21.11.2010 - 02:44 | Son Güncellenme:
MUSTAFA ÖZDABAK İstanbul DHA
İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu’na 20 Kasım 2003 tarihinde El Kaide’nin düzenlediği bombalı saldırıda hayatını kaybeden Başkonsolos Roger Short’un eşi Victoria Short’un, Türkiye’ye yerleşmesine rağmen, acı olayın yıldönümüne dayanamadığı için bir süreliğine İngiltere’ye gittiği ortaya çıktı. Victoria Short dün yapılan anma törenine de katılmayıp, İngiltere’ye gitti.
El Kaide terör örgütünün Beyoğlu’ndaki İngiltere Başkonsolosluğu’na 20 Kasım 2003 tarihinde yaptığı bombalı saldırıda aralarında Başkonsolos Roger Short’un da olduğu 17 kişi öldü. Başkonsolos’un eşi Victoria Short ise bir esnafın çay ikramı sayesinde ölümden kurtuldu. Bu acı olaya rağmen Victoria Short, İngiltere’ye dönmek yerine Türkiye’de kalmayı tercih etti.
Hatta patlamanın meydana geldiği konsolosluğa bir kilometre mesafedeki bir apartman dairesine yerleşti. O tarihten bu yana Türkiye’de yaşayan ve burada kalmasını “Bana hep Türkler sahip çıktı” diye anlatan Victoria Short’un İstanbul’da bulunmaya dayanamadığı tarih ise eşinin öldüğü bombalı saldırının yıldönümleri...
Burada olmak acı veriyor
Victoria Short saldırının yıldönümü olan dün de İstanbul’dan ayrılmıştı. Taksim Tepebaşı’ndaki İngiliz Başkonsolosluğu’nda, saldırı saati olan 10.30 sıralarında bir anma töreni düzenledi. Bu sırada İngiliz Konsolosu Jessica Hand, beraberindekilerle birlikte konsolosluk binasından çıkarak, bombanın patladığı yere çelenk bıraktı. Daha sonra hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.
Gazetecilerin soruları üzerine Jessica Hand hayatını kaybedenleri her zaman hatırlayacaklarını ve yakınlarıyla birlikte konsoloslukta bir anma töreni düzenlediklerini söyledi. Saldırıda hayatını kaybeden Konsolos Roger Short’un eşinin törene katılıp katılmadığının sorulması üzerine Hand şöyle konuştu:
“Victoria Short normalde İstanbul’da yaşıyor. Ama yılın bu zamanlarını İngiltere’de geçiriyor. Onun adına konuşmak istemem. Ama bu onun için çok zor bir zaman. Burada olmak çok acı verdiği için, şu anda burada değil. Yılın bu zamanlarında burada olmanın çok zor olduğunu düşünüyor.”
Kurtulmam tesadüftü
Patlamadan önce diş deposu işleten ve törene katılan Ferhat Rüstemoğlu o günü şöyle anlattı:
“Olay sırasında Başkonsolos Roger Short, tam benim dükkanımın kapısının önündeydi. Tahmin ediyorum olaydan az önce hanımı yanından ayrıldı. Yanında bir de İngiliz kadın daha vardı. Tam içeri girdim. Onlar kapının önüne duruyorlardı. Bu sırada bomba yüklü araba bu tarafa doğru geliyordu. Ben tuvalete girdim. Patlamada dükkanımın çevresinde ve içerisinde 8 kişi öldü. Enkazın altından insanlar çıkardılar. Yaralı olarak kurtulmam tam bir tesadüftü. Burada medikal ve diş hekimliği konusunda 30-35 tane dükkan vardı. Hepsi kapandı, gitti. Saldırı bu bölgeyi bir nevi öldürdü. Çoğu kimse burada sakat kaldı.”
Bu arada saldırıda hayatını kaybeden restoran çalışanı Adem Tezel’in kardeşi Kıymet Lila da olay yerine çiçek koydu.
Başkonsolos Roger Short ile eşi Victoria Short’un bu mutluluk tablosunu terör bombası paramparça etmişti.