Gündem İBB Tiyatro başvurusu nasıl yapılır? İstanbul'da tiyatro oyunu sergileme başvuru formu, şartları 2021 nelerdir?

İBB Tiyatro başvurusu nasıl yapılır? İstanbul'da tiyatro oyunu sergileme başvuru formu, şartları 2021 nelerdir?

16.04.2021 - 11:03 | Son Güncellenme:

İBB Kültür Daire Başkanlığı, Covid-19 nedeniyle çalışmalarına ara vermek zorunda kalan sanatçılara destek olmak amacıyla düzenlediği etkinlikleri genişleterek sürdürüyor. 'İstanbul'da Perdeler Kapanmasın' sloganıyla tiyatro emekçilerine umut olan İBB Tiyatro başvurusu nasıl yapılır? İstanbul'da tiyatro oyunu sergileme başvuru formu, şartları 2021 nelerdir? İşte detaylar...

İBB Tiyatro başvurusu nasıl yapılır İstanbulda tiyatro oyunu sergileme başvuru formu, şartları 2021 nelerdir

İstanbul Büyükşehir Belediyesi pandemi nedeniyle seyircisiyle buluşamayan tiyatro oyunları için başvuru formu yayınladı. İstanbul’da çalışmalarını sürdüren tiyatro emekçilerine güç vermeyi amaçlayan etkinlikler pandemi koşullarına uygun olarak İBB tarafından belirlenecek alanlarda (açık/kapalı alan, gerekirse başkanlığımıza bağlı dijital mecralarda) gerçekleştirilecektir. Başvuruları uygun bulunan oyunların, programın olası dijital mecralarda yayınlanması durumunda, “Dijital Tiyatro İçin Aranan Kriterler” bölümüne göre hazırlanmış çekimleri yayınlanacaktır.

Haberin Devamı

İBB TİYATRO BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?

Başvurular 15 Nisan 2021 / 22 Nisan 2021 tarihleri arasında alınacak olup, proje başlangıç tarihi 01.06.2021 olarak planlanmaktadır.

İBB TİYATRO SERGİLEME BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

Seçilecek sanatçıların ve ekiplerindeki üyelerin, herhangi bir kurum ya da kuruluştan (İBB, Şehir Tiyatroları, Devlet Tiyatroları, TRT vb.) sabit gelir sahibi olmaması şartı aranacaktır.

İBB TİYATRO BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Etkinliğe katılmak isteyen sanatçılar aşağıdaki online formu doldurarak başvuru yapabilecektir. Formun gönderilmesinin ardından başvuru sahiplerine “başvurularının ulaştığına dair teyit e-postası” gönderilecektir. E-posta adresinize bu teyit mesajının ulaşmaması durumunda öncelikle “önemsiz e-postalar” kutusunu kontrol etmenizi, mesajı burada da bulamazsanız kultursanat@ibb.gov.tr adresinden ulaşılması öneriliyor.

Haberin Devamı

BAŞVURU FORMU İÇİN TIKLAYINIZ

Başvurularda aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:

Formda istenen bilgi ve belgelerin tam ve eksiksiz olarak doldurmak

Başvuru yapılan proje üzerinden, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve bağlı mevzuattan doğan haklarda, hakkın kullanımına ilişkin hususların (hangi mecrada, kaç defa yayınlanacak vb.) hak sahibi veya vekili/varisince izin verildiğini gösterir yazılı taahhüt belgesini ibraz etmek
Kimler Başvuru Yapabilir

1 Mart 2020 tarihinden önce kurulmuş ve en az iki oyun oynamış olan, İstanbul’da faaliyet gösteren tüm özel tiyatrolar başvurabilir.

Yapılan başvurular, belirlenen kriterler çerçevesinde değerlendirilerek tiyatro severlerle buluşturulacaktır. Tiyatro oyunları Daire Başkanlığı bünyesinde görev yapan ekip tarafından incelenecektir. İnceleme; dramaturg, oyuncu, yönetmen, İBB Şehir Tiyatroları temsilcisi, etkinlik alanlarından sorumlu birim amiri tarafından, dramaturji, dekor-ses-ışık gibi teknik ve estetik unsurların yanı sıra oyunun konusu/verilen mesaj, sosyal içerik, çocuk oyunlarının pedagojik formasyona uygunluğu, başvuru yapılan oyunun daha önce sahnelenip sahnelenmediği ile ilgili konuların raporlanması, telif hakları, tarihi, dönemsel özelliği ve T.C. yasaları açısından herhangi bir olumsuzluğunun bulunmaması gibi unsurları içerecektir.

Haberin Devamı

Dijital Tiyatro İçin Aranan Kriterler

Oyun çekimleri tercihen en az 2 kamera ile yapılmalıdır.

EBU (Avrupa Yayın Birliği) yayın standartlarına uygun olmalıdır.

Çekimler 1920×1080 ( Full HD) yapılmalıdır.

Çekimlerin yayın çıkışları MP4, MPEG2 formatlarında verilmelidir.

Çekimlerde kameralara uygun ışık kullanılmalıdır.

Çekimlerin yaka mikrofonu veya çok yönlü mikrofon kullanılarak görüntüyle senkron, temiz, anlaşılabilir ses kaydına sahip olması gerekmektedir.

Kayıtların başında tiyatro ve oyun ile ilgili bilgilerin yer aldığı, sonunda ise oyuncuların görselleri ile birlikte olmak üzere (oyuncunun fotoğrafına ya da oyundan sabit veya hareketli bir görüntüsüne adı ve soyadının yazılması) oyunda görev alan kişilere ilişkin bir jenerik bulunacaktır.

Hazırlanacak kaydın proje kapsamında Belediyemizce dijital ortamda yayınlanmasına ilişkin tiyatro (tüzel kişilik), yazar, oyuncu, varsa kullanılan müzikler için eser sahibi vb. tüm ilgililerin TC kimlik numaraları yer alarak hazırlanan ıslak imzalı izin yazılarının sunulması gerekmektedir.

Tiyatro başvurusunun kabul edilmesi halinde;

Haberin Devamı

Tiyatro grupları yüksek çözünürlüklü afiş göndermekle yükümlüdür.

Afiş çözünürlüğü en az (200 DPİ) olmalıdır.

Tiyatro oyun afişleri profesyonel ortamda hazırlanmış olup, (50×70 ölçülerinde 200 DPİ) olmalıdır. ( Herhangi bir satış kanalının logosu olmamalıdır.)
Forma, tiyatro oyunlarına ait en az 1 tane, ilgili etkinlik türlerinin tanıtım çalışmalarında kullanılmak üzere, FULL HD görüntü kalitesi ve temiz ses kaydı ile video içerikleri eklenmelidir.

Hikâye formatında yapılacak içeriklerin 1080 X 1920 formatında dikey olarak çekilmesi gerekmektedir.

Tiyatro grupları etkinliklerine, tiyatro severleri çeşitli kanallardan davet edebilirler.

Yukarıda belirtilen hususlara uygun şekilde içerik sağlamayan gruplar tanıtım çalışmaları kapsamında değerlendirilmeyecektir.

Haberin Devamı

NOT:

Başvurular İstanbul’da faaliyet gösteren bütün özel tiyatrolara açık olmakla birlikte, pandemi sürecinde İBB’den destek alamamış tiyatrolar öncelikli olarak tercih edilecektir.

Pandemi dolayısıyla temsillerin tek perde (arasız) olması tercih edilecektir.


Ödenecek ücretler kategorilere ve belirli kriterlere göre 2500 (ikibinbeşyüz) TL – 10000 (onbin) TL arasında belirlenecektir.

Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi kanununa istinaden vermiş olduğunuz kişisel bilgiler saklı tutulacaktır.

Yazarlar