Gündem Kandilli'den beklenen açıklama

Kandilli'den beklenen açıklama

11.03.2011 - 10:36 | Son Güncellenme:

Japonya'daki depremden sonra Türkiye'ye etkileri herkesin kafasını kurcaladı. İşte yanıtlar

Kandilliden beklenen açıklama

(VİDEO)

Haberin Devamı

(VİDEO)

(VİDEO)

TSUNAMİ TÜRKİYE'DE OLUŞUR MU?

Cengiz ÇOBAN-İSTANBUL-DHA

Japonya'da yaşanan depremle ilgili Kandilli Rasathanesi'nde basın toplantısı düzenlendi. Japonya tarihinde en büyük deprem olduğunu belirten Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Nurcan Özel, "Depremin büyüklüğü 8.8. Şu ana kadar aldığımız bilgilerle tsunami yüksekliği 3-4 metre. Bazı bölgelerde yangınlar meydana gelmiş. Tokyo'dan fazla haber alınamıyor. Resmi bilgi gelmedi.Depremin Tokyo'ya uzaklığı 370 kilometre. Depremden sonra artçılar meydana geldi. Bir tanesi 7.1 büyüklüğünde. 6 tanesi 6.3 ile 6.8 arasında sürüyor. 7.1'lik artçı ise Pasifik'e doğru meydana gelmiş" dedi.

ÖLÜ SAYISI ARTABİLİR

Haberin Devamı

Özel, " Japonya'da deprem bekleniyordu. En büyük korkuları Tokyo'yu sallayacak bir depremdi. Depremin merkezinin karanın altında olmasından korkuyorlardı. Bu, denizde olmuş bir deprem" diye konuştu. 10 olarak açıklanan ölü sayısının yükselebileceğini belirten Özel, "Japonya'daki deprem oluş mekanizmaları Türkiye'den farklı. Depremler birbirlerini etkiliyor olabilirler ancak bizim üzerinde bulunduğumuz deprem kuşağı farklı. Etkileyici, büyük bir enerji boşalımı oldu. Denizde olması iyi oldu. Karayı bir nebze de olsa rahatlattı" dedi. Özel, "Türkiye kıyılarında meydana gelmiş 90 yıkıcı tsunami var. Kocaeli depreminde de toprak kaymasi sonucu deniz

dalgalarinin 5-6 metreye kadar yükseldiği biliniyor. Marmara'nın iç deniz olmasi itibariyle ve küçük bir deniz olduğu için alarm zamanimizin az olmasindan dolayi hasar miktari oldukça büyük olabilir" ifadelerini kullandi.

JAPONYA İLE BENZERLİK GÖSTERMİYORUZ

Nurcan Özel, Kandilli Rasathanesi'nin, tsunaminin erken uyarisini vermek için görevlendirildiğine dikkat çekerek, "Bu konuda da çalismalarimiz var. Japonya'da meydana gelmiş mega depremin Türkiye'de meydana gelebilecek bir depremle mukayese edilmesi doğru degil. Biz, Japonya ile hiçbir bakımdan benzerlik göstermiyoruz. Tsunami dalgalarinin hizi uçak hizinin üçte biridir. Boylari 30 metreyi asan tsunamiler mevcuttur. Japonlar, 'biz her seye haziriz. Çok büyük hasar beklemiyoruz' gibi bilgiler verdiler" açiklamasinda bulundu. Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem Izleme Merkezi Müdürü Dogan Kalafat ise, bu tür depremlerin, çok sik olan depremler olmadigini söyledi. Pasifik levhasinda olan depremlerin, Türkiye'deki depremlere göre çok daha büyük olduguna dikkat çeken Kalafat, "Bizde bu büyüklükte bir depremin riski yok denecek kadar az ama 8'e varan depremler bizim ülkemizde de oluyor. Bizim için en önemli sey, bu depremin büyüklügünden ziyade skala olarak depremin çok büyük, çok siddetli deprem oldugu, yikima ve can kaybına neden olacak nitelikte olmasi. Can kaybi en az seviyede. Her depremde, dünyanin en büyük teknolojisini de kullansaniz hasar olur. Önemli olan can kayiplarini en aza indirebilmek. Japon toplumunda bu konuda güzel bir basari örnegini gördük" dedi. Kalafat, Marmara'da böyle bir deprem olma olasiligi riskinin sifir olduguna dikkat çekerek, "Büyük tsunamiler, deniz tabanindaki büyük kirilmalar sonucunda olusuyor. Fizik olarak böyle bir seyin Marmara veya Türkiye'nin herhangi bir yerinde olmasi mümkün degil. Büyük tsunami olusabilmesi için çok büyük su dalgasi ve derinlik gerekiyor" diye konustu.

’MARMARA DENİZİ’NDE TSUNAMİ OLABİLİR’

Haberin Devamı

Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU / ÇANAKKALE, (DHA)
ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, tsunami riskinin Türkiye’de Marmara Denizi’nde de bulunduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Japonya’daki 8.9 büyüklüğünde depremin ardından meydana gelen tsunaminin yarattığı yıkıntı Türkiye’de de böyle bir olayın yaşanıp yaşanmayacağı sorusunu akıllara getirdi. Bu soruya, tsunami ve fay zonları üzerine araştırmaları bulunan ÇOMÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek yanıt verdi. Prof. Dr. Perinçek. bir deprem sonrası tsunami olması için denizin içinde düşey bir hareket olması gerektiğini, bunun da Kuzey Anadolu Fay Hattı içinde kalan Marmara Denizi’nde mevcut olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE TSUNAMİ RİSKİ VAR

Prof. Dr. Perinçek, Türkiye’de Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu faylarının çok etkin olduğunu, bu nedenle büyük bir deprem beklendiğini ancak Japonya’daki kadar büyük bir tsunami meydana gelmeyeceğini söyledi. Türkiye’de ’deprem sonrası iç denizlerde tsunami olmaz’ yönünde yaygın bir kanı olduğunu, buna şiddetle karşı çıktıklarını anlatan Prof. Dr. Perinçek şöyle konuştu:

"Çünkü deprem tehlikesi kadar tsunami tehlikesi de var. Yaptığımız araştırmalarda Marmara’da, Ege’de ve Akdeniz’de deprem sonrası tsunami izlerini buluyoruz. Mesela 1506 yılında Osmanlı döneminde Marmara Denizi’nde bir tsunami oluşuyor. O tsunami sonrası dalgaların Haliç’teki köprünün üzerinden aştığını biliyoruz. Yine 6’ncı yüzyılda deprem sonrası meydana gelen tsunami de dalgaların surları aştığını biliyoruz. Ayrıca Yenikapı’da yaptığımız çalışmada tsunami olduğunu gösteren elle tutulur verilerimiz var. 6’ncı yüzyılda 7 tane tsunami var. Daha önceki yüzyıllarda da var, ama 6’ıncı yüzyılda yoğun bir deprem ve tsunami olayı var. Yine yaptığımız bir araştırmada, M.Ö. Saros Körfezi’nde oluşan bir depremin ardından Gökçeada’nın tsunamiye maruz kaldığını belirledik."

’DEPREMDE SAHİLLER BOŞALTILMALI’

Prof. Dr. Perinçek, bu yüzden deprem dışında tsunami için de uyarı sisteminin geliştirilmesi gerektiğine işaret ederken şunları söyledi:

"Tsunami dalgaları karaya çıkıyor ve denizden kazıyarak getirdiği bir çok malzeme var. Karada da önünde ne bulduysa, araba, gemi ev evleri sürüklüyor. O kadar güçlü bir akıntı ki bu, o büyüklükteki malzemeyi taşıyabiliyor. Türkiye olarak olası bir deprem sonrasında yapmamız gereken ilk iş, hızlı bir şekilde depremin duyurularak sahillerin boşaltılması olmalıdır. Oysa biz de insanlarımız deprem olduğunda sokağa ve sahile iniyor. İstanbul’daki son depremi biliyoruz. Bütün insanlar daha emniyetli diye sahile indiler. Halbuki deprem sonrası 5-10 dakika içinde tsunami dalgası geldiğinde o sahildeki insanların hepsinin büyük bir tehlike içinde olduğu gerçeği var. İşte Japonya’da örneğini gördük. İnsanlar çatılara çıkmış. Çünkü binanın yıkılmayacağına güveniyor. Tsunamiden korunmak için de çatıya çıkıyorlar."

10 GÜN İÇİNDE DEPREM OLABİLİR
İTÜ Maden Fakültesi Jefozik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Japanya’daki 8.9 büyüklüğündeki depremi NTV’ye değerlendirdi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, şöyle konuştu: “Bu olağanüstü büyük bir deprem. Marmara Depremi’nden 50-60 kat daha büyük bir deprem. Yaklaşık 500-600 tane atom bombasının patlamasına denk bir enerji ortaya çıkardı. Yeryuvarlağı zangır zangır titriyor. Buradan çıkan enerji bütün ülkelere doğru yayılıyor.

Bu tür depremlerde yakın etki ve uzak etki vardır. Yakın etkide, 150-200 kilometre yarıçaplı alanda bulunan yerlerde depremler bekleyeceğiz. Rusya’nın Kamçatka Yarımadası, Alaska, Batı Kanada, Kaliforniya, Filipinler, Malezya, Endonezya, Avustarlya, Yeni Zelanda, Çin, Kuzey ve Güney Kore 5, 6.5, 7 arasında olabilir. Artçı depremler olacaktır; 7, 7.5 ve 8’e kadar varabilir. Artçı depremler tsunami dalgaları yaratacaktır. Yeni tsunami alarmı vermek çok uyarıcı olur kanısındayım.

Uzak etki ise bütün yer kabuğu şişme, büzülme hareketi, mekik, vurulma hareketi yerkabuğunun 10 kilometrelik gevrek bölümünde gıcırdama, gerginlik, boşalma ve ek gerginilik bindirmeleri vardır. Eğer ülkelerin diri kırıkları boyunca gerginliği taşma noktası boyunca kırıklar varsa Türkiye’de bunun payı yüzde 3 olur. Türkiye’de eğer uzak etki nedeniyle deprem beklenirse yüzde 52'si Kuzey Anadolu, yüzde 33’ü Batı Anadolu, yüzde 12’si Doğu Anadolu kırığında beklenebilir. Bunlar mutlaka olacak anlamana gelmez ama olursa buralarda beklenir. Büyüklükleri ise 4, 6, 6.5’a kadar olabilir.

10 gün içinde dünyada deprem beklenebilir. Denizin altında eğim atımlı kırıklarda gerçekleşirse tsunami dalgaları olacaktır. Dünya böyle bir olayı Endonezya’dan sonra ilk kez yaşıyor.

Yıkım gücü 11-12 arasındadır. 12 en büyük güçtür. Bu depremler ne ilk ne sondur, gelecekte de olacaktır.

Kıtalar yer değiştirmekte, yeni biçimler almaktadır. Bu deprem İstanbul’da olsaydı, bunu düşünmek dahi istemiyorum. Kentin yüzde 60’ı yıkılırdı.” (NTVMSNBC)

TSUNAMİNİN GELİŞİ KAMERALARDA

JAPONYA'DAKİ TSUNAMİDEN İLK GÖRÜNTÜLER:

KIYAMET GÖRÜNTÜSÜ GİBİ