Gündem Gündemdeki son gelişmeler nelerdi? | Haftayı Kaçırma Bülteni (14-20 Şubat 2022)

Gündemdeki son gelişmeler nelerdi? | Haftayı Kaçırma Bülteni (14-20 Şubat 2022)

18.02.2022 - 17:52 | Son Güncellenme:

14-20 Şubat 2022 haftasında neler yaşandı? Gündemdeki son gelişmeleri kaçırdıysanız Milliyet.com.tr editörlerinin derlediği Haftayı Kaçırma bültenine bir göz atın.

Haftayı Kaçırma Bülteni 14-20 Şubat 2022 haftasında yine Türkiye ve dünyadaki önemli gelişmeleri kaçıran okurlarımız için hazırlandı.

Haberin Devamı

Bu haftanın dikkat çeken konularından bazıları şöyle:

- Ukrayna krizi devam ederken, Rusya'dan “bazı askerlerin geri çekildiği” yönünde yapılan açıklamalar Batı'da karşılık bulmadı. Elde edilen bilgilerse, Rusya'nın sınıra asker yığınağına devam ettiğini gösteriyor. Nitekim ABD yönetimi, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki askerlerinin bazılarını geri çektiğine ilişkin açıklamanın doğru olmadığını, sınıra 7 bin asker daha gönderdiğini iddia etti. Öte yandan Moskova, Rusya’nın güvenlik garantileri ile ilgili tekliflerine ABD’nin verdiği cevaba karşılık verdi. Rus tarafı, Ukrayna’nın NATO üyesi olması halinde Kırım’ı güç yoluyla geri alma tehdidinin doğacağını ve bunun da NATO ile Rusya arasında direkt silahlı çatışmaya yol açacağını vurguladı.

Haberin Devamı

- Yunanistan, Ege Denizi'nde tansiyonu yükseltecek adımlar atmaya devam ediyor. Milli Savunma Bakanlığı'nın Yunanistan’ın Ege Denizi'ndeki adaları silahlandırmaya devam ettiği yönündeki açıklamalarını değerlendiren uzmanlar, "Yunanistan sinir uçlarımızı zorluyor" diyerek, Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarına dikkat çekti. Emekli Büyükelçi Oğuz Çelikkol, Yunanistan’ın uluslararası hukuku dikkate almadan hareket ettiğini belirtti. Çelikkol, “Yunanistan 1930’lu senelerde tek taraflı bir karar ile hava sahasını 10 mil olarak belirlemiş. Aradaki 4 mil fark, uluslararası hukuk baz alındığında uluslararası hava sahası olarak geçiyor. Yani bu bölge bizim için de uluslararası hava sahası konumunda. Uçaklarımız bu alana girdiği zaman Yunanistan bizi hava sahasını ihlâl etmekle itham ediyor. Oysa uluslararası hukuka göre Türkiye herhangi bir ihlâl yapmıyor" diye konuştu.

- Top Gun, Midnight Run, Beverly Hills Cop gibi sinemanın yakın dönemine damgasını vuran filmlerde rol alan ünlü oyuncu Frank Pesce, 75 yaşında hayata veda etti. Pesce, bir süredir demans hastalığıyla mücadele ediyordu.

Gündem başlıkları ve haftanın etkinliklerinin tamamı her hafta Cuma günü YouTube kanalımızda yayında!