Gündem Malezya nerededir ve nasıl bir ülkedir?

Malezya nerededir ve nasıl bir ülkedir?

30.04.2018 - 11:33 | Son Güncellenme:

Malezya Müslüman nüfusunun yoğun olduğu bir devlettir. Konum olarak Güneydoğu Asya'da yer almaktadır. Federal devlet olup eyaletlerden oluşmaktadır. Birçok adanın birleşmesi ile meydana gelmiştir. Yani bir ada ülkesidir.

Malezya nerededir ve nasıl bir ülkedir

Malezya, farklı farklı etnik kökenlere ev sahipliği yapar. Nüfus yoğunluğu genellikle Müslüman halktan yani Malay halkından oluşsa da bölgede Hint ve Çin nüfusu da yaşamaktadır. Resmi dilleri Malay dilidir fakat bölgede hemen hemen herkes İngilizce konuşmaktadır. Devlet ayrıca Batı ve Doğu Malezya şeklinde de ikiye ayrılmaktadır. Yönetim biçimi ise parlamenter monarşi sistemidir. Yani ülkenin başında Kral devlet başkanı olarak bulunmaktadır. Ancak eyaletler halinde yönetildiği için her eyaletin kendi içerisinde farklı sistemleri vardır. Her eyaletin kendi meclisi ve anayasa gibi farklı yazılı hukuk kuralları vardır.

Haberin Devamı

Malezya iklimi

Malezya ekvatoral iklimin etkisi altındadır. Yani tropikal bir iklim kuşağındadır. En önemli iklim özelliği sürekli yağış almasıdır. Bu durum, ülkenin Muson rüzgarlarının etkisi altında kalmasından kaynaklanmaktadır. Yağış durumu da bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Ülkede en belirgin durumlardan biri de sıcaklık ve nem oranının yüksek olmasıdır. Bu nedenden dolayı da ülkenin büyük bir kısmını tropikal ormanlar kaplamaktadır. Orman yoğunluğunun fazla olmasından dolayı bitki çeşidi oldukça fazladır. Kereste ve kauçuk ağaçları, orkide bitkisi çok fazla yetişmektedir.

Malezya ekonomisi

Ülke ekonomisinin en belirgin özelliği kendi kendine yetebilmesidir. Her zaman için gelişme göstererek ilerlemektedir. Ekonominin başlıca kaynağı tarımdır. Bunu imalat ve maden işlemeciliği takip etmektedir. Orman ürünleri de fazla olduğundan büyük bir kesim geçimini buna bağlı olarak sağlamaktadır. Diğer geçim kaynakları arasında turizm de etkilidir. Bölge genellikle çok fazla turist almaktadır. Coğrafi konumu nedeni ile görsel açıdan eşsiz bir yapıya sahiptir. Balıkçılık da bölge ekonomisinde büyük bir yer kaplamaktadır. Ada ülkesi olması açısından balık çeşidi de oldukça fazladır. Ekonomiye en büyük katkılarından biri de kalay üretiminde dünyada birinci sırada olmasıdır. Yani madencilik de ekonomide önemli bir paya sahiptir.