05.08.2010 - 02:24 | Son Güncellenme:
TAHSİN AKSU
“Balyoz Güvenlik Harekat Planı” iddianamesinin 2 no’lu ek klasöründe yer alan İstanbul Emniyet Müdürlüğü tutanağına göre, plan seminerine ait olduğu iddia edilen video kaset çözümünde, kimliği tespit edilmeyen ve X denilen kişilerin isimleri belirlendi.
Korgeneral Yurdaer Olcan, emekli generaller Ergin Saygun, Şükrü Sarıışık ve Engin Alan’ın da aralarında bulunduğu şüphelilerin isimlerine, kimliği tespit edilenlerle karşılaştırma yapılarak ulaşıldı.
Emniyetin tutanağına göre, “Olasılığı en yüksek senaryo” adlı metni okuyan emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri’nin ses kaydı ile dökumanlardaki senaryo metni karşılaştırıldığında, dökümanda “Engin Paşa” olarak geçen kişinin Tanyeri olduğu ifade edildi.
Ses karşılaştırması
Yine döküman ve ses kayıtlarının karşılaştırılması yoluyla yapılan çalışmada X8 Şahıs, X9 Şahıs, X12 Şahıs ve Murat gibi isimlerle belirtilen kişinin emekli Korgeneral Engin Alan; X Şahıs, X2 Şahıs, X5 Şahıs ve X7 Şahıs gibi isimlerle belirtilen kişinin ise eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Ergin Saygun olduğu belirtildi.
Tutanağa göre X65 Şahıs’ın Kurmay Albay Kazım Güneş, X45 Şahıs’ın emekli orgeneral Şükrü Sarıışık, X6 Şahıs’ın emekli Korgeneral Ayhan Taş, X23 Şahıs’ın Harp Akademileri Komutan Yardımcısı Korgeneral Yurdaer Olcan olduğu bilgisi yer aldı.
Tarihçe okutturuldu
Ek klasörlerde, ses kayıtlarıyla karşılaştırma yapmak için ilginç bir yönteme başvurulduğu ortaya çıktı. Gözaltına alınan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek ve diğer komutanlar Süha Tanyeri, Ergin Saygun, Engin Alan, Bülent Tunçay ve Altan Batıbay’a 1. Ordu Komutanlığı Tarihçesi’ni anlatan 4 sayfalık metnin 2. sayfasının ses kayıt cihazına okutulduğu belirtildi.
Gözaltına alınan emekli askerlere, tarihçenin yanı sıra kendi özgeçmişleri de ses kayıt cihazına okutturulmuş.