Gündem Kilo verdiren güzellik uykusu! İşte en ideal saat

Kilo verdiren güzellik uykusu! İşte en ideal saat

21.02.2022 - 07:06 | Son Güncellenme:

Uyuyarak kilo vermek bir şehir efsanesi mi? Yapılan araştırmalar diyet ve spora ek olarak uyku ile obezite arasında da ciddi bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, uyku eksikliğinin kilo üzerindeki etkilerini sıraladı. "Beynimizin her tarafı beyin-omurilik sıvısıyla yıkanıyor. Güzellik uykusunun sırrı da buradan geçiyor" diyen Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu da uykuya geçmek için en ideal zamanı açıkladı.

Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Uyku sadece bir gereksinim değil, bedenimiz için oldukça kapsamlı bir eylem de aynı zamanda. Kaliteli bir uyku, diyet ve egzersiz kadar önem taşıyor. Yeterince kaliteli uyumamak ise kalp hastalığından obeziteye, hatta felce kadar birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Uzmanlar, iyi bir uykunun, yatakta geçirilen saatlerden daha fazlası olduğunu vurguluyor. Sağlıklı uykunun üç ana şeyi kapsadığını söyleyen uzmanlar, “Bir tanesi ne kadar uyuduğunuzdur. Bir diğeri ise uyku kalitesi yani kesintisiz ve ferahlatıcı bir uyku çekmeniz. Sonuncusu ise tutarlı bir uyku programı" diyor.

Haberin Devamı

Kilo verdiren güzellik uykusu İşte en ideal saat

HER GECE 1 SAAT FAZLA UYUYARAK KİLO VERMEK MÜMKÜN MÜ?

Uyku ve obezite ilişkisini araştıran uzmanlar, diyet yapanların 14 günlük bir süre boyunca uykularını alamadıklarında yağdan verdikleri kilo miktarının yüzde 55 oranında düştüğünü saptadı. Yapılan çalışmalar, her gece fazladan 1 saat uykunun, aşırı kilolu ve uykusuz insanların ekstra bir uğraş içine girmeden günde 270 kalori daha az almasına yardımcı olabileceğini de gösteriyor. Kilo vermek için uykunun önemine değinen Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, “Uyku eksikliği hormonları değiştirerek iştahı artırabilir, sağlıksız yiyeceklere yönlendirebilir ve vücut yağının nasıl kaybedildiğini de etkiler" dedi.

Son zamanlarda yapılan araştırmaların, 4 yaşından itibaren başlayan yetersiz uyku ile yavaş metabolizma arasında bir ilişki bulunduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, "Daha geç yatma zamanları, artan vücut kitle indeksi (BMI), aşırı atıştırma ve daha yüksek obezite seviyeleri ile bağlantılıdır. Ayrıca yetişkinlerde de gözlemsel çalışmalar uyku kısıtlaması ile obezite arasında bir bağlantı olduğunu öne sürüyor. Günde 10 saat uyumaya kıyasla günde 4 saat uyumak, özellikle kalorisi yoğun, karbonhidrat oranı yüksek gıdalar için açlığı ve iştahı artırıyor" şeklinde yaptığı açıklamalarla uykunun önemine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Kilo verdiren güzellik uykusu İşte en ideal saat

'GERÇEK SÜRE ORTALAMA 8 SAAT 10 DAKİKA'

Hem yetişkinlerin hem de çocukların uyku süreleri hakkında bilgiler veren Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, "Uyku eksikliği yorgunluğa yol açıp, daha az fiziksel efor sarf etmenize sebep olabilir. Uyku ihtiyacı okul öncesi çocuklarda gecelik ortalama 10-13 saat iken, yetişkinlerin çoğunluğu en iyi şekilde işlev görmek için 7 ila 9 saat uykuya ihtiyaç duyar. Nöro-davranışsal bozulmayı önlemek için gerçek süre ortalama 8 saat 10 dakikadır" bilgisini paylaştı.

Artan uyku kayıplarının zamanla kilo alımına ve obeziteye yol açabileceğini dile getiren Şebnem Kandıralı Yıldırım, "Kortizol gibi vücutta belirli hormon seviyelerini yükseltir. Fazladan yağ tutmanıza neden olup, metabolizmanızı yavaşlatabilir. Uyku eksikliği, kilo verme sürecini de baltalayabilir. Uyku süresinin sağlıklı bir aralığa çekilmesi, yağ kütlesinde azalmayı sağlar" açıklamalarında bulundu.

Haberin Devamı

'TÜM VÜCUDUMUZDA BİR TAMİR VE TEDAVİ SÜRECİ BAŞLIYOR'

Uyku sırasında beynimizde bir temizlik operasyonunun başladığını dile getiren ve uykunun vücudumuz üzerindeki olumlu etkilerinin altını çizen Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, “Uykunun belirli bir safhasında beynimizin her tarafı beyin-omurilik sıvısı ile yıkanır, gün içinde oluşan bazı toksinler ve metabolizma yan ürünleri temizlenir. Temizlenen maddelerden biri de Alzheimer hastalığına neden olan 'beta-amiloid' maddesidir. Her gece gerçekleşen bu olay beyin sağlığı için fevkalade önemli” diyerek aslında gece boyunca ciddi bir tedavi süreci yaşandığına vurgu yaptı.

“Uyku sırasında oluşan çok ilginç bir olay da beynin tüm vücutta bir tamir ve tedavi süreci başlatmasıdır” diyen Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, sözlerini şöyle devam ettirdi: "Uykunun bir aşamasında beyinden 'somatotropin' yani büyüme-gençlik hormonu salgılanmaya başlıyor. Bu hormonun, hücre yenilenmesinde çok önemli etkileri var. Enflamasyon baskılanıyor, bağışıklık sisteminde bir güçlenme oluyor ve en önemlisi hücrelerimizde bir yenilenme meydana geliyor."

Haberin Devamı

Kilo verdiren güzellik uykusu İşte en ideal saat

UYKUYA GEÇMEK İÇİN EN İDEAL ZAMAN...

Peki eskiden beri dilimizden düşürmediğimiz 'güzellik uykusu' ne anlama geliyor? Bunun hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, "Yapılan bilimsel çalışmalar sağlığımız açısından en ideal uykuya geçme zamanının akşam 22.00 ila 23.00 saatleri arasında olduğunu ve ideal uyku süresinin de 8 saat olduğunu gösteriyor. 7-8 saatlik kaliteli bir uyku, dinlenmiş bir ifadenin yanı sıra hücre yenilenmesiyle birlikte cilt dolaşımında artış sağlayarak cilde daha canlı ve parlak bir görünüm verir. Bu da 'güzellik uykusu'nun sırrıdır" diyerek sözlerini noktaladı.