Gündem HDP mitingi öncesi ve sonrası tehlikeli gerginlik!

HDP mitingi öncesi ve sonrası tehlikeli gerginlik!

31.05.2015 - 16:07 | Son Güncellenme:

Samsun'da dün HDP mitinginin yapıldığı alana girmek isteyen 500 kişilik gruba polis engel oldu. Çıkan arbedede ilk etapta 15 kişi gözaltına alındı. Gerginlik miting sonrası da sürdü. Gün boyu yaşanan gerginlikte 37 kişi gözaltına alınırken, 7 vatandaş ve 4 emniyet mensubu olmak üzere 11 kişinin yaralandığı öğrenildi. 37 kişi ifade işlemlerinin ardından serbest kaldı.

HDP mitingi öncesi ve sonrası tehlikeli gerginlik

HDP'nin Samsun mitinginin yapıldığı alana girerek Türk bayrağı asmak isteyen ve slogan atan gruba polis müdahale etti.
Kale Mahallesi Atatürk Bulvarı'nda toplanan grup, Eş Genel Başkan Figen Yüksekdağ'ın katılımıyla HDP mitinginin yapıldığı Cumhuriyet Meydanı'na girerek alana Türk bayrağı asmak istediklerini söyledi.
Mitingin yapıldığı alanın dışında yön levhasının direğine çıkan bir kişi direğe Türk bayrağı astı. Miting alanında Türk bayrağı olmadığını, alana girerek Türk bayrağı asacaklarını söyleyen gruba polis dağılmaları yönünde uyarıda bulundu.
Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan grup, çevik kuvvet tarafından çembere alındı.
"Kahrolsun PKK, Samsun'da PKK istemiyoruz, Samsun uyuma vatanına sahip çık, Mustafa Kemal'in askerleriyiz, Burası Samsun buradan çıkış yok, bu bayrak oraya dikilecek" şeklinde sloganlar atan gruba polis megafonla dağılmaları yönünde yeniden uyarıda bulundu. Uyarılara rağmen dağılmayan grup İstiklal Marşı okudu, zaman zaman da oturma eylemi yaptı.
Öte yandan, miting için Samsun Emniyet Müdürlüğü tarafından alanda geniş güvenlik önlemi alındığı görüldü, çevre il ve ilçelerden takviyelerle 2 bin 153 polisin görevlendirildiği öğrenildi.
HDP mitingi öncesi ve sonrası tehlikeli gerginlik
GERGİNLİK MİTİNG SONRASI DA SÜRDÜ
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın Samsun’dan ayrılmasının ardından, bir grup miting alanındaki HDP’lilere saldırmak istedi ve ortaylık savaş alanına döndü. Bu gruba TOMA’lardan su sıkarak ve biber gazıyla müdahale eden grup, alandaki HDP’lileri bir süre alanda tuttu. Bir süre miting alanında bekletilen HDP’liler, gruplar halinde otobüs ve minibüslerle güvenlik çemberi altında bölgeden çıkarılabildi.
HDP’lilerin bindikleri otobüs ve minibüslerin geçiş güzergahına barikat kuran gruplar, araçları taş yağmuruna tuttu. Saldırıda bazı araçların camları kırılırken, müdahale eden polis barikatları kaldırarak geçişi sağladı.
HDP'LİLER OTOBÜSLERLE ALANDAN AYRILDI
Figen Yüksekdağ’ın mitinginin ardından güvenlik nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda tutulan HDP’liler, güvenlik önlemleri altında gruplar halinde otobüs ve minibüslerle alandan ayrıldı. Yaklaşık 2 bin kişinin bulunduğu alan güvenli bir şekilde boşaltıldı.
HDP’lilere tepki gösteren gruplar da meydanının boşaltılmasının ardından slogan atarak bölgeden uzaklaştı. Olaylar sırasında biber gazından etkilenenler zor anlar yaşarken, yakındaki özel hastaneye gideler oldu.
37 GÖZALTI, 11 YARALI
Samsun Valiliği'nden olayla ilgili yapılan açıklamada, "Karşıt grupların sloganlarına rağmen söz konusu miting yapılmış, ancak bazı grupların miting sonrası adı geçen partililerin miting alanından ayrılmalarına müsaade etmemek için slogan atarak meydana yürümek istemişlerdir. Bu esnada emniyet güçlerimiz tarafından dağılmaları yönünde gerekli ikazlar yapılmış, dağılmayan gruba müdahale edilmiştir. Yaşanan bu olaylar esnasında 37 kişi gözaltına alınmış, 7 vatandaşımız ve 4 emniyet mensubu olmak üzere toplam 11 kişi hafif şekilde yaralanmıştır" denildi.