Gündem Geri dönüşümden bihaberiz!

Geri dönüşümden bihaberiz!

18.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’de çöp denince insanların yalnızca yüzde 11.6’sının aklına geri dönüşüm geliyor. Geri kalan çöpü uzaklaştırılması gereken yığın olarak görüyor

Geri dönüşümden bihaberiz

Çöp konusunda davranış dönüşümü sağlamayı amaçlayan Çöpüne ‘Sahip Çık Vakfı’ bin 3 kişinin katılımıyla bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de çöp denildiğinde insanların yalnızca yüzde 11.6’sının aklına geri dönüşüm geliyor. Geri kalanlar çöpü bir an önce uzaklaştırılması gereken yığın olarak görüyor. Araştırmaya göre toplumun yüzde 60’ının “Sıfır Atık” konusunda fikri yok.

Haberin Devamı

Araştırmaya katılanların yüzde 47’si, kendilerine yöneltilen “Sizce yaşadığınız çevrede çöp sorunu var mı?” sorusuna “Evet” cevabını veriyor. Bu cevabı verenlerin yüzde 57’lik bir bölümü problemin kaynağının vatandaş olduğunu, yüzde 56’lık bir kesimi ise yönetimlerin yetersizliğinin sorunda payı olduğunu düşünüyor. İnsanların yüzde 94.8’i çevreye atılan çöplerden rahatsız olduklarını belirtiyor.

Ödül-ceza önerisi

Katılımcıların yüzde 76.8’i çöpleri konteynere haneden birinin attığını söylüyor, yüzde 13’lük kesim ise işi apartman görevlisine devrediyor. Çöpleri ayrıştıranların yüzde 71.2’si plastiklerin ayrıştırılması konusunda hassasiyet gösterirken, giysilerde bu oran yüzde 15.7’ye düşüyor. Ayrıştırma yapmayanların yüzde 75.5’i etraflarında geri dönüşüm kutusu olmadığından şikâyetçi.

Haberin Devamı

Problemin çözümü için ise katılımcıların yüzde 55.2’si çöpü ayrıştırarak doğru yere atan kişilerin ödüllendirilmesinin faydalı olacağını düşünürken, yüzde 44.8’lik bir kesim ise ödül yerine cezanın etkili olacağını düşünüyor.

Kişi başı çöp yılda 421 kg

Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 32 milyon ton evsel atık üretildi. Bu sonuca göre bir kişi ortalama olarak günde 1.17 kg, yılda ise 421 kg çöp üretiyor. Belediyelerin 2016 yılında temizlik işleri için harcadığı kaynağın dokuz milyar TL’den fazla olduğu belirtiliyor. Türkiye’de durum böyleyken, dünyanın genelinde ise yılda 2.2 milyar ton çöp üretiliyor. Her yıl 1 trilyondan fazla naylon poşet çevreye atılıyor. Küresel ölçekte çevreye en çok atılan çöplerin başında ise 6 trilyonu geçen sayılarıyla sigara izmaritleri geliyor. Türkiye, çöplerin sadece yüzde 11’ini ayrıştırabiliyor. Geri dönüşüm oranının 2023 hedefleri doğrultusunda yüzde 35’e çıkması planlanıyor.