Gündem Hamileler aşı olabilir mi, yan etkisi var mı? Kovid-19 aşı uygulama rehberi güncellendi!

Hamileler aşı olabilir mi, yan etkisi var mı? Kovid-19 aşı uygulama rehberi güncellendi!

12.10.2021 - 20:11 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı, kovid-19 aşı rehberinde değişiklik yaptı. Sık sık aşı olunması konusunda uyarılarılar yapılırken Bakanlığın aşı rehberindeki ''KOVID-19 Solunum Sistemi Hastalıklarının Yaygın Olduğu Dönemde Sağlık Kuruluşlarında Gebe Takibi'' bölümünde güncelleme yapıldı. Gebelerin 'hamileler aşı yaptırmalı mı?' sorusuna da yanıt gelmiş oldu. Peki, hamilelere korona aşısı yapılır mı?

Hamileler aşı olabilir mi, yan etkisi var mı Kovid-19 aşı uygulama rehberi güncellendi

Gebelere koronavirüs aşısının yan etkileri var mı? Korona aşısı üç doz halinde uygulanmaya devam ederken hamilelere aşı yapılması konusunda aramalar sürüyordu. Sağlık Bakanlığı, kovid-19 aşı rehberindeki hamilelere koronavirüs aşısı alanında değişiklik yaptı. İşte, hamilelere aşı uygulaması hakkında...

Haberin Devamı

HAMİLELERE AŞI YAPILABİLİR Mİ?

Kovid-19 Rehberi'nin "KOVID-19 Solunum Sistemi Hastalıklarının Yaygın Olduğu Dönemde Sağlık Kuruluşlarında Gebe Takibi" bölümünde güncelleme yapıldı. Rehberde aşılanmanın önemine ilişkin uluslararası çalışmaların sonuçlarına yer verildi. Kovid-19'un hamilelerde, hamile olmayanlara göre daha ağır seyrettiği, daha fazla ölümle sonuçlandığı, birçok ülkede Kovid-19'un anne ölümlerinin birinci nedeni haline geldiği vurgulandı.

Aşı rehberinde; Gebelikte inaktif ve mRNA aşısının uygulanmasına ilişkin veriler incelendiğinde, gebelere aşı uygulaması tavsiye edilmektedir. Aşılar, gebelik öncesinde ve gebeliğin başlangıcından itibaren her dönemde uygulanabilir. DSÖ, onay verdiği SARS-CoV-2 aşılarının gebelere de yapılmasını önermektedir. Ayrıca ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi CDC ve American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) de gebeler, emzirenler ve gebelik planlayanlara, Kovid-19 aşılarını önermektedir." bilgisi yer aldı.

Haberin Devamı

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezinin, mRNA aşılarıyla ilgili 139 bin gebeyi kapsayan çalışma sonuçlarına yer verilen rehberde, çalışmaların, başta mRNA olmak üzere Kovid-19 aşılarının anne ve bebeğe zararlı bir etkisinin bulunmadığı, anneyi koruduğu ve hastalık riskini 5-10 kat azalttığını gösterdiğine işaret edildi. Ayrıca gebelikte aşılamanın enfeksiyona yakalanma riskini azaltacağı, kordon kanı ve anne sütüne koruyucu antikor geçişini sağlayacağı belirtildi.