Gündem 'Gönüllü dönüşü destekliyoruz'

'Gönüllü dönüşü destekliyoruz'

21.06.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sığınmacılarla ilgili mesajında “İnsanlık ve komşuluk görevini her zaman yerine getiren Türkiye, sığınmacıların güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde anavatanlarına dönüşlerini desteklemeSktedir” dedi.

Gönüllü dönüşü destekliyoruz

ANKARA Milliyet - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Erdoğan, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafya başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde insanların terör, çatışma, iç savaş, açlık ve kıtlık gibi sebeplerle göçe zorlandığına dikkat çekti. Günümüzde yerlerinden olmuş kişi sayısının 110 milyona yaklaştığını belirten Erdoğan, bunların 35.3 milyonunun doğdukları toprakların dışında mülteci statüsünde hayatlarını sürdürürken, 62.5 milyonunun ise kendi ülkelerinde yer değiştirmek durumunda kaldığını kaydetti. Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Küresel bir meydan okumayı teşkil eden düzensiz göç ve mülteci meselesinde tavrımız, ülkemizin güvenliğiyle birlikte insan hayatını ve onurunu korumaktır. Asırlardır hiçbir ayrım yapmadan zulümden kaçanlara sahip çıkan milletimiz, aynı vicdani duruşu Suriye’den Ukrayna’ya bölgemizdeki krizler karşısında tekrar göstermiştir. İnsanlık ve komşuluk görevini her zaman yerine getiren Türkiye, sığınmacıların güvenli, gönüllü ve onurlu bir şekilde anavatanlarına geri dönüşlerini desteklemekte, bunun için gerekli projeleri hayata geçirmektedir.”

Haberin Devamı

‘Mutabakat uygulanmalı’

Akdeniz’in son yıllarda devasa bir mülteci kabristanına dönüşmesinde, kökleri sömürgeciliğe kadar giden kibirli zihniyetin çok büyük etkisinin olduğunu vurgulayan Erdoğan, Ege Denizi’nde göz göre göre yaşanan, çoğu çocuk yüzlerce masumun hayatını kaybettiği insani trajedinin bunun en son ve utanç verici örneği olduğunu dile getirdi. Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Uluslararası toplumun, özellikle de kendileri dışında herkese insan hakları ve demokrasi dersi veren ülkelerin artık sorumluluk üstlenmesi şarttır. Mülteci meselesi, göçe ve zorla yerinden edilmeye neden olan şartların kaynağında ortadan kaldırılmasıyla çözülebilecektir. Aralık 2018’de Türkiye’nin aktif katkılarıyla kabul edilen Mültecilere İlişkin Küresel Mutabakat’ın başarısı ve uygulanması bu bakımdan çok önemlidir. Gerek Mutabakat’ın uygulanması gerek yükümlülüklere riayet edilmesi noktasında ilgili tüm tarafları daha fazla gayret göstermeye davet ediyoruz.”

Haberin Devamı

 NATO Zirvesi’ne katılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne katılacak. Erdoğan’ın, Vilnius’ta NATO üyesi bazı ülkelerinin liderleri ile ikili görüşmeler yapması bekleniyor. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı, 11-12 Temmuz 2023’te Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak. Zirveye, Finlandiya’nın katılımı ile sayıları 31’e çıkan NATO üyesi ülkelerin liderleri katılacak. Zirvede, Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Erdoğan temsil edecek. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılan Litvanya’yı Rus askerleri, 1993 yılında terk etmişti. Litvanya, 2004 yılında NATO’ya üye oldu. ABD Başkanı Biden, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak zirve öncesinde İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin katılım sürecinin tamamlanmasını istiyor. Ancak İsveç’in NATO’ya üye olabilmesi için Türkiye ile Macaristan’ın katılım belgesini onaylaması gerekiyor. Türkiye, onay için üçlü mutabakat muhtırası çerçevesinde İsveç’in terörle mücadelede somut adımlar atmasını istiyor. l ANKARA Milliyet