Gündem Kızılırmak Deltası’na alan başkanlığı gündemde

Kızılırmak Deltası’na alan başkanlığı gündemde

27.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

UNESCO Dünya Doğal Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle Türkiye’nin en önemli doğal zenginlik müzeleri sayılıyor.

Kızılırmak Deltası’na alan başkanlığı gündemde

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Samsun - Kızılırmak Deltası’na Çanakkale, Uludağ ve Kapadokya’dan sonra yasayla “alan başkanlığı” statüsü verilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Kızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti Alan Başkanı Doç. Dr. Mustafa Güler, 2016’dan itibaren yapılan çalışmalarla 5174 hektarlık alandaki 350 yazlık konutun yıkılarak bölgede tamamen doğal bir yaban hayatı ortamı oluşturulduğunu söyledi. 

NESLİ TEHLİKEDE 37 KUŞ

Bölgenin Türkiye’de özel bir konumunun bulunduğunu ifade eden Güler, Türkiye’de bugüne kadar listelenmiş 500 kuş türünün bulunduğu, bu kuşların 365’inin bu bölgede görülüp, kayıt altına alındığını söyledi. Türkiye’nin 500’üncü türü olarak görülen “Güneyli yakut renkli arıkuşu”nun 3 ay önce Kızılırmak Deltası’nda görüldüğünü ve kayıt altına alındığını hatırlatan Güler, “Bu bizim de 365’inci türümüz oldu. Afrika’dan hiç çıkmamış bir kuş. Avrupa’da ve Türkiye’de hiç kaydı yoktu. Uganda, Afrika’da en son görüldüğü bölge olarak biliniyordu. Son olarak biz burada kaydettik” dedi. Güler, deltada küresel ölçekte tehlike altında olan 37 kuş türü yer aldığını da söylerken deltada leylekler için 900 küsur sabit yuvalarının olduğunu da bildirdi. Güler, bölgede 450’den fazla yılkı atı bulunduğunu da söyledi.

Haberin Devamı

6500 MANDANIN EVİ

Deltanın 6500 mandaya ev sahipliği yaptığını ifade eden Mustafa Güler, şunları söyledi: “Tüm mandaların sahipleri var. Nisanda manda salımı başlar. Deltaya bırakılırlar ve 8 ay boyunca otlanırlar. Devlet bunu teşvik de ediyor. Sahipleri bakım, yem vs. maliyeti olmadan mandalarını burada yetiştiriyor. Bu bölgede mandadan süt sağımı yapılmıyor. Her yıl 50-60 manda yavrusunu burada çakallar yiyor.”