Gündem Karaciğer hastalıkları nasıl anlaşılır?

Karaciğer hastalıkları nasıl anlaşılır?

12.04.2018 - 14:53 | Son Güncellenme:

Karaciğerin hasar görmesine neden olan karaciğer yetmezliği akut ya da kronik olarak ortaya çıkmaktadır. Karaciğer fonksiyonlarını kaybederse görevini yeterince yapamaz ve bu oldukça riskli bir duruma neden olur. 48 saat içinde karaciğer görevini yapmadığı taktirde hasta hayatını kaybedebilir. Tedavisinin mutlaka yapılması gerekir.

Karaciğer hastalıkları nasıl anlaşılır

Karaciğer Yetmezliği Nasıl Belirtiler Gösterir?

Haberin Devamı

Bilindiği gibi kronik ya da akut olarak ortaya çıkan belirtilerde akut olarak görülen hepatosellüler hızlı olarak gelişen fonksiyon bozukluğu olarak karaciğeri tetikleyebilir. Kronik yetmezlikte siroz hastalığına bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle alkol fazla tüketenler ve bağımlılar siroza daha meyilli olan kişilerdir. Buda karaciğerin fonksiyonlarına zarar vermektedir. Vücudun aşırı demiri asborte ederek hemekromatosiz metabolik ve fonksiyonel sorunlara neden olmasından ötürü ya da yetersiz beslenmeden kaynaklanan durumlar sonucunda sarılık denilen hepatit C ve hepatit B hastalığının oluşumuna neden olmaktadır. Karaciğerin zarar görmesi halinde hastaya koma ve hayatını kaybetme riskinden dolayı nakil yapılması gerekebilir.

Haberin Devamı

Karaciğer Yetmezliğinin Nedenleri

Reçeteli ilaçlar: Antibiyotik içeren ilaçların kullanımı ile ağrı kesici özelliği bulunan bazı ilaçlar yüksek doz nedeni ile akut karaciğer yetmezliği gibi hastalığa neden olabilirler. Yüksek dozdaki asetaminofen içeren ilaçların kullanımı da böbreklere fazla doz alındığında zarar verebilir. Bu nedenle her başınız ağrıdığında yada hafif olan ağrılarınızda ilaç kullanmak yarar yerine zarar getirir. İlaçlar o anlık etkiyle rahatsızlığınızı giderebilir ancak mutlaka altında yatan sebepleri bilerek tedavi olmanız gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımınızı da önleyecektir.
Bağışıklık sistemi hastalıkları: Karaciğer hücrelerine zarar veren bağışıklık sistemi hastalıkları karaciğere zarar verir ve karaciğer yetmezliğine neden olabilir.

Kanser: Kanser hücresinin tüm organlara zarar vermesinden dolayı karaciğere de sıçradığından karaciğer yetmezliği gibi sonuçları ortaya çıkarmaktadır.

Metobolik hastalıklar: Başta witson hastalığı olmak üzere hamilelerde risk altında karaciğer yetmezliği hastalığına maruz kalabilirler.

Karaciğer damarlarındaki hastalıklar: Damarları tıkayan rahatsızlık olan Budd- chiari ve vasküler denilen hastalık karaciğer yetmezliğine neden olmaktadır. Karaciğerdeki damarlar tıkandığında karaciğer yeterince çalışmadığı için karaciğer yetmezliği ile karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle karaciğer ihmal edilmemesi gereken önemli bir organdır ve tedavisi mutlaka yapılmalıdır.