Gündem Karlov Davası’nda beş kişiye müebbet

Karlov Davası’nda beş kişiye müebbet

10.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un 2016 yılında uğradığı suikaste ilişkin davada üç sanık ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet, iki sanık birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldı

Karlov Davası’nda beş kişiye müebbet

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikastına ilişkin, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)  elebaşı Fetullah Gülen’in de aralarında olduğu 28 kişinin yargılandığı davadan karar çıktı. Mahkeme heyeti, Karlov’u öldüren Mevlüt Mert Altıntaş’ın “örgüt abisi” Şahin Söğüt ile suikast talimatını Altıntaş’a ilettiği belirtilen sanık Salih Yılmaz ve Ahmet Kılınçarslan’ı ikişer kez, iki sanığa da birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Haberin Devamı

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, tutuklu sanıklar Salih Yılmaz, Hayrettin Aydınbaş, Ahmet Kılıçarslan, Vehbi Kürşat Akalın, Hüseyin Kötüce, Şahin Söğüt, Ramazan Yücel, tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Mahkeme heyeti, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaların bittiğini belirterek sanıklara son sözlerini sordu.

Talimatı vermişti

Son sözlerin ardından kararını açıklayan mahkeme, üç sanığa ikişer, iki sanığa birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkemece yedi sanığa üyelikten, bir sanığa örgüte yardımdan ceza verilirken, altı sanığın beraatine karar verildi. Firari dokuz sanığın ise dosyası ayrıldı. Karlov’u öldüren Mevlüt Mert Altıntaş’ın “örgüt abisi” olduğu kaydedilen Şahin Söğüt’e iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Suikast talimatını Altıntaş’a ilettiği belirlenen sanık Salih Yılmaz ve Ahmet Kılınçarslan iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Büyükelçi Karlov ile ilgili FETÖ’ye bilgi sızdırdığı belirlenen Vehbi Kürşad Akalın ile örgütün mahrem imam yapılanmasında yer aldığı tespit edilen Hüseyin Kötüce de ağırlaştırılmış müebbet ve 15’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan cezalandırdığı sanıklar Ramazan Yücel ve Hayrettin Aydınbaş’ı 10.5 yıl, Ayşe Söğüt ve Kaan Bülbül’ü 9’ar yıl, Altıntaş’ın eski ev arkadaşı Sercan Başer ile Hasan Tunç ve Ufuk Gül’ü de 7.5 yıl hapis cezasına mahkum etti. Suikastin gerçekleştirildiği serginin organizatörü Mustafa Timur Özkan da, “terör örgütüne bilerek yardım etmek” suçundan 3 yıl 9 ay hapisle cezalandırıldı. Mahkeme, sanıklar Yücel ve Aydınbaş’ın hükümle birlikte tutukluluk hallerinin devamını kararlaştırdı.

Haberin Devamı

Beraat ettiler

Sanıklardan Doğukan Söylemez, Kadir Şamlı, Oğuzhan Öztürk, Abdulsamet Kekeç, Sefa Kurnaz ve Bilal Dereli’nin tüm suçlamalardan beraatine karar verildi. Mahkeme, dokuz sanığın dosyasını ise ayırdı.

Karlov, 19 Aralık 2016’da katıldığı sergide, polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş’ın silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş, Altıntaş da polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Haberin Devamı

Rusya: Karar çıkması tatmin edicidir

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Karlov suikastı davasında kararın çıkmasını ‘tatmin edici’ olarak nitelendirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’nin adalet ve yargı sistemlerinin Rus-Türk ilişkilerinin modern tarihinde ağır bir iz bırakan trajik olaya ilişkin nihayet karar vermesi tatmin edicidir” değerlendirmesinde bulunuldu. Türk mahkemesinin söz konu ‘terör eylemini’ kınadığına dikkati çekilen açıklamada, son senelerde gelişen ikili ilişkilerin ‘zor sınavdan’ geçtiği vurgulandı. Açıklamada, Rusya ve Türkiye’nin ilgili kurumlarının Karlov suikastıyla ilgili ortak çalışmasına da işaret edilerek “Rus ve Türk soruşturma kurumları arasında yakın etkileşimin sürdürüleceğini ve Ankara’nın davadaki sonuçlarla, bu terör eylemini yaptıranlarla ve organizatörleriyle ilgili hızlı şekilde kapsamlı bilgi vereceğini umuyoruz” ifadesine yer verildi.