Gündem Konutların bedeli hibe seviyesinde

Konutların bedeli hibe seviyesinde

28.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş ve Hatay’ın ardından dün de Adıyaman’da kalıcı konutların temel atma törenine katıldı. Erdoğan, “Deprem konutları vatandaşlara hibe seviyesinde bir usulle teslim ediliyor” dedi.

Konutların bedeli hibe seviyesinde

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Adıyaman - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş ve Hatay’ın ardından kalıcı deprem konutlarının temel atma töreni için dün de Adıyaman’daydı. Erdoğan temel atılan yerlere yapılan canlı bağlantı sırasında, “Bay Kemal diyormuş, ‘bir yıl içinde konut olur mu?’ Bir milyonun üzerinde konut yaptık haberin yok, bunlardan arzu edersen bir tane de sana veririz” dedi. Adıyaman Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen törendeki konuşmasında Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

2,5 MİLYON İNSANA GEÇİCİ BARINMA: Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinde kaybettiğimiz 50 binin üzerindeki insanımızın acısı hala tazedir. Depremin, milyonlarca insanımızın yüreğinde açtığı yaraları sarmak için gece gündüz çalışıyoruz. Bir yandan geçici barınma alanlarını kurarken, diğer yandan da kalıcı konutların inşasına başladık. Bölge genelinde geçici barınma merkezlerinde 2,5 milyon insanımızı misafir ediyoruz.

YENİ YUVASINA KAVUŞTURACAĞIZ: Adıyaman’da inşa edeceğimiz konut sayısı yaklaşık 50 bini, köy evi sayısı 23 bin 640’ı bulacak. İster il ve ilçe merkezlerinde ister köylerde olsun evi yıkılan veya kullanılamaz hale gelen hiçbir Adıyamanlı kardeşimizi mağdur etmeyeceğiz. Her bir kardeşimizi içinde huzurla ve güvenle oturacak yeni yuvasına mutlaka kavuşturacağız. Diğer afetlerde konutları, maliyetinin neredeyse üçte biri bedelle 2 yılı ödemesiz 20 yıl vadeyle verdik. Herhangi bir faize tabi olmayan bu ödemeler cüzi bir rakamla başladı ve gelirlerdeki rutin artışlarla birlikte kısa sürede nispeten daha da az bir miktara düştü. Elazığ depreminin ardından inşa ettiğimiz 2+1 evlerin aylık ödemesi 510 liradan, 3+1 evlerin aylık ödemesi 730 liradan başlıyor. En büyük metrekareye sahip 3+1 evde bu ödeme 990 liraya ve toplam borç da 214 bin liraya ancak çıkıyor. Köy evlerini de benzer rakamlarla hak sahiplerine veriyoruz. Vade süresi olan 20 yılın sonuna kadar aylık ödeme miktarı sabit kalıyor. Borcunu peşin kapatmak isteyenler yüzde 20 indirimden yararlanıyor. Şayet vatandaşımızın mülkünün yeriyle ilgili kamulaştırma ve benzeri bir sorun varsa onun ödemesi de ayrıca yapılıyor. Evinin sigortası olan vatandaşlarımız oradan da ödeme alabiliyor. Netice itibarıyla süreç içinde yapılan ödemeler ve verilen destekler göz önüne alındığında devlet deprem konutlarını vatandaşlarına hibe seviyesinde bir usulle teslim ediyor.

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU’NA ELEŞTİRİ: Birilerinin milletin ne yaşadığından, devletin ne yaptığından ve insanımıza hangi imkanları sunduğundan habersiz olduğu anlaşılıyor. Bay bay Kemal’i biliyorsunuz, anlatmaya gerek var mı? İşte şu mübarek Ramazan ayında yine yalan yanlış beyanlarla, haberlerle, ne diyor, biz geleceğiz ve geldikten sonra da her şey bedava. 11 tane büyükşehir belediyen var, senin bu büyükşehir belediyelerin acaba Adıyaman’a ulaştılar mı? Ama AK Parti’nin belediyeleri ilk günden itibaren başkanlarıyla beraber buradadır. Yıllardır afet bölgesinde canhıraş bir şekilde çalışan bakanlarımızın, kurumlarımızın, STK’larımızın, gönüllülerimizin emeklerini hiçe sayan bu zihniyeti ben milletimizin takdirine havale ediyorum. 14 Mayıs’ta bunun hesabını sormaya var mıyız? Bizim bu safsatalarla kaybedecek vaktimiz yok.

Haberin Devamı

1 YILDA TESLİM: 1 yıl içinde 319 bin konutu ve köy evini altyapısı, kamu binaları, sosyal tesisleri, ticari alanlarıyla birlikte teslim etmekte kararlıyız. Ayrıca 3 bini Adıyaman’da olmak üzere 14 bin 600 küçük sanayi dükkanını da bu süreçte inşa ederek esnaf ve sanatkarlarımıza, işletmecilerimize teslim edeceğiz.

PKK’NIN UZANTISIYLA KOL KOLA: Bu coğrafyada her günümüz imtihanla geçmiştir. Bir yandan tabi afetler yaşadık, diğer yandan düşman saldırılarından teröre kadar envayi çeşit tehditle yüzleşerek nice sınamalara maruz kaldık. Terörle mücadeleyi başardık mı? Şu anda teröristler var mı? Şu anda PKK/YPG, bu iktidar bu terör örgütlerini gömdü. Bundan sonra da gömmeye de devam edeceğiz. Bakıyorsunuz Bay Kemal, PKK terör örgütünün parlamentodaki uzantılarıyla el ele, kol kola dolaşıyor mu? Bunlarla beraber bu seçime, 14 Mayıs’a hazırlanıyor mu? Bunlara cevabı en güzel şekilde nerede vereceğiz? 14 Mayıs’ta sandıkta vereceğiz.

Haberin Devamı

Konutların bedeli hibe seviyesinde

‘Kentsel dönüşümde kararlı davranacağız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman’da İpekli-3 Otogar Konteyner ve Prefabrik Kent’teki depremzede ailelerle iftar yaptı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada “Tüm çağrılarımıza rağmen pek çok zorlukla karşılaştığımız kentsel dönüşüm projelerinde de artık daha kararlı davranacağız. Ne birilerinin aşırı taleplerinin, ne gürültü patırtı yapanların, ne de ideolojik taassupla hareket eden marjinal çevrelerin kentsel dönüşüm çabalarımızı engellemesine göz yummayacağız” dedi.