Gündem Maraş’ın yolları kesildi!

Maraş’ın yolları kesildi!

22.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Olası izinsiz gösteri ve gerginlik olmaması için güvenlik birimleri adeta kentte kuş uçurtmadı. Sadece aralarında bazı milletvekillerinin de bulunduğu küçük bir grubun anmasına izin verildi

Maraş’ın yolları kesildi

Maraş katliamının 36. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenmek istenen anma etkinliğine izin verilmemesi ve diğer illerden gelenlerin kente sokulmaması gerginlik yarattı. Sadece küçük bir grubun cemevi inşaatının bulunduğu yere kadar yürümesine izin verildi.
Kentte 1978 yılında 19-26 Aralık tarihleri arasında çıkan ve resmi kayıtlara göre 103 kişinin öldüğü ’Maraş Olayları’nın yıldönümünde yapılacak her türlü basın açıklaması, eylem ve yürüyüş valilik tarafından geçtiğimiz hafta yapılan duyuruyla yasaklandı.

‘TOMA önünde eylem
Olası izinsiz gösteri ve gerginlik görülmemesi için kentte güvenlik önlemleri artırıldı. Önlemler kapsamında kentte 2 bin 200 polis görev yaparken şehir dışından gelen çok sayıda kişi Adana, Kayseri ve Gaziantep girişlerinde konuşlanan ekipler tarafından kente sokulmadı.
Uygulamayı protesto eden gruplar kente girmekte ısrar edince zaman zaman gerginlikler yaşandı. Geçtiğimiz yıllarda anma etkinliğinin yapıldığı TCDD Gar alanı ile Erenler Derneği çevresinde de yoğun güvenlik önlemi alındı. Bir polis helikopteri de gün boyunca kentin üzerinde devriye uçuşu yaptı. Olayların yoğun olarak yaşandığı Yörükselim mahallesinde de sıkı güvenlik önlemleri alındı.

‘Katliamı sahiplenmektir’
Erenler Derneği önünde sadece aralarında bazı milletvekillerinin de bulunduğu küçük bir grubun toplanmasına izin verildi. Grup, cemevi inşaatının bulunduğu alana kadar yürüyüp saygı duruşunda bulundu. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “Bu yasaklama kararı, mağdurların bir kez daha mağdur edilmesi, dahası bu katliamın sahiplenilmesidir” dedi.
Kahramanmaraş’a girişlerine izin verilmeyen kalabalık, akşam saatlerinde Gaziantep’ten gelen yolu trafiğe kapattı.
Uzun araç kuyruklarının oluştuğu yolda, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, telefonla Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer’i arayıp görüştükten sonra kalabalığın Narlı Mahallesi’ndeki cemevinde toplanmasına izin verildi. CHP milletvekilleri Özbolat, Hüseyin Aygün, HDP Milletvekili Sabahat Tuncel ve Alevi derneklerinin başkanlarının da aralarında bulunduğu grup araçlarla geldikleri Narlı Cemevi önünde Maraş olaylarında ölenler için saygı duruşunda bulundu. Konuşmaların ardından Alevi dedesi tarafından gülbenk okundu ve kalabalık cemevinde yemek yedi.