Gündem İşte Tuncel Kurtiz'e veda

İşte Tuncel Kurtiz'e veda

28.09.2013 - 11:22 | Son Güncellenme:

Dün Beşiktaş'taki evinde hayatını kaybeden duayen sanatçı Tuncel Kurtiz için Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene Tuncel Kurtiz'in eşi Menend Kurtiz ve oğlu Mirza Kurtiz ile CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Tarık Akan, Kıvanç Tatlıtuğ, Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Melek Baykal, Menderes Sabancılar, sanatçı Leman Sam, Şeval Sam ve Demet Akbağ gibi bir çok sanatçı katıldı. Salonun tamamı dolduğu görülürken, tören saat 11.00'de başladı. Tuncel Kurtiz için bir dakikalık saygı duruşunun ardından, törene katılanlar uzun süre Tuncel Kurtiz'i alkışladılar.

İşte Tuncel Kurtize veda

Ayşen Bölükbaşı'nım piyano dinletisinin ardından, Tuncel Kurtiz'in hayatını anlatan kısa videosu izlettirildi. Sunum yapan sanatçı Ayla Algan da, törene katılanların kağıtlara Tuncel Kurtiz ile ilgili duygu ve düşüncelerini yazmalarını belirterek, bununla ilgili kitap çıkaracaklarını söyledi. Kısa süren törenin ardından sanatçılar ve yakınları Kurtiz'in tabutu omuz vererek, cenaze aracına götürdü. Alkışlar eşliğinde Tuncel Kurtiz'in cenazesi araca kondu. 77 yaşında vefat eden Tuncel Kurtiz cenazesi yarın öğle namazına müteakiben kılınacak cenaze namazının ardından Balıkesir'de toprağa verilecek.

Haberin Devamı

"ÜLKEM İÇİN ÇOK ÜZGÜNÜM"

Tuncel Kurtiz'in son fotoğrafını çeken fotoğraf sanatçısı arkadaşı Muzaffer Akyol, "Her geldiğinde çantasında bir kitap çıkarırı, bir başka kitap çıkarır ve bunu benimle paylaşırdı. İnanılmaz güzeldi. Kırmızı bere ve ona yakışan beyaz bir gömlek, koyu bir tişört. Dayanamadım. 'Ustat, baba, izninizle bir fotoğrafınızı çekeyim' dedim. Saat 11.00'i geçiyordu. İnanın sadece yarım bardak su içti. Bir de bir bal getirmişlerdi bana. Ondan bir kaç parmak aldı. Muzo dedi bunun içinde 'Çiçek var hayat var' dedi. Ben de ' Yarın sana alırım' dedim.Sabah gittim bir restorana balı aldım. Eve geldiğimde bu acı olayı duydum. Yani o kadar sürpriz. İnanamadım. İnanamıyorum. Bir gün sonra hayatı yeniden tekrar konuşacaktık. Resimden, şiirden, edebiyattan, tiyatrodan konuştuk. Dünyadan insandan gençlerden o unutulmaz 2,3 saate yakın bir zaman asla inanın içi boş bir sözcük yoktu. Çünkü o aynı zamanda bir felsefeciydi. İyi bir bilimadamı aynı zamanda iyi bir öğretmendi. Bilgili, heryanıyla zenginliği vardı. Üzgünüm. Ülkem için çok üzgünüm. İnsanlık içinde çok üzgünüm" diye konuştu.

Haberin Devamı

"BİZ ONUN DEVRİMCİ RUHUNA AŞIKTIK, İNSANLIĞINA AŞIKTIK"

Sanatçı Menderes Sabancılar ise, "Bizim için çok önemliydi. Babamdı, ağabeyimdi. Bu sektörde üç adım atmışsak, o iki adımın sahibi mutlaka Tuncel Ağabeyiydi. Çok şey öğrendik ondan. Onun ölüp gitmesi bizim için çok fark etmeyecek. Biz hala ondan öğrenmeye devam edeceğiz. Onun bir tek yüzü vardı. O da yüreğiydi. Biz onun devrimci ruhuna aşıktık. İnsanlığına aşıktık, herşeyine aşıktık. Şimdi de onun toprağını avuçlamaya gidiyoruz hep beraber. Nasıl olsa ilerde birlikte olacağız" diye konuştu.

İŞTE SON GÖRÜNTÜSÜ

"MEKANI CENNET OLSUN"

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de, "Mekanı cennet olsun. Sevgili ağabeyimiz bizi zaman zaman ağlatırdı, güldürürdü, duygulandırırdı. Şuan da ağlattığı günlerden bir tanesi. Bugün son yolculuğuna uğurluyoruz. Ama bu kadar sevilmek bu kadar sevgi seli hepimizin vefatından sonrada böyle bir uğurlama gerçekten son derece önemli. Ben bütün dostlarına, bütün sanatseverlere bir kez daha başsağlığı diliyorum" dedi. Oyuncu Barış Falay ise, Tuncel Kurtiz'in devrimci, önemli ve sevilen bir sanatçı olduğunu belirtti.
Sanatçı Arif Sağ da ,"Allah sabır versin yakınlarına. Tüm sanat camiasına başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı. "Sözün bittiği yer çok büyük bir adamı kaybettik. Çok iyi bir aktördü. Çok adamdı. " diyen Oyuncu Melek Baykal'ın gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Gözyaşlarını tutamayan Oyuncu Aliye Uzunatağan ise ," Çok bir kayıp. Can dostumdu. O bir filozoftu" dedi. Sanatı Leman Sam da "Çok üzgünüm" dedi. Oyuncu Zeliha Berksoy ise Tuncel Kurtiz'in önemli bir tiyatro oyuncusu olduğunu, değerli bir insan olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

"O BİZİM USTAMIZDI AMA HER TÜRLÜ DELİKANLIYDI"
Oyuncu Demet Akbağ da, "O hepimiz için bir delikanlıydı. O bizim ustamızdı ama her türlü delikanlıydı o. Henüz yapacağı çok şey vardı. Öğreteceği çok şey vardı. Çok ani oldu. Bütün herkesin başısağolsun" diye konuştu.

Haberin Devamı



‘Mezarıma sevdiğim kitapları ve filmleri koysunlar’



Tuncel Kurtiz Cumhuriyet gazetesindeki bir röportajında, “Siz nasıl hatırlanmak istersiniz?” sorusuna şöyle yanıt vermişti: “Hiç umrumda değil, ne derlerse desinler... Bakın en çabuk Türkiye’de gömerler ölüyü. Ben ölüme inanmıyorum. Belki bahar ülkesine açılan kapıdır ölüm. Hepimiz bu kapıdan geçeceğiz. Nedir ki bu dünya? Daha bunu yanıtlayamıyoruz ki, ölümün yok oluş olduğunu nereden bileceğiz? Şamanların yaptığı gibi ölünce mezarıma iki şişe şarap, sevdiğim filmlerimi ve bitiremediğim kitaplarımı koysunlar. O yolculukta

1 GÜN ÖNCE NEŞET ERTAŞ'I BÖYLE ANDI