Gündem Konsoloslukların kapatılması! Bakan Çavuşoğlu: Bu açıklamalar ve kapatmalar maksatlı

Konsoloslukların kapatılması! Bakan Çavuşoğlu: Bu açıklamalar ve kapatmalar maksatlı

03.02.2023 - 11:13 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İstanbul’daki başkonsolosluklarını güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatan ülkelere tepki göstererek, büyükelçilere verilen mesajı açıkladı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İstanbul’da Arjantin Dışişleri, Uluslararası Ticaret ve İnanç Bakanı Santiago Cafiero ile Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliğinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu'na Türkiye'deki bazı diplomatik temsilciliklerini ve konsolosluklarını geçici olarak kapatan 9 ülkenin büyükelçileri ve temsilcilerinin Dışişleri Bakanlığına çağrılması soruldu.

Çavuşoğlu, "Bir terör tehdidi varsa, hele hele müttefikse bu tehdidin nereden kaynaklandığını, kimden kaynaklandığını bize bildirmeleri gerekmez mi? Bize söylüyorlar, 'somut bilgilerimiz var, bir tehdit var, o nedenle kapatıyoruz'. Peki kimden geldi, nerede, kim yapacak? O konularda bir bilgi yok. Doğru olan bu bilgileri güvenlik birimlerimize, istihbarat birimlerimize aktarmaları ve böyle bir tehdit varsa bu bir saldırıya dönüşmeden önce bertaraf edilmesi gerekiyor." dedi.

Somut bir bilgi paylaşımının olmadığını vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, "Peki siz kapattınız da böyle bir tehdit var. Bu saldırıya dönüştüğü zaman ne olacak? Sadece kendinizi mi düşünüyorsunuz?" diye konuştu.

Haberin Devamı

"AÇIKLAMALAR MAKSATLI"

Çavuşoğlu, "Bu açıklamaların ve kapatmaların maksatlı olduğunu düşünüyoruz Büyükelçileri çağırıp tam da bunu söyledik" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bu konsoloslukları ya da büyükelçilikleri kapatırken bizimle detayları paylaşmadan önce bu adımları atmaları, tüm ülkeler için söylüyorum, maksatlı. Burada 'Türkiye istikrarsız, Türkiye'de terör tehdidi var' imajı vermek istiyorlarsa bu dostluğa da sığmaz, müttefikliğe de sığmaz. Hele hele seçim öncesi Türkiye'yi, AK Parti iktidarını, bizleri zor durumda düşürmeye çalışıyorlarsa bizim halkımız da bunun arkasında ne olduğunu çok iyi biliyor. Bunun da onlara bir faydası yok, amaçlarına hizmet etmez. O yüzden biraz dürüstlük ve samimiyet bekliyoruz"

Büyükelçilere dün burada terör örgütlerinin sinsi gündemine hizmet etmemeleri gerektiği mesajını verdiklerine işaret eden Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin DEAŞ ve PKK/YPG dahil tüm terör örgütleriyle mücadele ettiğini, yabancı terörist savaşçılarla en çok mücadele eden ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, Kur'an-ı Kerim yakma eylemlerinin ardından İçişleri Bakanlığı'nın özellikle bazı ülkelerin misyonlarına yönelik güvenlik tedbirlerini artırdığını kaydetti.

Haberin Devamı

Bu olayla hiç ilgisi olmayan bazı Avrupa ülkelerinin de misyonlarını kapattığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Bazı ülkelerin diğerlerine de 'bu eyleme, yani kapatma eylemine siz de katılın' dediğini de biliyoruz. Bizim elimizde bu tür bilgiler de var. Hangi açıdan bakarsanız bakın bu açıklamalar ve kapatma eylemleri maksatlıdır ve biz de gerekli uyarıları yaptık. Bundan sonra eğer somut bilgi ve belge paylaşmadan bu tür yöntemlere giderlerse bizim de ilave bunlara yönelik atacağımız adımlar da olacaktır. Bu mesajı da dün kendilerine verdik." diye konuştu.

ANKARA'DAN 9 ÜLKEYE SERT MESAJ

Türkiye; güvenlikle ilgili seyahat uyarısı yayınlayan ve İstanbul’daki başkonsolosluklarını güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatan ülkelere tepki gösterdi. 9 ülkenin büyükelçileri, dün Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı.

İsveç’teki Kuran-ı Kerim yakma eylemi ve bu eyleme gösterilen tepkilerin neden olduğu gelişmelerin ardından ABD, Almanya, Belçika, Fransa, Belçika, İspanya, İsveç ve İtalya; 27 Ocak’ta Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısında bulunmuşlardı. 

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı da, bazı Avrupa ülkelerindeki “İslam karşıtı, yabancı düşmanı, ırkçı” eylemler ile ABD’deki “yabancı karşıtı ve ırkçı nitelikteki sözlü ve fiziksel saldırılara” işaret edip, vatandaşlara seyahat uyarısında bulunarak misillemede bulunmuştu.

HAREKETLLİ GÜN

Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nun güvenlik gerekçesiyle halka kapatılmasının ardından Almanya, Fransa, Belçika ve İngiltere Başkonsolosluğu da kapatılmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün sabah bazı konsoloslukların Türkiye’de geçici süreyle güvenlik nedeniyle kapatılmasına tepki göstermişti. Bu gelişmelerin ardından dün Ankara’da diplomatik olarak hareketli bir gün yaşandı.

İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Türkiye’ye yönelik olarak güvenlik uyarısı yayınlayan veya bazı diplomatik ve konsuler temsilciliklerini geçici olarak kapatan Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, İsviçre, İsveç, İngiltere, Almanya, Belçika, Fransa ve İtalya’nın Ankara Büyükelçileri ve temsilcileri dün Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Türkiye’nin tepkileri, büyükelçilere özetle üç başlık altında aktarıldı:

Haberin Devamı

Ülkemizde bulunan tüm diplomatik misyonların güvenlikleri uluslararası sözleşmeler temelinde sağlanıyor.

Bu tür eş zamanlı faaliyetler orantılı ve sağduyulu bir yaklaşım teşkil etmiyor. Bu tarz yaklaşımlar, ancak terör örgütlerin sinsi gündemlerine hizmet ediyor.

Dost ve müttefik ülkelerden beklenti, güvenlik birimlerimizle işbirliği içinde olmalarıdır.

"YENİ BİR PSİKOLOJİK HARBİN EŞİĞİ"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “60 milyon turist hedefini koyduğumuz bir günde Türkiye’de yeni bir psikolojik harp başlatmanın eşiğini oluşturmuşlardır” dedi. Soylu, Jandarma Genel Komutanlığı Beştepe yerleşkesinde düzenlenen 2022 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı açıklamada “İşin hikâyesi şudur; farklı bir ülkenin istihbarat elemanı, Türkiye’de DEAŞ mensubu olabileceği düşünülen birkaç kişiye elemanlık teklif ediyor. Türkiye Devleti, o anı da net bir şekilde izlemiş. Elemanlık teklif ettikleriyle birlikte, birkaç gezinti gerçekleşmiş, ardından Türkiye’yi bu istihbarat elemanı terk etmiş, bu eleman sonuçları alamayınca, reaksiyonu veren ülkeye bu bilgileri pazarlamış, ondan sonra da Türkiye’de DEAŞ saldırısı olabileceği anlayışıyla Türkiye’ye bir psikolojik harp yürütülmektedir. O istihbarat elemanının kim olduğunu Türkiye Cumhuriyeti biliyor. Bu yapılanların bir tanesi biz yapsak, Türkiye’yi dünyaya terör devleti olarak anlatırlar. Uluslararası bir operasyonla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Ülkemizdeki bazı büyükelçiliklerin ve başkonsoloslukların ülkemizin güvenlik koşulları hakkında endişe yaymaya dönük açıklamalar yaptıklarını görüyoruz. Bunlar sorumsuz açıklamalardır. Bu sorumsuzluk kabul edilemez. Türkiye güvenli bir ülkedir. Güvenlik güçlerimiz ve istihbarat birimlerimiz işinin başındadır” dedi.

NORVEÇ PROVOKATİF EYLEMİ İPTAL ETTİ

Türkiye, Norveç’te 3 Şubat Cuma günü Kur’an-ı Kerim’e karşı saldırı içeren bir eylem gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi üzerine harekete geçti. Norveç’in Ankara Büyükelçisi Erling Skjonsberg, dün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılarak, Norveç’in açıkça nefret suçu niteliğindeki söz konusu provokatif eylemin engellenmemesi yönündeki yaklaşımının en güçlü şekilde kınandığı, ve bu tutumun kabul edilemez olduğu iletildi. Ayrıca bu eyleme izin verilmemesinin beklendiği vurgulandı. Bu gelişmenin ardından Norveç’in eyleme verilen izni iptal etmesi dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “İslam düşmanlığı başta olmak üzere; ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İsveç, Hollanda ve Danimarka’da olanları gördünüz. Aynısı Norveç’te olacaktı. Büyükelçiyi Bakanlığımıza çağırdık. Verdikleri izni iptal ettiler” ifadelerini kullandı.