Gündem Kar şehri örttü ama esir alamadı

Kar şehri örttü ama esir alamadı

13.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beklenen kar dün İstanbul'a ulaştı. Tüm şehir kar altında kaldı ama esaret yaşanmadı. Cumartesi gecesi -4.4 ile son 30 yılın en soğuk gecesi olarak kayıtlara geçti

Kar şehri örttü ama esir alamadı

İstanbul'u etkisi altına alan kar yağışı dün 'pik' noktasına ulaştı. Tüm şehir kar altında kalırken, yetkililerin uyarısına uyan vatandaşlar sokağa çıkmayınca daha önce yaşanan kar esareti de yaşanmadı. İstanbul'da etkili olan kar yağışı nedeniyle birçok sürücü otomobilleri ile trafiğe çıkmayınca yollar boş kaldı.Üç gündür aralıklarla devam eden kar yağışının ardından gece yollarda buzlanma meydana geldi. Şişli'de sabah işe gitmek için dışarıya çıkanlar ara sokaklarda yürümekte bile güçlük çekti. Birçok kişi merdiven korkuluklarını ve duvarları tutarak ilerlemek zorunda kaldı. İşe giden Serhat Şermet, "Yapacak bir şey yok, belediyemizin çalışması lazım ama bu konuda bir şey yapmamış gözüküyor. Tuzlama yapılabilirdi, böyle bayırlı yollarda. Ama yapılmamış" diye konuştu. Mustafa Önder, "Ekmek almaya gidiyorum. Mecbur bu yolu kullanıyorum. Başka gidecek yolum yok. Yerler çok fena buz tutmuş" dedi. Sarıyer'de de aralarında otobüslerin de olduğu çok sayıya araç yolda kaldı. Zor anlar yaşayan sürücülere yayalar ve yolcular yardım etti.

Haberin Devamı

Yardımına polis yetişti

Acıbadem Mahallesi'nde oturan 75 yaşındaki Şükran isimli kadın, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak, "Yüzde 50 engelliyim. Hava şartları yüzünden evde mahsur kaldım. Erzakım bitti, yalnızım, yardım edin" diyerek yardım istedi. Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü devriye ekipleri, çağrı üzerine kadının evine gitti. Kısa sürede kapısında polisleri gören kadın, "Ne çabuk geldiniz" diyerek, şaşkınlığını gizleyemedi. Polis memurları, kadının verdiği listedeki alışverişi yaptı. Poşetleri teslim alan kadın, teşekkür ederek, polis ekiplerini uğurladı. Avcılar'da da kaymakamlığın talimatıyla gidecek yeri bulunmayan kişilerin bulunarak tahsis edilen otellere yerleştirilmesi çalışmaları hızlandırıldı. İlçede kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılan kapısız, penceresiz binalarda veya parklarda kalan biri Filistinli, 10 evsiz bulundukları yerlerden alınarak otellere götürülürken, kendilerine kişisel temizlik malzemeleri, giyecek ve günde iki öğün yemek verilmesi sağlandı. Gece saatlerinde kar yağışı şiddetini artırdı. Kağıthane Piyalepaşa Tüneli’nin kullanan sürücüler, aniden bastıran kar yağışı ile birlikte yolda kaldı. Beşiktaş’ta Dolmabahçe Tüneli’nde bir anda kilitlenen trafikte kalan sürücüler, yolda ilerlemeyi beklerken kartopu oynadı.

Haberin Devamı

Soğuk ve kar rekoru

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, şunları söyledi: “Bugün Meteoroloji’nin sıkı uyarısı şu; öğlen sonrası yoğun bir kar yağışı ki diğer günlerin tamamı kadar bir kar yağışının bugün beklendiği. Belli bölgelerde havanın açık olması, güneşin kendini göstermesi hiçbir vatandaşı lütfen aldatmasın. Bugün bu 4-5 günlük alarmın en yoğun en kar yağışını yaşayacağız. 12 Mart Cumartesi günü, bu sabaha karşı son 30 yılın en soğuk derecesi ölçüldü. Bu gece -4.4 derece ölçüldü. Mart ayının en soğuk gecesini yaşamış olduk. Kuzey kesimlerin çok daha düşük derecelerde olduğu -7,-8 hissedilen de -15 dereceye kadar düştüğü bildirildi. Soğuk havanın rekorunun yanı sıra kar kalınlığı konusunda bile son yıllara dönük bir rekorun mümkün olabileceği konusunda arkadaşlarımın öngörüleri var. Bu konuda görünüyor ki en yoğun kışlardan birini yaşayacağız.”

Haberin Devamı

Seferler yüzde 30 azaldı

Şiddetini artıran kar yağışı nedeniyle İstanbul Havalimanı’ndaki seferler yüzde 30 azaltıldı. Apron, pist, ve taksi yolları başta olmak üzere karla mücadele çalışmalarının aralıksız devam ettiği İstanbul Havalimanı’nda iptal edilen seferler dışındaki uçuşlar ise aksamadan sürüyor. Türk Hava Yolları, İstanbul Havalimanı ile Sabiha Gökçen Havalimanı’nda toplam 407 uçuşunu iptal etmişti.

Kar şehri örttü ama esir alamadı

Batıdan doğuya donduk

Baharı beklerken tekrar geri gelen kış tüm yurtta etkisini sürdürdü. Batıdan doğuya etkili olan beyaz esaret yolları kaparken, trafiğe ve kazalara neden oldu.

Bursa'da etkili olan kar yağışı sonucu trafik durdu. İşe gitmek isteyen vatandaşlar yürümek zorunda kaldı. Uludağ'da ise kar kalınlığı 190 santimetreye ulaştı.

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde buz tutan yolda 13 aracın çarpıştığı kazada yaralanan olmadı.

Haberin Devamı

Bolu Dağı'nın TEM ve D-100 yolu geçişlerinde dün aralıksız süren kar yağışının durmasıyla trafik normale döndü.

Kastamonu’da da perşembe günü etkili olan kar yağışı sebebiyle 391 köye iki gündür ulaşım sağlanamıyor. Bartın'da ise kar yağışı nedeniyle 104 köy yolu ulaşıma kapanırken, ekipler yolları açmak için çalışmalarını gece gündüz demeden sürdürüyor.

Karadeniz Bölgesi'nde kar yağışı, yaşamı olumsuz etkiledi. Kar nedeniyle Trabzon'da 708, Rize'de 214, Ordu'da 146, Giresun'da 438, Bayburt'ta 19, Sinop'ta 115, Artvin'de 48, Gümüşhane'de 88 ve Samsun'da bir olmak üzere toplam bin 777 köy ve mahalle yolu ulaşıma kapandı.

Türkiye’nin en soğuk ikinci yeri eksi 22.8 derece ile Sivas Altınyayla oldu.

Erzurum sınırları içinde yer alan Kop Dağı geçidinde yoğun yağan kar ve fırtına yüzünden yola çığ düştü. Olay yerine gelen ekipler, yaklaşık 60 aracı kurtardı.

Bitlis'te, yoğun kar yağışı ve fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Öğretmenevi bahçesinde park halinde bulunan araçların üzerine çığ düştü, yedi araç hasar gördü.

Haberin Devamı

Van'da, iki gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle 373 yerleşim yerinin yolu, ulaşıma kapandı.

Boğaz’da korku dolu dakikalar!

İstanbul Boğazı'nda 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün altında dümeni kitlenen Liberia bayraklı Atoll isimli yakıt tankeri, korku dolu anların yaşanmasına neden oldu. Kuruçeşme açıklarında bir süre sürüklenen gemi demir atarak kıyıya metreler kala dururken, o anlar vatandaşlar tarafından saniye saniye görüntülendi. Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na giren Liberia Bayraklı Atoll isimli yakıt tankeri, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün altında dümeni kitlendi. Bir süre sürüklenen gemi, köprü altında demir attı. Geminin sürüklenme anları vatandaşlar tarafından cep telefonu ile saniye saniye kaydedildi. Görüntülere yansıyan gemi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün altına doğru korna çalarak sürüklenirken, bu sırada çevredekilerin heyecanlı konuşmaları duyuluyor.

Kar şehri örttü ama esir alamadı

Römorkörlerle müdahale

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı, Kurtarma-6, Kurtarma-7 ve Kurtarma-11 römorkörleriyle KEGM-3 botu gemiye müdahale etti. Gemi arızanın giderilmesi için Ahırkapı açıklarına çekildi.