Gündem Kronik Yorgunluk Sendromu nedir? Bu hastalığın tedavisi var mıdır?

Kronik Yorgunluk Sendromu nedir? Bu hastalığın tedavisi var mıdır?

24.04.2017 - 11:44 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz günlerde intihar eden Gaziantepspor'lu futbolcu Rajtoral'in Kronik Yorgunluk Sendromu'ndan muzdarip olduğu tespit edildi. Kronik Yorgunluk Sendromu adlı rahatsızlığıne ne olduğunu, tedavisinin olup olmadığı bir çok vatandaşlar tarafından araştırmaya başlandı. Peki Kronik Yorgunluk Sendromu nedir? Bu hastalığın tedavisi var mıdır? Aşırı halsizlik yorgunluk uyku hali neyin belirtisidir?

Kronik Yorgunluk Sendromu nedir Bu hastalığın tedavisi var mıdır

Gaziantepspor'un evinde intihar eden 31 yaşındaki Çek oyuncusu Rajtoral'de 2008 yılında Kronik Yorgunluk Sendromu hastalığının tespit edildiği ortaya çıktı. Peki Aşırı halsizlik yorgunluk uyku hali ile birlikte "Kronik Yorgunluk Sendromu" hastalığın tanı ve tedavi yöntemi nelerdir? Ayrıntıları haberimizde inceleyebilirsiniz...

Haberin Devamı

DOKUZ YILLIK HASTALIK

Banik Ostrava forması giydiği 2008'de ilk olarak bu hastalığın teşhisi konulduğu, Viktoria Plzen'de top koşturduğu 2014 yılında da kronik yorgunluk sendromu sıkıntısı çektiği belirlendi. Çekya'da son dönemde bir çok önemli sporcunun aynı hastalığa yakalandığı, tenisçi Radek Stepanek ve bir diğer tenisçi Nicole Vaidisova ile buz hokeyci Milan Hnilicka'nın bunlardan sadece birkaçı olduğuna dikkat çekildi.

KRONİK YORGUNLUK SENDROMU TANI VE TEDAVİSİ

Kronik Yorgunluk Sendromu için spesifik bir test yoktur. En az dört semptomun bir arada görülmesi gerekir. Özellikle çok uzun süreli nedensiz yorgunluk tanı koymada önemli rol oynar. Yapılan muayene ve testlerle olası sebepler dışlandıktan sonra tanısı konulan hastalığın semptomik ve kombine tedavisi gerekir. Tedavinin amacı semptomları azaltmaktır. Birçok Kronik Yorgunluk Sendromu hastasının tedavi ile düzelen depresyonu ve psikolojik bozuklukları vardır. Tedavi;

Haberin Devamı

• Davranışsal terapi ve bazı hastalar için derecelenmiş egzersiz
• Sağlıklı beslenme
• Uyku yönetim teknikleri
• Ağrıyı, rahatsızlığı ve ateşi düşürecek ilaç tedavisi
• Anksiyete için ilaç tedavisi
• Depresyon için ilaç tedavisi kombinasyonunu içerir.

Kronik Yorgunluk Sendromu yaşayan hastalar aktif bir sosyal yaşam için teşvik edilir. Rahatlama ve stres azaltma teknikleri kronik ağrı ve yorgunluğu azaltmaya yardımcı olabilir, fakat bunlar Kronik Yorgunluk Sendromu için esas tedavi yöntemi değildir. Orta dereceli fiziksel egzersiz de yararlı olabilir. Hekiminiz ne kadar aktivite yapabileceğiniz ve yavaşça bunu nasıl artırabileceğiniz konusunda size yardımcı olabilir. Eğer inatçı, sık yorgunluk hissediyorsanız hastalığın semptomları olsun ya da olmasın uzmanınızı arayın. Başka ciddi hastalıklarda benzer bulgular verebilir ve bunların dışlanması gereklidir.

En etkili yöntemlerden biri, kademeli egzersiz tedavisi

Klinik Psikolog Elçin Orhan, Kronik Yorgunluk Sendromu’na karşı en etkili yöntemlerden birinin, kademeli egzersiz tedavisi olduğunu belirtiyor. Yapılan araştırmalar, kademeli egzersiz yapmanın Kronik Yorgunluk Sendromlu hastaların günlük aktivitesini arttırdığını, yorgunluk semptomlarını azaltıp, egzersiz kapasitesini geliştirdiğini ortaya koymuş. Bu nedenle haftanın en az 3 günü, günde en fazla 30 dakika yürüyüş yapın. Bu süreye yorgunluk ve diğer semptomlarınıza göre yürüyüş sürenizi 1-2 dakika artırarak ulaşın. Örneğin 10 dakika yürüyüşle başlayıp, süreyi her gün 1-2 dakika uzatın.