Gündem İtirazlar kabul edildi!

İtirazlar kabul edildi!

06.08.2010 - 21:32 | Son Güncellenme:

Balyoz davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkarılan 101 asker için mahkemeye yapılan itiraz başvurusu 'oy çokluğu' ile kabul edildi. Haklarında yakalama kararı çıkmasından dolayı 11 general YAŞ'ta terfi ettirilmemişti. Askerlerin YAŞ öncesinde haklarında yakalama emri çıkarılması, YAŞ sürecinin gergin geçmesine neden olmuştu.YAŞ'a damgasını vuran isimlerin başında ise Başbakan Erdoğan'ın ısrarla karşı çıktığı Hasan Iğsız olmuştu. Erdoğan, askerin Iğsız konusunda diretmesine karşın imza atmamıştı.

İtirazlar kabul edildi

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi sanıklar hakkındaki yakalama kararına yapılan itirazları oy çokluğu ile kabul etti.
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, "Balyoz Planı" davasının 101 sanığı hakkındaki yakalama emrine yapılan itiraza ilişkin değerlendirmesini tamamladı. 11. Ağır Ceza Mahkemesi "Balyoz Planı" davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan 101 sanık avukatının kararın geri alınması yönündeki taleplerini kabul etti.

Haberin Devamı

"İTİRAZLAR KABUL EDİLDİ"
"Balyoz Planı" davası kapsamında haklarında yakalama emri çıkartılan 101 sanık avukatının kararın geri alınması yönündeki talepleri İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Mahkeme heyeti, başvuruların itiraz olarak değerlendirilmesi için üst mahkeme olan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. İtirazları değerlendiren 11. Ağır Ceza Mahkemesi yakalama kararına yapılan itirazların kabul edilmesine karar verdi.
Mahkeme heyeti kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılama ile ilgili 6. maddesinin gereği itirazın makul olabileceğini, ayrıca suçun vasıf ve mahiyetinin kaçak olmanın yasal unsurlarını gerçekleştirmediğini belirtti. Karara, üye hakim Metin Özçelik şerh koydu. Karar oy çokluğuyla alındı. 23 Temmuz 2010 tarihinde 10. Ağır Ceza Mahkemesi aralarında Emekli Oramiral Özden Örnek, Emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına ve Emekli Orgeneral Ergin Saygun'un da bulunduğu 102 sanık hakkında yakalama kararı çıkarmıştı.

Haberin Devamı

BALYOZ DAVASINDA TEK TUTUKLU SANIK AHMET ŞENTÜRK
Balyoz davasında hakkında yakalama kararı verilen ve Afyonkarahisar'da polis tarafından gözaltına alınıp İstanbul'a getirilen emekli Albay Ahmet Şentürk, tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Yaşanan gelişme üzerine Ahmet Şentürk'ün avukatının pazartesi günü adliyeye gelerek tutuklamaya itiraz edeceği öğrenildi.

Yakalama kararı çıkartılan generaller
26 muvazzaf general:Korgeneral ve Koramiraller:
Korgeneral Nejat Bek, Korgeneral M. Korkut Özarslan, Korgeneral Ayhan Taş, Korgeneral Yurdaer Olcan, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Koramiral Kadir Sağdıç

Tümgeneral ve Tümamiraller:

Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Nurettin Işık, Tümgeneral Bekir Memiş, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tümamiral R. Cem Gürdeniz,

Tuğgeneral ve Tuğamiraller:
Tuğgeneral Kasım Erdem, Tuğgeneral Hakan Akkoç, Tuğgeneral Gökhan Gökay, Tuğgeneral Ömer Mimiroğlu, Tuğgeneral Ali Aydın, Tuğamiral Turgay Erdağ, Tuğamiral Ayhan Gedik, Tuğamiral Ahmet Türkmen, Tuğamiral Mehmet Fatih İlğar, Tuğamiral Cem Aziz Çakmak, Tuğamiral Mustafa Karasabun, Tuğamiral Levent Görgeç, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu

Haberin Devamı

27 emekli general:
Orgeneral ve Oramiraller
E. Orgeneral Çetin Doğan, E. Orgeneral İbrahim Fırtına, E. Orgeneral Ergin Saygun, E. Orgeneral Şükrü Sarıışık,
E. Oramiral Özden Örnek

Korgeneral ve Koramiraller
E. Korgeneral Engin Alan, E. Korgeneral Doğan Temel, E. Korgeneral M. Yavuz Yalçın, E. Koramiral Lütfü Sancar, E. Koramiral A. Feyyaz Öğütçü

Tümgeneral ve Tümamiraller:
E. Tümgeneral N. Ali Karababa, E. Tümgeneral Behzat Balta, E. Tümgeneral Tuncay Çakan, E. Tümgeneral Hayri Güner, E. Tümgeneral R. Rıfkı Durusoy, E. Tümgeneral Taner Balkış, E. Tümamiral Özer karabulut, E. Tümamiral Ali Deniz Kutlu, E. Tümamiral M. Aydın Gürül

Tuğgeneral ve Tuğamiraller:
E. Tuğgeneral İzzet Ocak, E. Tuğgeneral Süha Tanyeri, E. Tuğgeneral M. Kemal Tutkun, E. Tuğgeneral Halil Kalkanlı, E. Tuğgeneral. F. Oktay Memioğlu, E. Tuğgeneral M. Kaya Varol, E. Tuğamiral Engin Baykal, E. Tuğamiral Hasan Hoşgit

Haberin Devamı


İddianamedeki bazı muvazzaf ve emekli generallere yöneltilen suçlamalar şöyleydi:
* Emekli Orgeneral Çetin Doğan: İddianamede "darbe yapılanmasının lideri" olarak gösteriliyor. İddianameye göre "1 numaralı sanık" Doğan, Balyoz Darbe Planı'nı hazırladı. Bu planın icrası hariç diğer tüm plan, planlama ve koordinasyon çalışmalarının derhal yürürlüğe girmesi emrini verdi ve bu emirle birlikte planla ilgili çalışmalar başlatıldı.
* Eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil Halil İbrahim Fırtına: Çetin Doğan liderliğindeki yapılanma içinde yer aldı. Bu amaçla düzenlenen Balyoz Güvenlik Harekat Planı'nın hayata geçirilmesi için gereken kaos ve kargaşa ortamını hazırlamak amacıyla "Oraj Hava Harekat Planı" isimli bir plan hazırladı.
* Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek: Çetin Doğan liderliğindeki yapılanma içinde yer aldı. Bu amaçla düzenlenen Balyoz Güvenlik Harekat Planı'nın hayata geçirilmesi için gereken kaos ve kargaşa ortamını hazırlamak amacıyla "Fuga Harekat Planı" isimli bir plan hazırladı. Deniz Kuvvetleri bünyesinde çalışma grupları oluşturuldu.
* Emekli Orgeneral Ergin Saygun: Çetin Doğan liderliğinde oluşturulan yapılanma içinde yer aldı. Bu amaçla düzenlenen Balyoz Planı çerçevesinde görev aldı. Planın uygulanmasında yetkili personel olarak tayin edildi.
* Korgeneral Mustafa Korkut Özarslan: Balyoz Planı kapsamında personel görevlendirmesi ve hassas tesisler ile ilgili listelerin güncellenmesine dair ast birliklere gönderilen talimat sürecinde bulundu. Plan semineri çalışmalarında somut verilerin kullanılması ve kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere diğer kurumlara dair imkan ve kabiliyetlerinin tespiti yönünde ast birliklere talimat gönderilmesi sürecinde rol aldı.
* Korgeneral Nejat Bek: Suç tarihinde 1. Ordu Komutanlığı Kurmay Başkanı olarak görev yapan Bek, Çetin Doğan liderliğindeki darbe yapılanmasında yer aldı. Balyoz Planı çerçevesinde kendisine teklif edilen görevi kabul etti.
* Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu: Suga Harekat Planı kapsamında planın icrası için oluşturulan planlama ve iş bölümünde Çanakkale Bölgesi Müzahir Subay ve Astsubay listelerinin hazırlanması göreviyle ilgili "grup başkanı" olarak görevlendirildi.
* Tümgeneral İhsan Balabanlı: Çetin Doğan liderliğindeki darbe yapılanmasında görev aldı. Planın uygulanmasında görev alacak personelle ilgili liste hazırladı.
* Tümgeneral Abdullah Dalay: Darbe yapılanması içinde yer aldı. Balyoz Planı'nın müzakere edildiği plan seminerine katıldı. Sorumluluğunda bulunan birimlerden Balyoz Planı kapsamında kendisine görev teklif edilen ve bu görevi kabul eden bir kişi var.
* Tümgeneral Gürbüz Kaya: Darbe yapılanması içinde yer aldı. Balyoz Planı'nın uygulanması için kendisine teklif edilen görevi kabul etti. Planın uygulanmasında görev alacak personelle ilgili liste hazırladı.
* Tümgeneral Gürbüz Kaya: Balyoz Planı kapsamında yapılan görevlendirmede harekatın kendi sorumluluk bölgesinde planlama, hazırlık, koordinasyon ve icrasıyla görevlendirildi.
* Tümgeneral Ahmet Yavuz: Darbe yapılanması içinde yer aldı. Balyoz Planı'nın uygulanması için kendisine teklif edilen görevi kabul etti. Planın uygulanmasında görev alacak personelle ilgili liste hazırladı.
* Tümgeneral Kasım Erdem: Balyoz Planı kapsamında yapılan görevlendirmede harekatın kendi sorumluluk bölgesinde planlama, hazırlık, koordinasyon ve icrasıyla görevlendirildi.
* Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz: Balyoz Planıyla irtibatı ve içeriği detaylı olarak açıklanan Suga Harekat Planı kapsamında planın icrası için oluşturulan planlama ve iş bölümünde Suga Kuvvetleri Kurmay Başkanı olarak görev aldı. Bu görevlendirme ile paralellik oluşturacak şekilde Suga Harekat Planı'nda gerçekleştirilen tüm faaliyetlerde aktif olarak görev yaptı.

Haberin Devamı

YAŞ'TA BALYOZ DEPREMİ YAŞANAN 11 GENERAL
Yakalama kararının ardından özellikle YAŞ'ta yaşanan kriz, Türkiye'nin gündemini son günlerde en fazla meşgul eden konuydu. İşte YAŞ'ta yaşanan kriz...

Kritik Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) önceki gece geç saatlerde açıklanan terfi listesine Balyoz davası kapsamında hakkında yakalama emri çıkarılan 11 generalin terfi edememesi de damgasını vurdu. Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay'ın bu generallerin terfi edebileceğine ilişkin hukuki raporuna karşın, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan aksi yöndeki rapor ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün telkinleri doğrultusunda, bu 11 generalin terfi edememesi Genelkurmay'ın atama zincirinde de sorunlar yaşanmasına neden olacak.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz davası kapsamında 102 emekli ve muvazzaf asker hakkında çıkardığı yakalama emriyle kritikleşen YAŞ toplantısında, bu 102 isim arasında terfi bekleyen 11 general terfi alamadı Bu durum özellikle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda önümüzdeki yıllara ilişkin çeşitli sorunların yaşanabileceğine işaret etti. Hakkında yakalama emri çıkarılan ve terfi alamayan generaller şöyle:
Korgeneral Nejat Bek, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Tümgeneral Ahmet Yavuz, Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tuğamiral Ahmet Türkmen ve Tuğgeneral Ali Aydın.
Aynı zamanda Balyoz davası sanığı olan ancak haklarında yakalama kararı bulunmayan Tuğamiral Mustafa Karasabun ile Tuğgeneral Kasım Erdem de terfi alamadı. Balyoz davasında haklarında yakalama kararı çıkarılan albaylar da general ya da amiral olamadı.

Görev yerleri değişti
YAŞ kararları sırasında görev süreleri uzatılan subaylar hakkında bilgi verilmediği için bu isimlerin emekliye mi ayrıldığı yoksa görev sürelerinin uzatıldığı mı anlaşılmadı. Ancak, bu 11 ismin bir kısmının görev sürelerinin uzatıldığı ve başka bir yere atandıkları belirtildi. Görev yerleri değişenler arasında 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek ile Hantepe ve Gediktepe'ye yapılan saldırılarda sorumlu komutan olan 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya dikkati çekti.

Balyoz depremi
Balyoz davası özellikle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nı vurdu. Koramiral Otuzbiroğlu ile Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç'ın hakkında yakalama emri bulunması önümüzdeki yıl Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'ten boşalacak oramirallik kadrosuna kimin getirileceğini ilişkin farklı senaryolar ortaya atılmasına neden oldu. Bu durumda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner'in oramiralliğe getirilmesi gündeme gelebilecek. Ayrıca önümüzdeki yıl orgeneralliğe atanması beklenen 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü'nün de Balyoz davası kapsamında sanık olmamasına karşın ifadeye çağrılmış olması Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki silsileyi de etkileyebilecek.

İfade verenler terfi etti
"İrticayla Mücadele Eylem Planı" altında imzası bulunan Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek'le birlikte aynı plan kapsamında şüpheli olarak ifadeye çağrılan isimlerden biri olan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'nda görevli Deniz Kurmay Albay Şafak Yürekli de YAŞ kararları çerçevesinde tuğamiralliğe yükseldi. Kurmay Albay Çiçek ise, bir yıl daha bekletildi. Çiçek, önümüzdeki yıl yaş haddinden emekli olacak.
YAŞ kararlarıyla 30 Ağustos itibariyle tümamiralliğe terfi ettirilen Tuğamiral Erdem Caner Bener de Balyoz soruşturması çerçevesinde ifade vermiş ancak Balyoz Davası'nın iddianamesinde sanık olarak yer almamıştı. Poyrazköy soruşturması kapsamında Kurmay Albay Tayfun Duman'ın odasında arama yapılmasını engellediği belirtilen Tümamiral Deniz Cora ise koramiralliğe terfi ettirildi.