Gündem Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesinin perde arkası! Yerel seçim hazırlığı mı?

Kılıçdaroğlu-Akşener görüşmesinin perde arkası! Yerel seçim hazırlığı mı?

14.07.2023 - 14:39 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener dün seçimlerin ardından ilk kez bir araya geldiler. İki liderin neler konuştuğu, bu görüşmenin neden gerçekleştiği merak konusu oldu. Peki kulislerde konuşulanlar ne? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova aktardı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile İYİ Parti Genel Merkezi’nde bir araya geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu'na Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın eşlik etti.

Haberin Devamı

KULİSLERDE NE KONUŞULUYOR?

Peki iki lider ne konuştu? Ufukta yerel seçim ittifakı mı görünüyor? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, İYİ Parti'deki son kulis bilgilerini aktardı. Canova'nın değerlendirmeleri şöyle;

İttifak sözcüğünü kullanmak için henüz erken. Ama tabi ki dikkat çeken bir görüşmeydi ve siyaseten de bundan sonra da çok fazla konuşulacak bir görüşmeydi diyebilirim.

Önce şunu hatırlatayım; Bu görüşmeden önce her iki partinin de genel başkan yardımcıları seviyesinde bir buluşma söz konusu olmuştu. Yerel yönetimlerden sorumlu iki genel başkan yardımcısıydı bunlar. O anlamda çok dikkat çekiciydi. Bu Ankara'da şöyle yansıtıldı; 'Her ikisi de göreve yeni geldi. Bir tanışma, nezaket ziyareti, hayırlı olsun ziyareti kapsamında gerçekleşti' denildi.

Haberin Devamı

Benim edindiğim bilgilere göre; İki genel başkan yardımcısının görüşmesinde geçmiş seçim süreci değerlendirildi, birçok şey konuşuldu. Yani bir takım muhasebeler o görüşmede yapıldı gibi duruyor. Hemen arkasında Meral Akşener ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir araya gelmesi bu minvalde de dikkat çekiciydi.

Görüşmenin gerekçesini İYİ Parti cephesine sorduğum zaman; 'Yerel seçimle alakası yoktu' diyorlar. 'İş birliği kapsamında değildi. Buna dayalı bir görüşme zemini, talebi gündemde değil. Henüz çok erken' mesajı veriyor İYİ Parti cephesi. CHP zaten 'Sadece bir hayırlı olsun' ziyaretiydi demekle yetiniyor.

Ama Ankara kulislerinde görüşmenin arkasında bir neden olduğu konuşuluyor. Seçim sonrası Meral Akşener, kurultayda yaptığı konuşmada CHP için 'Size hayatta başarılar' ifadesini kullandı. '15 vekil en büyük pişmanlığımdır' dedi. Parti kurmayları ittifakın bittiğini beyan etti.

CHP lideri ise aksine 'Başarılı olmak için değil 6 partiyle gerekirse 16 partiyle de iş birliği yaparım' mesajları verdi. Ve işte CHP liderinin İYİ Parti Genel Merkezi'ne gitmesi Meral Akşener'in verdiği o sert ve mesafeli mesajlardan sonra bu görüntüleri yansıtması 'Aramızda sorun yok' mesajını vermek istediği şeklinde de yorumlanıyor Ankara'da.

İYİ PARTİ CEPHESİ YEREL SEÇİME DÖNÜK NASIL BİR HAZIRLIK İÇERİSİNDE? CHP İLE İŞ BİRLİĞİ OLACAK MI?

Haberin Devamı

Parti kurmayları 'Gerçek bir stratejimiz var' diyor. 'İYİ Parti'ye yönelik toplumsal desteği artırmak. Şu an için kendi ev ödevimizi yapıyoruz.' diyorlar. Yani Türkiye genelinde teşkilatlar, yerel yönetimler bazında bir çalışma sürdürdüklerinin altını çiziyorlar. 'Tamamlanmak üzere' ifadesini kullanıyorlar.

Yerel seçime dönük bir yol haritası çıkaracaklar. İYİ Parti'de haftaya pazartesi Başkanlık Divanı toplantısı var. Dolayısıyla bu yol haritasının ilk değerlendirmelerinin bu divan toplantısında yapılması da bekleniyor. Ardından da konu DİK'e taşınacak. 'İYİ Parti yol haritasını bir şekilde somutlaştırmış olacak' deniyor.

Teşkilat Başkanı Buğra Kavuncu da il ziyaretlerine başlayacak. Partideki beklenti bu yönde. Ve teşkilata 'Aday tespitine başlayın' talimatı verilmesi de bekleniyor bu süreçte.

Dolayısıyla 'Yeni dönem, yeni siyaset, yeni yol' olarak tanımlanan bir süreçten geçtiklerini ifade ediyor İYİ Parti'li kurmaylar. Ve şu an yerel seçim gündemli arayışlar için 'çok erken' mesajını veriyorlar. 'Her parti kendi yol haritasını çizecek. Sonrasına bakılır. Zamanı gelindiğinde o günün şartları için değerlendirmesi yapılır' ifadesini kullanıyorlar.

Haberin Devamı

Ama Genel Merkez'den yansıyan bu mesajlara rağmen partinin derin kulislerinde biraz daha farklı yorumlar var açıkçası. Yani yerel seçimler için CHP'nin İYİ Parti nezdinde nabız tuttuğu konuşuluyor açıktan. İYİ Parti'nin desteğiyle kazanılan 11 büyükşehir belediyesi olduğunun altı çiziliyor. Bunların kaybedilmemesi için önümüzdeki yerel seçimde de iş birliği yapmak gibi bir bakış açısı var yine derin kulislerde.

İYİ Parti açısından peki bu sefer ne anlama ifade edecek yerel seçim için? O da şöyle konuşuluyor; Tabi Meral Akşener tekrar Genel Başkan seçildi. İYİ Parti'nin bütünlüğünün korunması, Meral Akşener'in genel başkanlığının devamı ve İYİ Parti'nin biraz rüştünün ispat edip bir başarı elde etmesi için yerel seçim önemli bir dönemeç olacak. Dolayısıyla 2019'daki yereli seçimde 13 ilçe belediye başkanlığı alan İYİ Parti'nin bu kez hedefleri biraz daha yüksek olacak. Bunu şimdiden söylemek mümkün.

Haberin Devamı

CHP İÇİN ZORUNLU, İYİ PARTİ'NİN ELİ GÜÇLÜ

Nedir o yüksek hedefler? Baz iller... Büyükşehirler olabilir ama büyükşehirlerdeki büyük ilçeler. Çalışmalar da biraz bu yönde yapılıyor zaten. O nedenle CHP ile iş birliği için kapı tam olarak kapatılmıyor. Ama şöyle bir tespit var; Elinde 11 büyükşehir belediyesi olup kaybetmek istemeyen CHP için iş birliği biraz daha zorunlu görünüyor. Dolayısıyla İYİ Parti'nin eli biraz daha güçlü gibi okunuyor ve Akşener'in bu kez daha ciddi boyutta talepleri olabileceği ifade ediliyor.

İYİ PARTİ BÜYÜK İLÇELER, BAZI İLLER TALEP EDEBİLİR, CHP FERAGAT ETME ZORUNDA KALABİLİR

Hatta 'CHP'nin elindeki bir takım büyük ilçeler, bazı iller talep edilebilir. CHP bunlardan feragat etme zorunda kalabilir' gibi gibi kulislerde konuşulan bir takım tespit ve yorumlar var. Ama altını çizelim. 'Henüz çok erken' deniyor. Zaten CHP'nin önünde bir kurultay süreci var. Kılıçdaroğlu'nun Akşener'e bu ziyareti hiçbir şey olmamış gibi davrandığı ve kurultayda da ya yeniden genel başkan olacağı veya kurultay takviminin yerel seçim sonrasına bırakılabileceği yorumlarını da beraberinde getirdi.

Özetle; bu görüşme sadece 'Hayırlı olsun' ziyareti olsa da arkasında çok derin anlamları ve belki ileriye dönük bir takım siyasi stratejilerin de ipuçları var diyebilirim.