Gündem Kadavra vasiyeti hukuka takıldı

Kadavra vasiyeti hukuka takıldı

18.10.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İntihar öncesi bıraktığı videoda “Bedenimi kadavra yapsınlar” diyen Pişkin vasiyeti hukuken mümkün olmadığı için İskenderun’da defnedildi

Kadavra vasiyeti hukuka takıldı

Bıraktığı intihar videosuyla Türkiye’yi şoke eden Mehmet Pişkin, kayıtta yer alan ‘Gömülmek istemiyorum, bedenimi kadavra yapsınlar’ vasiyetine rağmen dün İskenderun’daki aile mezarlığına defnedildi. Pişkin’in gömülmesinin nedeni ise hem babasının isteği hem de vasiyetinin yerine getirilmesinin hukuken mümkün olmaması. Çünkü, intihar eden bir kişi sadece gömülebiliyor. İskenderun’nda son yolculuğuna uğurlanan Pişkin’in gömülmeyerek kadavra olmak istemesi, “Türkiye’de bu vasiyetin uygulanabilmesi mümkün mü” sorusunu akıllara getirdi. Hukuken intihar, cinayet gibi adli vakalarda cesedin gömülmesi dışında bir seçenek mümkün değil. Zira uzmanlar, ileride adli sebeplerle vücut üzerinde tekrar inceleme yapılması gerekebileceği ihtimali ile vücudun bütünlüğünün korunması gerektiğini belirtiyor. Fakat ölümün adli vaka olmadığı durumlarda bedenin kadavra olarak bağışlanması mümkün.

Türkiye’de krematoryum yok
Ankara Barosu Sağlık Hukuku Kurulu Başkanı Av. Pınar Aksoy, hukuken kişinin yazılı vasiyeti ya da 3 şahitin yanında sözlü vasiyette bulunması durumunda ölümünün ardından bedeninin kadavra olarak kullanılmasının ya da yakılmasının mümkün olduğunu söylüyor. Fakat Aksoy bu noktada adli vakaların istisna olduğunu belirtiyor; “Kişi bedenini ölümü öncesinde kadavra olarak kullanılması için bağışlayabilir. Ya da buna ilişkin yazılı vasiyet bırakabilir. Bedenin gömülmeyip yakılmasını istiyorsa; Umumi Hıfzısıhha Kanunu kapsamında, yine yazılı vasiyet ya da 3 kişinin şahitlik edebileceği sözlü beyanla bunu gerçekleştirebilir. Ama bunun için de objektif bir doktor raporu ile doğal yollarla öldüğünün belirlenmesi gerekiyor.” Fakat Türkiye’de şu anda krematoryum bulunmaması nedeniyle tüm bu koşullar sağlansa bile yakılma işlemi gerçekleştirilemiyor.

Haberin Devamı

Müslüman’sa gömülür

İlahiyatçılar ise kadavra ve gömülmeme talebine mesafeli. Prof. Dr. Sami Yeprem, İslamiyet’te gömülmek dışında diğer seçeneklerin ‘doğru olmadığını’ belirtiyor. “Müslümanlıkta diğer dinler gibi yakılmak, denize atılmak, dağlara küllerinin serpilmesi gibi dini nitelikteki bir merasimi yapmak doğru değil” diyen Yeprem, kişinin vasiyeti olması halinde dahi eğer Müslüman ise vasiyetinin tutulmayacağını vurguluyor. “Kişi Müslümanlığı reddetmişse ona yapacak bir şey yok” diyen Yeprem şunları söylüyor:
“Müslümanlıkta kişi öldükten sonra usulüne uygun yıkarız, kefenleriz, namaz kılar ve dualarla gömeriz. İslami gelenek ve ritüel budur. Bunun dışındaki davranışlar İslam’ın uygun gördüğü davranışlar değildir. Bedenin kadavra olarak bağışlanması konusunda ise çalışılmış bir olay olmaması nedeniyle kesin bir şey diyemiyorum. Fakat dini inançları olan birinin bedenim kadavra olarak kullanılsın diyeceğini de sanmıyorum.”