30.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
MUSA KESLER İstanbul
Türkiye’deki en kritik beyin, boyun ve omurilik ameliyatlarının yapıldığı Marmara Üniversitesi Nöroloji ve Gastroentroloji Enstitüsü, kapılarını Milliyet’e açtı. Ayda ortalama 300 beyin ameliyatının yapıldığı enstitü, Türkiye’nin dört bir yanından ve yurt dışından gelen hastalarına hizmet veriyor. Beyin ve omurilik cerrahisinde Türkiye’de birçok ilki gerçekleştiren ve bu alanda lisans ve doktora eğitimi veren enstitüde 1500 dolara mal olan kadavralar üzerinde eğitim yapılıyor. Enstitünün müdürü, Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. M. İbrahim Ziyal yaptıkları çalışmaları, hedef ve projelerini anlattı...
Prof. Dr. M. İbrahim Ziyal, şöyle konuştu: “Burada son teknoloji ile donatılmış, tam teçhizatlı 7 ayrı ameliyathanemiz var. Beyin, boyun, omurilik ve kafatasıyla ilgili çok kritik ameliyatlar yapıyoruz. Ayda ortalama 300 ameliyat yapıyoruz. Beyin tümörleri ve beyin kanamaları en çok uğraştığımız vakalar. Bunların yanı sıra boyun, sırt ve bel bölgesindeki sinirlere ilişkin ameliyatlar, Parkinson ameliyatları, ağrı cerrahisi ve fonksiyonel cerrahi de uzmanlık alanımızda... Bize gelen hastalar genelde en son çare olarak buraya başvuruyor. Tedavi ve ameliyatın yanı sıra yüksek lisans ve doktora eğitimi de veriyoruz. Beyin tümörlerinin tedavisinde kullanılan ‘Gama Knife’ isimli ışın tedavisi yöntemini ilk kez bizim enstitümüz uyguladı.”
Özel izinle geliyor
Ziyal, “Enstitüdekti eğitimlerde gerçek kadavralar kullanılıyor. Beyin ve sinir cerrahisi için önemli olan kadavra eğitimi için özellikle ABD ve İtalya’dan özel izinlerle kadavra getiriyoruz. O ülkelerde cesetlerini kadavra olarak bağışlayanlardan bu organlar temin ediliyor. Türkiye’de böyle bir imkân yok. Bazen yapılan bağışlarla bazen de kendi imkânlarımızla kadavraları alıyoruz.” diyor.