Gündem Kobani Davası gergin başladı

Kobani Davası gergin başladı

27.04.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 kişinin yargılandığı Kobani Davası’nın ilk duruşması gergin başladı.

Kobani Davası gergin başladı

 

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu sanıklardan bazıları bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, diğer sanıklar salonda hazır bulundu. Duruşmayı HDP milletvekilleri, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, aralarında Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar Grubu üyelerinin bulunduğu yabancı heyetler takip etti.  Mahkeme Başkanı Bahtiyar Çolak, iddianamenin kabulüne ilişkin kararı okudu. Sanıkların kimlik tespitine geçildiği sırada sanık avukatları, söz alarak duruşma salonuna giremeyen avukatlar olduğunu iddia ederken, Çolak, Kovid-19 tedbirleri kapsamında yeterli sayıda avukatın salona alındığını, ayrıca yerleşkede avukatlara özel tahsis edilen başka bir salon bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bunun üzerine avukatlar, oturdukları sıralara vurarak alkışlarla protesto etti. Çolak’ın, duruşma düzenini bozanları salondan çıkartacağını bildirmesi üzerine sanıklar da alkışlı protestoya katıldı. Sanık avukatları salonu terk etmeye başladı.

Edirne Cezaevi’nden duruşmaya SEGBİS ile bağlanan Selahattin Demirtaş heyetin tavrını eleştirdi. Sanık sandalyesinde otursa da halkın iradesini temsil ettiğini savunan Demirtaş, “Avukatların buraya girmesi gerekiyor” dedi. İddianamenin okunduğu sırada avukatlar, mahkemeden önce yazılı, ardından sözlü beyanda bulunmak üzere talepte bulundu. Mahkemenin avukatların hem yazılı hem sözlü taleplerini reddetmesi üzerine avukatlar sloganlar ve alkışlar eşliğinde salonu bir kez daha terk etti.

Haberin Devamı

3 Mayıs’a ertelendi

Mahkemece, bazı sanık avukatlarının UYAP üzerinden verdikleri dilekçede reddi hakim talebinde bulunulduğu bildirildi. Mahkeme heyeti, Demirtaş, Yüksekdağ ve Tuncel’e reddi hakim taleplerini yazılı vermek üzere süre verilmesine, bazı sanık avukatlarının UYAP üzerinden verdikleri reddi hakim taleplerinin ise reddine karar verdi. Duruşma 3 Mayıs’a ertelendi.

38’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 108 sanığa çeşitli suçlar yöneltildi. Sanıklar hakkında, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma, adam öldürme, adam öldürmeye teşebbüs, yağma, mala zarar verme, işyeri dokunulmazlığını ihlal, silahla basit yaralama, kamu görevlisini silahla basit yaralama, kamu görevlisini kasten basit yaralama, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, ibadethanelere zarar verme, düşük yapmaya neden olma, bayrak yakma gibi suçlamalar yöneltildi. Şüpheliler hakkında bu suçlardan 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680 yıl hapis cezası talep edildi.

Cezaevi önünde eylem

Şehit ve gazi yakınları cezaevi önünde “Şehitler ölmez vatan bölünmez”, “Kahrolsun PKK” ve “Terörist Selo” sloganları attı. Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Başkanı Ziya Sözen yaptığı açıklamada, “Biz, Türkiye Cumhuriyeti’nde siyasi parti vasfına bürünen ve yakaları Kandil’in elinde olan bu şahısların yargılanması ve hak ettikleri cezayı almaları için buradayız. Şehit yakınları olarak davalara müdahil olacağız” dedi. l DHA