Gündem Bu gurur Esmanur'un! 'Kız çocuklarına ilham olmak istiyorum'

Bu gurur Esmanur'un! 'Kız çocuklarına ilham olmak istiyorum'

06.12.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Toplumsal baskılara rağmen eğitiminden ve hayallerinden vazgeçmeyen 21 yaşındaki Viranşehirli Esmanur Dağlı, Birleşmiş Milletler'in (BM) desteklediği JCI (Junior Chamber International) yarışmasında "Türkiye'nin 10 Başarılı Genci" arasına girdi.

Bu gurur Esmanurun Kız çocuklarına ilham olmak istiyorum

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - Beş çocuklu ailenin tek kız çocuğu olan Dağlı, Bursa Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi. En son Eti'nin "Sen Gençsin, Güç Sensin" projesine seçilen 16 isimden biri olan Dağlı, BM destekli "TOYP-Türkiye'nin 10 Başarılı Genci" yarışmasında finale kalan isimlerden biri oldu. "21 yaşında genç bir kadın olarak görünür olmak ve görünür olup diğer kadın ve kız çocuklarına ilham olmak istediğini" söyleyen Dağlı, dayatılan toplumsal baskılara rağmen hayallerinden vazgeçmeme öyküsünü Milliyet'e anlattı:

Haberin Devamı

Bir kadın bile yoktu

"Doğduğum yerde imkânlarımız çok kısıtlıydı. Ağabeyim okula gidene kadar annem kız çocuklarının okutulduğundan habersizdi. Ailede okuyan ilk kız çocuğuyum ve çevremde örnek alabileceğim, okumuş tek bir kadın bile yoktu. Annemin çok istemesiyle okula gönderilmişim, okumasaydım belki şu an burada sizinle olamayacaktım. Doğduğum yerde kadınların üzerinde toplumsal bir baskı hep vardı. Ben de okuyan, okula gönderilen ilk kız çocuğu olduğum için hep 'En başarılı olmalıyım' bilinciyle okudum. Çünkü doğduğum yerde kız çocuklarının okutulması onlara verilmiş bir armağan gibiydi ve senin bu armağanın kıymetini bilmen gerekiyordu. Başarılı olmazsan o hediye elinden alınabilirdi. Ortaokul ve lisede sürekli projeler içerisinde yer aldım, yarışmalara katıldım. Sürekli, 'Bir şeyler yapmalıyım' dedim ve bunu kendime aşıladım. Çünkü doğduğum yerdeki kız çocuklarına bir borcum vardı. Ben okuduysam, yaptıysam oradaki diğer çocukların da bunu yapabileceğini göstermem ve onlara örnek olmam gerekiyordu.

Haberin Devamı

Annem, en büyük destekçim

Doğuda doğan ve büyüyen bir kadınsanız toplumun size dayattığı bir baskı hep vardır. Toplumun dayattığı o baskı ayağınıza pranga oluyor. Ben toplum baskısının ayağıma pranga olmasına izin vermedim. Direndim ve direnirken de en büyük destekçim annem oldu. Ağladığımda gözyaşımı sildi, düştüğümde elimi tuttu. Doğduğum yerde toplumun bana dayattığı, 'Kız çocukları okumaz, çalışmaz' benzeri söylemlerin hepsini kendime iki kanat yaptım. Biri donanım, diğeri hayal kurmak ve gökyüzüne uçtum. Uçtuğumda da geri dönmek için kanatlarımı çırptım. Çünkü geri dönüp, kadınların ve kız çocuklarının da okuyabileceğini ve her şeyi başarabileceklerini göstermek istiyorum. Pes etmeden devam etmelerini göstermek istiyorum. Düşebiliriz, hayat bize yokuşları, bataklığı bize sunacak ama bunları aşabiliriz."

'Hayatımda hep varmış'

Dünyanın 3'üncü büyük sivil toplum organizasyonu olan ve BM'nin desteklediği JCI tarafından 1983’ten bu yana düzenlenen yarışmanın Türkiye ayağında 2021 finalistlerinden biri de olan Esmanur Dağlı, girişimciliğe 6 yaşında başladığını anlattı:

Haberin Devamı

"Girişimcilik hayatımda hep varmış aslında. Altıncı sınıfta kendi haçlığımı çıkartmak için nakış kursunda diktiğim kalemlikleri okulda satıyordum. Üniversiteye geldiğimde de girişimcilik kavramının ne olduğunu anladım ve Girişimcilik Vakfı'na başvurdum. 140 bin potansiyel genç içinde 40 kişi seçildi ve o 40 kişiden biri oldum. Sonra kendimi girişimciliğin içerisinde buldum. Daha sonra ise Eti'nin 'Sen Gençsin, Güç Sensin' duydum ve bu proje başvurdum ve projem beğenildi. Buradaki kabul gören projemde, üniversite öğrencilerine kariyer planlama eğitimi veren, staj imkânı sunan ve psikososyal destek evren bir web platformu. Projemle ilgili, Eti Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Betil'den 3-4 ay mentorluk desteği alacağım. Bu projeyi hayata geçirmemin sebebi de birçok öğrenci okuduğu bölümle ilgili bilgiye sahip değil ya da okurken kendi alanlarıyla ilgili staj bulamıyor. Ya da psikoloji öğrencisisiniz ve pazarlama alanında da kendinizi geliştirmek ve deneyim elde etmek istiyorsunuz, bu platform sayesinde bunu yapabileceksiniz. Bu web platformu ile öğrencileri belli eğitimlerden sonra kurum ve kuruşlarla bir araya getirmek. Bir nevi köprü görevi de diyebiliriz."

Haberin Devamı

Göçmen kadınlara destek

Esmanur Dağlı, pandemi döneminde de uzun bir süre reçine üretimi yaptığını ve e-ticaret üzerinde satttığını söylüyor. Buradan elde ettiği gelirle de Şanlıurfa’daki göçmen kadınlara girişimcilik eğitimi vermiş. Dağlı, “Şimdi de gönüllü olarak birçok kurum ve kuruluşta girişimcilik Linkedın eğitimi veriyorum. Çünkü Linkedın artık bizlerin dijital CV’si. Yaptıklarımı gören birçok kız çocuğu benden metorluk istiyor ve bir kız çocuğuna dokunabilmek hayattaki en önemli şey. Bunu yapmak ve bunu başarıyor olmak beni ayakta tutuyor ve daha emin adımlarla yürümemi sağlıyor. Yolum uzun ve ben bu yolda kız çocuklarıyla ve kadınlarla yürümek istiyorum.’