Gündem İstanbul Emniyeti’nde kritik değişiklikler

İstanbul Emniyeti’nde kritik değişiklikler

29.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

FETÖ şüphelisi iş insanından ‘rüşvet istedikleri’ iddiasıyla 4 polis hakkında başlatılan soruşturma sonrası İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde yeni görevlendirmeler yapıldı. FETÖ soruşturmalarının mali ayağını yürüten birimdeki tüm personel başka görevlere tayin edildi

İstanbul Emniyeti’nde kritik değişiklikler

Ferit Zengin -  İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube’de görevli bir polis memuru ile bir avukatın “rüşvet” iddiasıyla tutuklandığı ‘FETÖ Borsası Soruşturması’nda yeni gelişmeler yaşanıyor. “Rüşvet” iddiası sonrası İstanbul Emiyet Müdürü Zafer Aktaş, yeni görevlendirmelere gitti. Mali Şube Müdürlüğü’nün başındaki Hakan Erişmiş, Genel Disiplin Şube Müdürlüğü’ne kaydırılırken, FETÖ’nün mali ayağına yönelik kovuşturmaları yürüten Ulusal Suçları Araştırma Büro Amirliği’ndeki görevli personel değişik ilçe ve birimlere tayin edildi.

Haberin Devamı

Bir nakliye firmasının sahibi iş insanı B.Ç.’nin oğlu S.Ç., 8 Mart’ta 4 polis ile 2 avukat hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Oğul Ç., hakkında FETÖ üyeliği suçlamasıyla gözaltı kararı bulunan babası B.Ç.’nin serbest bırakılması karşılığında 4 polis ile 2 avukatın kendilerinden 150 bin dolar istediğini öne sürdü. Ç. şikayetinde, 150 bin dolar karşılığında kendilerine, babasının lehte sonuçlanacak şekilde ifadesinin alınacağını, lehte rapor ve fezleke düzenlenerek emniyette ifade verdikten sonra serbest bırakılacağının vaad edildiğini iddia etti.

Şikayet üzerine konuyu inceleyen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosu savcıları, adı geçen 2 avukatın ifadesini aldıktan sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli 4 polis memuru ile 2 avukat hakkında gözaltı kararı çıkardı. Geçen hafta başında İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilen şüphelilerden polis memuru Ertuğrul Osman Temel ile avukat Kazım Yiğit Akalın tutuklanırken, avukat M.A.İ. ve 3 polis ise adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Gizli kayıt yapmış

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne savcılıkça gönderilen tutuklama talepli sevk yazısında ise şu ifadelere yer verildi:

“4 Mart 2021’de avukatları olan M.A.İ.’nin babasını aradığını ve Dolapdere’deki ofislerinde baş başa görüştüklerini, görüşmede M.A.İ.’nin kendilerine, ‘polis ile irtibatlı bir şahsı tanıdığını ve bu aracı sayesinde dosyayı hızlandıracağını, babasının emniyet ifadesinden sonra serbest bırakılacağı ve işin bitiminde 150 bin dolar para istediğini’ söylediğini, babasının da, ‘herhangi bir suçu olmadığını, istenen paranın çok yüksek olduğunu belirterek vermek istemediğini, düşünmek için zaman istediğini’ söylediğini beyan etmiştir.”

Savcılık sevk yazısında ayrıca, oğul S.Ç.’nin avukat M.A.İ ile yaptığı görüşmeleri kaydederek savcılığa sunulduğu belirtildi. Sevk yazısında ayrıca, “el konulan dijital materyallerine ilişkin şifreleri paylaşmayan şüphelilerden Ertuğrul Osman Temel ile Kazım Yiğit Akalın’ın cep telefonlarının henüz incelenemediği için delilleri gizleyebileceklerine ilişkin kuvvetli şüphenin bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmalarının şart olduğu” ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

Değişik birimlere tayin

Yargı ayağında bu gelişmeler yaşanırken, Mali Şube Müdürlüğü’nün başındaki Hakan Erişmiş’in, büroda görevli bir grup polisle geçen salı günü soruşturma savcısının makamına gittiği öğrenildi. Erişmiş’in savcıya “Bize kumpas kuruyorsun” diyerek tepki gösterdiği iddia edildi. Soruşturma savcısının gelişmeyi aktardığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nın da, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş’ı arayıp durumu bildirdiği ifade edildi. Bunun üzerine Aktaş’ın, polislerin görevli olduğu Ulusal Suçları Araştırma Büro Amirliği’nde değişikliğe gittiği kaydedildi. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Aktaş, FETÖ soruşturmalarının mali ayağına yönelik kovuşturmaları yürüten Ulusal Suçları Araştırma Büro Amirliği’nde görevli (bir polis memuru hariç) personelin tamamını değişik ilçe ve birimlere tayin etti.