Gündem Laleli Camii'nde ampul tartışması! İlber Ortaylı da tepki gösterdi

Laleli Camii'nde ampul tartışması! İlber Ortaylı da tepki gösterdi

28.10.2020 - 11:15 | Son Güncellenme:

Laleli Camii'nin avizesine takılan tasarruflu ampuller tartışma konusu oldu. Ünlü Tarihçi Prof. İlber Ortaylı da, sosyal medya hesabından tarihi Laleli Camii'nin avizelerinin fotoğrafını paylaşarak tepki gösterdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, ampullerin değiştirilmesi için çalışma başlattı.

Laleli Camiinde ampul tartışması İlber Ortaylı da tepki gösterdi

TASARRUFLU AMPULLER TAKILDI

Haberin Devamı

1760-1763 yılları arasında Osmanlı padişahı III. Mustafa tarafından inşa ettirilen Laleli Camii'nin avizelerine takılan tasarruflu ampuller sosyal medyada paylaşılınca, tarihi yapının estetiğine uymaması nedeniyle tartışmalara neden oldu. Tartışmalara Ünlü Tarihçi Prof. İlber Ortaylı da dahil oldu. İlber Ortaylı, sosyal medya hesabından tarihi Laleli Camii'nin avizelerinin fotoğrafını paylaşarak tepkisini dile getirdi.

Tartışmalar üzerine Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, Laleli Camii'nde incelemelerde bulundu. Ersoy, caminin özgün görüntüsüne aykırı olan ampullerin değiştirilmesi için çalışma başlatıldığını dile getirdi. Çalışmalar doğrultusunda eski ampuller sökülerek, yerine yapının özgün görüntüsüne uygun ampuller takılacak.

Haberin Devamı

AYDINLATMA ÖLÇÜMÜ YAPILIYOR

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre şu anda devam eden çalışmalar doğrultusunda Laleli Camii'nin aydınlatma ölçümleri yapılıyor. Ölçüm sonucunda estetik olmayan ampuller yerine, yapının özgün görüntüsün koruyacak şekilde ve daha küçük ebattaki ampuller kullanılacak. Farklı ebatlardaki avize fanusları ise tek tip küçük fanuslarla değiştirilecek.  Çalışmaların birkaç gün içinde tamamlanarak, Laleli Camii'nin aydınlatmasının estetik bir görünüme kavuşması bekleniyor.

 İşte Ünlü Tarihçi Prof. Ortaylı'nın yaptığı paylaşım;

Laleli Camii, Nuruosmaniye’deki bağıran barok üslubun aksine biraz daha Osmanlılaşmıştır ama orijinal ve güzel bir eserdir. Medresesi 1911 yangınında dört duvar haline gelmiş. Mübahat Kütükoğlu Hoca bunu tespit etmişti. Kütüphanesinin encamını İsmail Erünsal Hoca anlatıyor. İçindeki yazmalar eksiksiz olarak Süleymaniye Kitaplığı’na nakledildi.

Bir zevksizlik, bu camii de sardı. Muhteşem avizeye takılan lambalar, haklı olarak sosyal medyanın dikkatini celbetti. Tarihi İstanbul’u imar eden insanlara göre zevkimiz yok. Daha doğrusu o zevki taşıyanlar buradan gitmiş, yerlerine başkaları gelmiş.

Bazı camilerimizde çok meraklı, hatta eserin tarihini tetkik eden imamlar ve müezzinler var. Bazılarında ise hiç böyle bir eğilim görülmüyor. Suriçi’ndeki tarihi camilerin personelinin Osmanlı estetiğinden (bediiyatından) anlamaları lazım. Vakıf Genel Müdürlüğü’nün de devamlı bir teftiş kuruluyla bu tarihi eserleri gözden geçirmesi şarttır.

Haberin Devamı

Laleli Camiinde ampul tartışması İlber Ortaylı da tepki gösterdi