Gündem Hemşireler Günü nedir? Florence Nightingale kimdir?

Hemşireler Günü nedir? Florence Nightingale kimdir?

12.05.2019 - 13:40 | Son Güncellenme:

Hemşireler Günü her yıl 12 Mayıs tarihinde kutlanıyor. Hemşireler Gününün 12 Mayıs tarihinde kutlanmasının en özel nedenlerinden biride Florence Nightingale'in hemşireliğe olan katkılarından dolayı doğum günü olan bu tarhte kutlanır. Peki Florence Nightingale kimdir? Hemşireler günü ilk ne zaman kutlandı?

Hemşireler Günü nedir Florence Nightingale kimdir

Hemşireler Günü her yıl Mayıs ayının 12'sinde kutlanmaktadır. Hemşireler Gününün 12 Mayıs tarihinden kutlanmasının en önemli nedeni ise Hemşirelik mesleğine büyük katkı sağlayan Florence Nightingale'in doğum günü olmasıdır. Bazı ülkelerde hemşireler günü 12 Mayıs tarihinde bazı ülkelerde ise 6-12 Mayıs tarihleri arasında kutlanmaktadır. Peki Florence Nightingale kimdir?

Haberin Devamı

Uluslararası Hemşireler Günü ( IND ) Her yıl uluslararası olarak kutlanan, Florence Nightingale 'in Hemşireliğe olan önemli katkılarından dolayı kendisinin doğduğu gün 12 Mayıs tarihinde veya bazı ülkelerce 6-12 Mayıs günlerini içeren hafta boyunca kutlanır.

Uluslararası kutlamalar

Avustralya

Yılın Avustralyalı Hemşiresi başkentte özel bir törenle seçilir. Buna ek olarak, Avustralya eyalet ve bölgelerinin her birinde, 12 mayısın olduğu hafta boyunca çeşitli hemşirelik törenleri yapılır.

Çin

Çin hastanelerindeki her hemşire , her yıl Hemşirelik yemini ni okur.

Birleşik Krallık

Her yıl bu tören Londra'daki Westminster Manastırı'nda yapılır. Tören sırasında, Abbey'deki Hemşire Şapeli'nden sembolik bir lamba alınır ve bir hemşireden diğerine, daha sonra da Dekan'a gönderilir ve Yüksek Sunak üzerine yerleştirilir. Bilginin, bir hemşireden diğerine geçişi ifade eder.Her yıl düzenlenen bu törenler Florence Nightingale'in gömüldüğü Hampshire şehrindeki East Wellow 'daki St Margaret Kilisesi 'nde doğum gününden sonraki pazar günü yapılır.

Haberin Devamı

ABD ve Kanada kutlamaları (Ulusal Hemşirelik Haftası)

ABD, her yıl 6 Mayıs -12 Mayıs ( Florence Nightingale 'in doğum günü) arasında Ulusal Hemşirelik Haftası'nı kutluyor . Kanada, Florence Nightingale'in doğum günü olan 12 Mayıs'ı içeren hafta boyunca her yıl Ulusal Hemşirelik Haftası'nı kutluyor. Kanada Sağlık Bakanı, 1985 yılında Kanada'daki Ulusal Hemşirelik Haftası'nı başlattı.

ABD'de, Ulusal Hemşirelik Haftası ilk kez 11-16 Ekim 1954'te Florence Nightingale'in Kırım'a misyonunun 100. yıldönümü nedeniyle gerçekleşti. Başkan Nixon daha sonra 1974 yılında "Ulusal Hemşire Haftası" ilan etti. 1982 yılında Başkan Reagan, 6 Mayıs'ı resmi olarak Ulusal Hemşire Günü veya Ulusal RN Tanınma Günü olarak bilinen "Hemşireler İçin Ulusal Tanınma Günü" olarak resmen öneren bir karar imzaladı. 1990'da Amerikan Hemşireler Birliği (ANA), tatilini 6 Mayıs'tan 12 Mayıs'a kadar kutlayacak olan Ulusal Hemşirelik Haftası'na genişletti.

FLORENCE NİGHTİNGALE KİMDİR?

Florence Nightingale 12 Mayıs 1820 – 13 Ağustos 1910), İngiliz sosyal reformcu, istatistikçi ve hemşire. Modern hemşireliğin kurucusudur. Kırım Savaşı sırasında eğitim alan hemşirelerin yöneticisi olarak öne çıkmış, savaşta yaralanan askerlerin tedavi ve bakımlarını yapmıştır. Hemşireliğe son derece olumlu bir itibar kazandırmış ve Viktorya kültüründe bir ikon olmuştur. Özellikle gece gündüz demeden yaralı askerlere baktığı için kendisine "Lambalı Kadın" denmiştir.

Haberin Devamı

Son günlerde bazı yorumcular Nightingale'in Kırım Savaşı'ndaki başarılarının medya tarafından abartıldığını, halkın bir kahramana olan ihtiyacının karşılandığını iddia etmiştir. Bununla birlikte, eleştirmenler Nightingale'in başarılarının profesyonelleştirici hemşirelik rollerini belirleyici nitelikte olduğunu kabul etmiştir. 1860 yılında Nightingale, Londra'da St Thomas' Hospital'da kendi hemşirelik okulunun kurulmasıyla profesyonel hemşirelik vakfının temellerini atmıştır. Dünyada ilk modern sivil hemşire okulu olmuştur ve şu anda King's College London'ın parçasıdır. Yeni hemşireler tarafından alınan Nightingale Andı ile adı onurlandırılmıştır. Doğum günü her yıl "Uluslararası Hemşireleri Günü" olarak kutlanmaktadır. Sosyal reformları İngiliz toplumunun tüm kesimlerine yönelik sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, Hindistan'daki açlık yardımını savunmak, kadınlara aşırı sert olarak gördüğü fuhuş yasalarını ortadan kaldırma ve kadınların iş gücüne katılımını kabul ettirme şekillerini genişletme çalışmaları olmuştur.

Haberin Devamı

Nightingale çok yönlü bir yazardır. Yaşamı boyunca yayınlanan eserlerinin çoğu yayılan tıbbi bilgilerle ilgili olmuştur. Yazınsal becerileri kötü olanlar tarafından kolayca anlaşılabilecek basit İngilizce ile yazılmıştır. Ayrıca istatistiksel verilerin grafiksel sunumunu halka sevdirmeye yardımcı olmuştur. Din ve mistisizm üzerine yoğunlaşmış çalışmaları sadece ölümünden sonra yayımlanmıştır.

1907'de Londra'daki Kızılhaç Toplulukları Sekizinci Uluslararası Konferansı'nda, toplanan delegeler, hemşirelik alanındaki seçkinlere verilecek bir Uluslararası Uluslararası "Florence Nightingale Madalyası" hazırlamaya karar verdiler. Daha sonra, Florence Nightingale Madalyası 1912'de Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından kuruldu. Bir hemşirelere verilen en yüksek uluslararası ödüldür, hemşirelere veya hemşire yardımcılara "yaralılara, hasta veya özürlülere olağanüstü cesaret veya bir çatışma ve felaketin sivil kurbanlarına olan yardımlar"a göre verilir.