Gündem Mersin’de kuvvetli yağışlar 2 can aldı!

Mersin’de kuvvetli yağışlar 2 can aldı!

08.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Akdeniz’de araçlar suya gömüldü, fırtına çatıları uçurdu, seralar su altında kaldı. Mersin’de heyelanda enkaz altında kalan İbrahim Öngel ile dereye uçan Yunus Gök yaşamını yitirdi. Trakya’da fırtına ve kar hayatı olumsuz etkiledi

Mersin’de kuvvetli  yağışlar 2 can aldı

Meteoroloji’nin “kırmızı kod” uyarısı verdiği Mersin’de aralıksız devam eden yağmur, dün de hayatı olumsuz etkiledi. Sokaklar göle dönerken birçok cadde su altında kaldı. Kriz masası oluşturan Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) ekipleri, sel sularına müdahale etmek için seferber oldu. Erdemli ilçesine bağlı Çeşmeli Mahallesi’nde Burhan Dede mevkiinde yağış nedeniyle meydana gelen heyelanda, altı kişilik ailenin yaşadığı baraka çöktü.

Haberin Devamı

Derede bulundu

Aile fertlerinden beşi kendi çabalarıyla molozların altından çıkarken baba İbrahim Öngel’in (62) cansız bedenine ulaşıldı. Öngel’in cenazesi Tömük Yeşildere Mezarlığı’na defnedildi.

Mut ilçesinde de önceki gün akşam Ali Büyükgüdük yönetimindeki otomobil, yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda kontrolden çıkıp dereye uçtu.

AKUT ekipleri tarafından yaralı kurtarılan Büyükgüdük, beraberindeki Yunus Gök’ün (34) akıntıya kapılıp kaybolduğunu söyledi. Arama çalışması başlatan ekipler, dün sabah 700 metre uzaklıkta, dere yatağında Gök’ün cansız bedenine ulaştı.

Meteoroloji’den “turuncu” kodlu yağış uyarısında bulunulan Adana’da ise önceki gün metrekareye 80 kilogram yağış düşerken, bazı mahallelerdeki cadde ve sokaklar göle döndü.

Haberin Devamı

Şiddetli yağışın etkili olduğu Yüreğir ilçesinde 01 ACL 300 plakalı ambulans, ara yoldan çıkan Recep Çetin (60) yönetimindeki hafif ticari araç ile çarpıştı. Yaklaşık 100 metre sürüklenen ambulansta iki sağlık çalışanı yaralandı. Tarsus’ta toprak kaymalarından 10 köy yolu kapandı.

Ailesine ev tutulacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan çöken barakada can veren İbrahim Öngel’in ailesine yardım için girişimde bulundu. İl Müdürü Veysel Topkaya, “Anneye bir ev tutulup, 1 yıllık kirası ödenecek ve eşyalar alınacak. Ailenin bölgede atadan kalma tapulu bir alanı varmış. Burada onlar için bir ev yapmayı planlıyoruz” dedi.

Mersin’de kuvvetli  yağışlar 2 can aldı

Tarım arazileri su altında

Mut’ta tarım arazilerinin sular altında kalması çitçileri de mağdur etti. Çitçi Mustafa Ercan, “Seranın içinden suyu tahliye etmeye çalışıyoruz, ürünleri kurtarabilmek için uğraşıyoruz” dedi. İlçede oluşan toprak kaymasından dolayı 10 köy yolu ulaşıma kapandı.

Sağanak ve fırtına nedeniyle sekiz yük gemisi de Taşucu Limanı ile Boğsak Koyu arasındaki bölgeye demirlendi. Taşucu Limanı’ndaki üç balıkçı teknesi battı. Fırtına nedeniyle denizde dalgalar yükselirken, selin sürüklediği ağaç parçaları da kıyıya vurdu. Bazı kişiler, sahildeki ağaç parçalarını yakacak olarak topladı. Öte yandan Mersin’in Tarsus, Çamlıyayla, Silifke ve Erdemli ilçelerinde olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime dün ara verildi.

Haberin Devamı

24 saatte 165 kg yağış

Belediye ekiplerinin, çok sayıda aracın mahsur kaldığı mahallelerdeki suların tahliyesi için başlattığı çalışmalar sürerken, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sosyal medya hesabından “Sel felaketi yaşıyoruz. Geceden bu yana alandayız. Herkese geçmiş olsun” açıklaması yaptı. Mersin Valisi Ali İhsan Su ise, “24 saat içinde metrekareye 100-165 kilogram yağış düştü. Su baskını yaşanan ev ve iş yerlerine müdahalelerimiz sürüyor. Şu anda acil bir durum görünmüyor” dedi.

 

Mersin’de kuvvetli  yağışlar 2 can aldı

Mahsur kaldılar

Malatya ve Adıyaman’da kar yağışı nedeniyle kırsaldaki 69 yerleşim biriminin yolu kapandı. Malatya’da çığ düşen karayolunda, içinde öğretmenlerin de bulunduğu minibüs ve çok sayıda araç mahsur kaldı. Kar küreme ekiplerin çalışmasıyla yol açılarak, araçtakiler kurtarıldı.

Kars’ta hava sıcaklığı sıfırın altında 8 dereceye düştü. Bazı vatandaşlar araçlarını branda, battaniye ve halılarla örttü. Soğuktan donmak üzere olan kuşlar vatanndaşlar tarafından beslendi.

Haberin Devamı

Ardahan’da soğuk nedeniyle kırağı tutan ağaçlar, kartpostallık görüntülerde oluşturdu. Vatandaşlar kuşlara yem verdi.
Eğitime hava engeli

Olumsuz hava koşulları nedeniyle dün Çankırı, Bilecik, Çanakkale, Isparta, Manisa, Burdur, Mersin, Adıyaman, Karabük, Balıkesir, Niğde, Konya, Kırklareli ve Antalya’nın bazı ilçelerinde eğitim-öğretime ara verildi.

Mersin’de kuvvetli  yağışlar 2 can aldı

Kars’ta vatandaşlar kuşlara yem verdi.

Sarkıtlara dikkat!

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde hava sıcaklığı geceleri sıfırın altında 15 dereceye kadar düşünce, bazı ev ve iş yerlerinin çatısında buz sarkıtları oluştu. Tehlike oluşturan sarkıtları temizlemek için çalışma başlatan belediye ekipleri yaptıkları anonsla, vatandaşları araçlarını bina altlarına park edilmemesi konusunda uyardı.

Sivas’ta kar yağışı nedeniyle 174 köyün yolu ulaşıma kapandı.

Erzincan’ın Refahiye ilçesinde yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle yolu kapanan köyde mahsur kalan kalp hastası Ali Bozkurt (59), Erzincan İl Özel İdaresi karla mücadele ekiplerinin altı saatlik çalışması sonucu hastaneye yetiştirildi. Köye ulaşan iş makinesi operatörü kendini görüntüleyen arkadaşına, “Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz” esprisi yaptı.

Haberin Devamı

Tunceli’de hafta sonu kent genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle kapanan 18 köy yoluna dün de ulaşım sağlanamadı.

Mersin’de kuvvetli  yağışlar 2 can aldı

Araçlar üst üste

Taşan dere sularının ulaştığı bir sitenin otoparkındaki 20 araç da sürüklendi. Araçların bazıları diğer araçların üzerine çıktı. Sitedeki bazı daireleri de su bastı.

Antalya’da aynı manzara

Antalya’nın Alanya ilçesinde de sağanak yağış nedeniyle Demirtaş Mahallesi’ndeki dere taştı. Araçlar göle dönen yollardan güçlükle ilerleyebildi. Bazı caddelerde rögarlar taşarken, bir çok ev ve iş yerini su bastı. İki günde metrekareye 150 kilogram yağışın düştüğü Serik’te de servis minibüsünde mahsur kalan öğrenciler, itfaiye ekipleri tarafından tahliye edildi. Aynı güzergah üzerinde taşan su nedeniyle bir otomobilde mahsur kalan iki kadın da yine kurtarıldı.
Boğazkent’e otellerden turist almaya giden Levent Sula yönetimindeki tur otobüsü, yan yattı. Otobüs iki ayrı vinçle iki saatlik uğraştan sonra kurtarıldı. Gazipaşa ilçesinde su seviyesi yaklaşık iki metreyi bulan adliye binasının otoparkında beş otomobil kullanılamaz hale geldi.

Seralar su altında

Bölgedeki çok sayıda sera, tarım arazisi ve meyve bahçesinde de su baskınları yaşandı.

Aşırı yağışlar nedeniyle Aksu ilçesine bağlı Kumköy sahilinde dev dalgalar oluşurken, nereden geldiği ve neden öldüğü belil olmayan bir at ile bir jet-ski’nin kıyıya vurduğu görüldü.

Mersin’de kuvvetli  yağışlar 2 can aldı

Çanakkale Boğazı kapandı

Konya’da etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi, kentin Antalya ile Isparta’ya bağlandığı yollarda ulaşımın aksamasına neden oldu. Trafik ekipleri, zincirsiz ve kar lastiksiz araçlar ile TIR ve kamyonların sürücülerine geçiş izni vermedi. Yolda uzun araç kuyruğu oluştu.

Niğde’nin Ulukışla ilçesine 3 kilometre uzaklıktaki özel bir firmaya ait olan alçı şantiyesinde yoğun kar ve tipi nedeniyle mahsur kalan bir işçi, AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.

Çanakkale’de yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle dün Çanakkale Boğazı transit gemi geçişlerine kapatıldı. Görüş mesafesinin azalmasıyla Kabatepe-Gökçeada ve Geyikli-Bozcaada arabalı vapur seferleri iptal edildi.
Bolu’da ulaşım aksadı

Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde tipi nedeniyle 24 köy yolu ulaşıma kapandı. Hızı saatte 40 kilometreye ulaşan rüzgarda bazı ev ve iş yerlerinin çatıları uçtu. Rüzgarın enerji nakil hatlarına verdiği zarar nedeniyle beş köye elektrik verilemedi.

Balıkesir’in Edremit ilçesinde ağaçlar devrildi.

Düzce’de hızı saatte 80 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle denizde dalga boyu altı metreyi aştı. Balıkçılar olumsuz hava koşulları nedeniyle denize açılamadı.

Bolu Dağı’nda etkili olan kar yağışı nedeniyle ulaşım aksadı. 900 rakımlı bölgede yeşil alanlarda kar kalınlığı 30 santimetreye kadar ulaştı. Karayolları ekipleri D-100 Karayolu’nda kar küreme araçlarıyla temizlik ve tuzlama çalışması yaptı.

Karadeniz’de ‘büz’ yasağı

Karadeniz’de son 40 yıldır yaz ayı ortalaması 19 derece civarında olan deniz suyu sıcaklığının bu yıl aniden 26 dereceye yükseldiği tespit edilmesi üzerine harekete geçildi. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden deniz suyu sıcaklığı ile ısınan suyun yükselerek atmosferin dengesini bozduğu, oluşan lokal şiddetli yağışlarla birlikte can ve mal kayıplarına neden olan sel ve heyelanlara yol açtığı belirlendi. Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu başkanlığında, beş ilin valiliklerin yanı sıra ilgili paydaş kurumların katıldığı toplantıda, rüsubat hareketiyle tıkanıp, sel ve heyelanların oluşmasına neden olan beton “büz” uygulamasına ilişkin, yasak getirildi. Oy birliğiyle alınan karara göre; bundan sonra Doğu Karadeniz Havzası’nda, hiçbir dere yatağına büz konulamayacak, mevcut büzler de zaman içerisinde 2,5 x 2,5 metre boyutlarındaki menfezlere dönüştürülecek.

Adana’da çığ düştü: 1 ölü

Adana’nın Pozantı ilçesinde çığ düşmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, kayıp bir kişiyi ise arama çalışmaları sürüyor. Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Çamlıbel Mahallesi Çatalsınır mevkiindeki krom ocağının bulunduğu bölgeye yoğun kar yağışı nedeniyle çığ düştü. Çığ sonucunda ilk belirlemelere göre 1 kişi hayatını kaybetti, kayıp 3 kişiden ikisi kurtarıldı. Kurtarılanlardan birinin olayda yaralandığı, diğerinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Jandarma, AFAD, itfaiye ve sağlık ekipleri kayıp kişiyi arama çalışmalarını sürdürüyor.