktalara gelin birlikte göz atalım.

Genital bölge temizliği nasıl yapılmalıdır

Günlük Bakım ve Banyo Bakımı

Genital bölgenizin aslında kendine has bir koruma kalkanı vardır. Kendi sıvısı ve yararlı bakteriler ile mantar oluşumu ve diğer genital rahatsızlıklardan sizi korur. Bu yüzden genital bölgenizin kendi nemli yapısını bozmadan temiz tutmanız çok önemlidir. Şeffaf ya da açık renkli kokusuz akıntılar, gün içerisinde ve cinsel ilişki sırasında çok normaldir. Eğer bu akıntılar gün içerisinde çok sık ve rahatsız edecek şekilde çok geliyorsa, sık sık çamaşırınızı değiştirmeye özen gösterin. Eğer günlük ped kullanma alışkanlığınız varsa, mutlaka günlük pedinizi gün içerisinde en az 1 kez değiştirin. Islak kalan bir vajinada mantar oluşumu çok kolaydır. Günlük pedlerinizin ve adet döneminde kullandığınız pedlerinizin üst yüzeyinin pamuksu olmasına ve cildinizi tahriş etmemesine özen gösterin.

Banyo sırasında genital bölge için kullanılan şampuanları tercih edebilirsinizfakat bunları kullanmadan önce ürünü doktorunuza göstererek danışın. Piyasadaki birçok genital bölge temizleme şampuanları genital bölgedeki yararlı ve koruyucu bakterileri de öldürdüğü için hastalığa yakalanma riskini yükseltir.

Çamaşır Seçimi ve Tüy Temizliği

Çamaşırlarınızı mümkünse %100 pamuk ürünlerden seçmeye özen gösterin. Vajinanın terlememesi, nefes alması sağlıklı bir genital bölge için çok önemlidir. Ayrıca tüy temizliğiniz de en önemli noktalardan biridir.

Fazla uzamış tüyler mikrop kapmanızı, zararlı bakteri ve mantarların oluşumunu hızlandırır ve temizliği çok zor olur. Özellikle adet döneminizden önce tüy temizliğini yapmanız gerekir. Böylece adet dönemindeki kötü kokuların oluşumunu da önlemiş olursunuz.

Eğer jilet kullanıyorsanız tahrişe ve küçük kazalara dikkat etmelisiniz. Bölgede açılan yaraların iyileşmesi biraz zor olabilir ve kolayca iltihap kapabilir. Bu riski en aza indirmek için, kadınlara özel üretilmiş çok bıçaklı ve jelli jiletleri tercih etmenizi öneririz.

Jilet kullanmaya değil de ağda yapmaya alışıksanız, tüylerinizin çıkış yönüne ve ağda bezini çekiş gücünüze dikkat etmelisiniz. Çok sert şekilde çekilen ağda bezleri tüyleri kırarak alabilir bunlar da batıklara sebep olur. Ayrıca ağdayı çok sıcakken teninize değdirirseniz tahriş, yanma ve su toplaması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Cinsel İlişki Öncesi ve Sonrasında Genital Temizlik

Cinsel ilişki öncesi, sonrası ve cinsel ilişki sırasında vajina mikroplara karşı çok açıktır. İlişki öncesi, mutlaka genital bölgeyi tüylerden temizlemeli ve günlük temizliğini yapmalısınız. Bu hem partneriniz hem sizin için yapılması gereken bir hazırlıktır. İlişki sırasında bulaşıcı hastalıklardan ve istenmeyen gebelikten korunmak için, eğer baka bir yöntem tercih etmiyorsanız, prezervatif kullanımını ihmal etmeyin. Elbette ilişki sırasında bölgenin fazla ıslanması çok doğaldır fakat ilişkiden sonra kısa bir duş almak çok önemlidir.