Gündem İstanbul’da 'Amfora' ve 'Pitos' tarlası

İstanbul’da 'Amfora' ve 'Pitos' tarlası

12.08.2022 - 12:09 | Son Güncellenme:

İstanbul Beykoz’da 3 ayrı depo ve bahçeye düzenlenen operasyonda, Roma, Bizans ve Helenistik dönemine ait binlerce 'Pitos' ve 'Amfora'ya el konuldu. Sütun başları ve hat levhaların da bulunduğu tarihi objeler 9 kişilik arkeolog ekibiyle incelenecek.

İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, Beykoz’da bahçe düzenlemesi yapan bir firmanın depo ve bahçelerine eş zamanlı operasyon düzenledi.

Haberin Devamı

İstanbul’da Amfora ve Pitos tarlası

10 TIR DOLUSU TARİHİ ESER ELE GEÇİRİLDİ

Yapılan operasyonda, Helenistik, Bizans ve Roma dönemine ait 10 TIR dolusu esere el konuldu. CNN TÜRK İstanbul Haber Müdürü Nihat Uludağ, operasyonun detaylarını aktardı: 

"On binlerce anfora ve pitos... Bunlar Anadolu'nun birçok noktasından getirilmiş. 30 yıldır İstanbul'un 3 ayrı noktasında bahçe ve depolarda tutuluyor. Firma 'Biz dizayn firmasıyız, bahçe dizayn ediyoruz' ve bunlar da tarihi eserlerin replikaları, yurt daşına, lüks yerlere satıyoruz' demiş. Burası amfora tarlası gibi. Ekipler uzun sürede burada bir takip yapıyormuş. 3 ayrı noktaya operasyon düzenleniyor. Ekipler önce 3 kamyonla geliyor. Fakat bu kadar çok eseri polisler de beklemiyor. Yaklaşık 10 TIR dolusu tarihi obje. Ekipler bu alanları mühürledi. İstanbul Arkeoloji Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi ve Askeri Müze'den 9 kişiden özel bir komisyon oluşturuldu. Komisyon bu alanda aylarca tarihi eserlerin tasnifini yapacak. Hepsinin tarihi eser çıkmama durumu var. Bazıları replika. Şimdi İstanbul'un göbeğinde aylarca sürecek bir tarihi eser sayımı gerçekleştirilecek. Meslek hayatım boyunca bu kadar çok kaçak tarihi eseri bir arada görmedim"

İstanbul’da Amfora ve Pitos tarlası

AMFORA VE PİTOS TARLASINI POLİS DRONE İLE GÖRÜNTÜLEDİ

Polis ekipleri, on binlerce eseri drone ile görüntüledi. Tarihi eserlerin seçilmesi için İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü, Türk İslam Eserleri Müzesi Müdürlüğü ve Askeri Müzesi Müdürlüğü’nden 9 kişilik özel bir ekip oluşturuldu. Bu ekip aylarca çalışarak bu eserleri inceleyip tarihi nitelikte olanlara el koyacak.

İstanbul’da Amfora ve Pitos tarlası